Det finns många sätt att vara en del av golffamiljen utan att ha fokus på sin egen golf. Här har vi samlat utbildningar för dig som vill bli ett stöd för andra golfare.

Tävlingsledning och regler

Tävlingsledning och regler (TLR) är SGF:s utbildningsstrategi som tillför regelkunskap till de som kommer att vara verksamma som tävlingsledare, och tävlingsledarkunskap till de som kommer att vara verksamma som domare i våra golftävlingar.

Här läggs kurserna upp när det är aktuellt.

TLR Intro genomför klubben för att utbilda tävlingsledare för vanliga klubbtävlingar.


TLR1
 är en grundläggande genomgång och genomförs lokalt, på klubb eller i distrikt, och sker på eget initiativ.

TLR2 är en mer avancerad genomgång och genomförs i runt 50 procent av golfdistrikten. Därför stöttar SGF:s Regelkommitté landet vad gäller möjligheten att gå TLR2 genom att arrangera TLR2 i Stockholm. Anmälan är öppen för klubb eller distrikt att skicka deltagare, men också öppet för privat anmälan.

TLR2 för kvinnor i Ängelholm 21-22 januari 2017, sista anmälningsdag 12 december.
Se inbjudan och anmäl dig här

TLR2 i Göteborg 18-19 mars 2017, sista anmälningsdag 13 februari.
Se inbjudan och anmäl dig här

TLR2,5 är en fortsättningskurs i tävlingsledning och regler. 
Spelets regler kommer att vara grunden men vi diskuterar även course set-up och tävlingsledning. Stor del av tiden används till övningar utomhus. Du får lära dig hur reglerna fungerar i praktiken. Under passen inomhus byggs tävlingsbestämmelser (villkor för tävling samt tävlingsregler) och till detta formuleras kompletterande lokala regler.
Utbildarteamet kommer från SGF:s Regelkommitté.

För dig som är utbildare finns information, lärarhandledningar och utbildningsmaterial här

Kontakt tävlingsledning och regler

Porträttbild på Claes.

Vill du bli golftränare?

Är du tränartypen, eller drömmer du kanske om ett visserligen tufft men ändå spännande liv som caddie på någon av tourerna? Då hittar du utbildningar här nedan och kan också gå till PGA of Swedens sajt för att få veta mer. (PGA står för Professional Golfers' Association.)

Eller är du den som gillar att veta mer om golfbanan, hur slopevärderingen fungerar eller vill se ett evenemang växa fram och genomföras i rollen som tävlingsledare eller funktionär? Kanske njuta av spelet från domarens horisont? Då finns förstås utbildningar även för dig. Välkommen!

Klicka här för att komma till PGA:s olika utbildningar för tränare eller läs i flikarna nedan om vilka utbildningar som finns! 

 1. Tränarassistentutbildning (TAU) 24 timmar
 2. Utbildningen genomförs varje vår och vid behov även höst. Det krävs minimum 16 behöriga deltagare för att en TAU ska genomföras.

  Utbildningen är en assistentutbildning och ger deltagaren en första grund att under ledning av en "fully qualified" tränare assistera vid framförallt grupplektioner med inriktning på nybörjare, barn och ungdom.

  Utbildningen ges i PGA:s regi och ger behörighet till att söka Tränarutbildningen (TU). Utbildningen ger också rätt att söka tidsbegränsat medlemskap i PGA som trainee.

 3. Tränarutbildning (TU) 1 600 timmar fördelat över 3 år
 4. Kursstart sker i oktober varje år. Behörig att söka är de som genomgått och godkänts på TAU.

  Utbildningen omfattar 18 kursveckor i klass. Därutöver innefattar kursplanen praktik, hemuppgifter, auskultationsdagar, golfskola och ett examensarbete.

 5. Vi söker mentorer till de blivande tränarna i Tränarutbildningen
 6. Är du intresserad att utveckla och inspirera nya Golf Professionals? Som mentor kommer du att följa en grupp TU-elever under deras resa. Mentoruppdraget är en av de viktigaste delarna på vår TU vilket ställer krav på dig som mentor. Samtidigt är det ett givande och mycket utvecklande arbete där du kommer lära känna många nya individer, och kanske även nya sidor hos dig själv.

  Läs mer om hur du kan bli mentor

  Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Johan Hampf, utbildningschef PGA, 040-631 41 00 eller jh@pgasweden.com

Förbundsdomarutbildning

SGF arrangerar årligen en Förbundsdomarkonferens som syftar till att erbjuda förbundsdomare en möjlighet till erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Deltagare är förbundsdomare samt av golfdistrikten utvalda distriktsdomare.

Under utbildningen presenteras nyheter och deltagarna får också genomgå ett regeltest där godkänt resultat krävs för att kvarstå som förbundsdomare.

Distriktsdomare med godkänt resultat på regeltestet uppnår förbundsdomarkompetens och kan vid behov rekryteras som förbundsdomare.

Slopeutbildning

SGF utbildar funktionärer i banvärdering årligen. Under dag ett, lördagen, sker grundutbildning av nya ledamöter i distriktens banvärderingsgrupper. Deltagarna får kännedom om principerna för USGA:s banvärderingssystem, en genomgång av hur en banvärdering går till samt öva i grupp.

Under söndagen träffas distriktens banvärderingsansvariga för utbyte av erfarenheter. Nyheter presenteras och olikheter i distriktens bedömningar kalibreras. Deltagarna får även i grupp bedöma ett antal svåra hål och jämföra med SGF:s facit.

Professionell caddie

Utbildningen för dig som kan tänka dig att arbeta som caddie eller bara vill öka kunskaperna i ämnet. Utbildningen är öppen för samtliga. 

Klicka här för att läsa mer om utbildningen!