Sofia Ljungqvist hade en bra första tävlingsdag på sin hemmabana.

Nervöst men lyckat för hemmaspelaren Sofia Ljungqvist

Hemmaspelaren Sofia Ljungqvist var en av fyra svenskor som gick under par den första dagen av Anna Nordqvist Västerås Open.    "Det var lite nervöst. Man vill ju prestera så mycket när det är ens hemmabana", säger hon

Förutsättningarna var goda den första dagen av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, även om det blåste en lurig vind. Solen lös, som vanligt denna sommar. Banan mådde bra och kunde till och med visa upp gröna fairways. Det har man inte sett så många gånger den senaste tiden. Vatten från Svartån har bidragit till det.
Tävlingen ingår både på LET Access-touren (undertour till LET) och Swedish Golf Tour.
Leder efter första dagens spel gör finskan Sanna Nuutinen som gick fyra under par.
Bästa svenskor: Sofia Ljungqvist, Therese Nerpin, Jessica Karlsson och amatören Elsa Svensson som alla kom in på ett under par.
Hemmahoppet Sofia Ljungqvist avslutade med birdie på sista hålet och är alltså tre slag efter inför andra dagen. Hon har aldrig varit medlem i någon annan klubb än Västerås GK och var glad att det gick så bra som det gick.
– Innan rundan var jag lite nervös och tänkte; hur ska det här gå. Egentligen så tycker man ju att jag har spelat här hur många gånger som helst men det hjälper inte. Man vill ju prestera så mycket när det är ens hemmabana, säger hon.

Vore extra häftigt att vinna på hemmabanan?
– Jo, men sådana höga förväntningar har jag inte. Jag ska bara föröka njuta av att det är så kul att spela här hemma, att vi har en fin bana och att det är så många som man känner som är här och tittar. Hade någon sagt innan att du ska gå på minus ett så hade jag tagit det direkt, säger Sofia Ljungqvist.

LET-spelaren Jessica Karlsson, Forsgården, räddade par på sista hålet och la sig ”bredvid” Sofis Ljungqvist.
– Tre efter, det är bra. Då får man jaga lite. Greenerna är ganska komplicerade så det ställde till det lite, men banan har en väldigt bra layout och den är i otroligt bra skick. Fairway var faktiskt blöt på vissa ställen. Det var härligt att se, säger hon.

KARLSTADS Filippa Möörk, som leder SGT-rankingen, gick ett över par och ligger D25, tillsammans med bland andra LPGA-spelaren Martina Edberg och Vasatorps Anna Svenstrup.
– Det var svårspelat, man måste slå många bra slag och putta bra. Greenerna är snabba och man måste ha koll på grejernas för att kunna skjuta lågt. Men det är bara första dagen ännu. Spelet känns bra. Det är bara att gå ut och skjuta lågt i morgon, säger Filippa Möörk.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

Leaderboard Anna Nordqvist Västerås Open

 

 

Fler nyheter

 1. Holtsmark Open: Jacob Glennemo har en säck att knyta ihop
 2. Swedish Golf Tour

  Holtsmark Open: Jacob Glennemo har en säck att knyta ihop

  Jacob Glennemo, AIK, har haft ett stabilt år och peggar upp i Holtmarks Open som rankingledare på Nordic League. Nu gäller att hålla ihop spelet resten av säsongen.  "Man vill ju ut på Challengetouren och Europatouren och spela de stora tävlingarna. Det är det alla siktar på", säger han.

  Det är tisdag morgon. AIK:s Jacob Glennemo sitter i bilen, på väg till Norge för att spela Holtsmarks Open (15–17 augusti). 
  Tävlingen, på Holtmarks GK sydväst om Oslo, ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League.
  Jacob Glennemo har haft en bra säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. Så leder han också NL-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  – Det har varit stabilt i år. Jag har jobbat ganska hårt med spelet under en längre tid och nu börjar det ge lite resultat på ledartavlorna också. Jag har ju varit ute på Challengetouren tidigare men så stötte jag på motstånd och insåg att jag behövde göra något. Börjar man jobba på något som ska bli bra i slutändan är det svårt att hålla resultaten uppe under hel den processen. Det har tagit lite tid men i år har jag börjat lita mer på det jag jobbat med och det har satt sig på resultaten, säger han.

   Vad är det du har jobbat med?
  – Det är mycket i rörelsen, för att få stabilare slag. Sedan är det mycket med mig själv också, med min träning och attityd. För att försöka få ihop alla delar.

  31-ÅRIGE Jacob Glennemo har varit proffs i drygt tio år och har redan några Challengetoursäsonger i bagen (2013, 2015 och 2016). 
  Förra året krävdes det 25 297 poäng för att bli femma på Nordic league-rankingen. Jacob Glennemo har 24 539 inspelade poäng.
  Det återstår nio tävlingar (varav fem på Swedish Golf Tour), inklusive Holtsmarks Open. I några av dem är det betydligt högre prissummor än normalt under säsongen (som Åhus KGK Pro Am i Kristianstad nästa veckan och Finnish open). 
  Mycket kan hända. Det gäller för Jacob Glennemo att knyta ihop säcken.
  – Det är klart att min situation ser bra ut. Jag är ju hellre där jag är nu än ligger sexa om man säger så. Kollar man på förra året så är det en indikation, men samtidigt, i år är det ingen som sticker ut. Det är väldigt tajt bakom mig. Så jag tror det kommer att krävas lite fler poäng i år. Spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig, säger han.

  Har du spelat på Holtsmark tidigare?
  – Nej, jag vet inte mycket om den. Men jag har hört av andra spelare att det är en bra layout, en bra skogsbana.

  FÖR ETT par veckor sedan fick han erbjudande om att spela Swedish Challenge i Katrineholm men tackade nej. Han valde att åka till Esbjerg för Nordic League i stället.
  – Jag hade jättegärna spelat Katrineholm, självklart. Det är Challengetouren och hemmaplan. Jag kommer ju från Sörmland också, jag är från Mariefred. Men alla poäng på Nordic League är viktiga. Sedan var det ju kval till Made in Denmark på Europatouren i Esbjerg också. Nu kvalade jag inte in genom tävlingen men jag får en plats via rankingen så jag får spela den. Det blir jättehäftigt, säger han.

  Om du klarar CT-kortet, ska du ändå kvala till Europatouren i höst?
  – Ja, absolut. Kvalet är inte bara ett kval till Europatouren utan kategorin för de fem som tar sig upp bestämts lite av hur vi spelar kvalet. Gör man ett bra kval kommer man högre inom kategorin. Det kan ju diffa på 25 platser och det är ganska betydelsefullt. Det är ofta i den kategorin de drar gränsen till tävlingarna så det kan var viktigt att komma så högt som möjligt.

  Livet blir lite lättare när man spelar bra?
  – Så är det ju. Det är rätt kul att vara proffs i vilken sport som helst när det går bra, sedan är det lika jävligt när det går dåligt. Så jag får försöka passa på att vara glad och positiv. När det går bra är det också lätt att man tar det för givet.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Holtsmark Open
  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo. 
  När: 15–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

  Följ tävlingen här

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 3. Västerås Open: Amatören Maja Stark nära knäcka alla proffsen
 4. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Amatören Maja Stark nära knäcka alla proffsen

  18-åriga amatören Maja Stark var nära att ställa till med en rejäl sensation i Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Hon slog alla proffs utom ett.        "Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft", säger hon.

  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProviderär ny tävling på tourschemat. Den ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren, undertouren till Europatouren, och är Sveriges största proffstävling för damer (tillsammans med Allerum Open).
  Amatören Maja Stark – från skånska Abbekås och nybliven EM-guldmedaljör med det svenska damlandslaget – var nära att slå alla proffsen och ”ställa till det” ordentligt.
  Stark, som var tre slag efter när finaldagen började, gick den avslutande ronden tre under par på 69 slag. Hon slutade totalt tre under par, och delade ledningen i klubbhuset tillsammans med fransyskan Emie Peronnin – som gick i ledarboll och då hade två hål kvar att spela. 
  Det blev en nervös väntan för Maja Stark. Och särspel, det hade hon nästan inte pallat.
  – Nej. Jag har aldrig varit med i toppen i någon större tävling som det här förut så jag har varit nervös i sju hål, i över en timme. Så särspel hade varit jobbigt. Det hade varit häftigt att vinna, men jag sparar det, säger hon.
  Fransyskan avslutade nämligen med två birdies, bland annat hon sänkte en 15-metersputt på hål 17, och var till slut två slag före Maja Stark.

  UNDER varvet visste inte Maja Stark (till höger på bilden ovan) riktigt hur hon låg till, men anade att det kunde bära långt.
  – De jag spelade med var inte under par så då misstänkte jag att det måste vara ganska svårt. Det var mest nervigt i slutet när jag började tänka på det. Men jag höll ihop det. Det blev bara en bogey i dag.
  Maja Stark åkte hem till Skåne med ett leende på läpparna, trots att det var så nära. En andraplats i en av Sveriges största proffstävlingar är ju inte fy skam när man är amatör.
  – Jag är väldigt nöjd. Jag värderar det högt. Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft, säger hon.

  EMIE Peronnin var, självklart, snäppet nöjdare. 23-åringen från södra Frankrike gör sin första säsong som proffs. 
  – Jag har vunnit några amatörtävlingar men att vinna en proffstävling är en ny milstolpe i min karriär. Jag trodde inte att jag var kapabel att göra det under mitt första år så jag är riktigt glad och nöjd nu, säger hon.

  Du gjorde birdie på de två sista hålen?
  – Jag hade faktiskt ingen aning om hur jag låg till förrän min caddie sa till mig på 17:e tee. Jag bara fortsatte spela som jag gjort hela dagen. 15-metersputten för birdie var ju inte helt fel heller. På sista hålet var det bara frågan om att få in bollen på green på två slag och tvåputta, säger Emie Peronnin.
  Det fick hon. Inspelet stannade en halv meter från flaggan. Enkel birdie. Saken var klar. Seger med två slag.

  MAJA STARK var nära en riktigt tung seger. Och hon får snart en chans till.
  Hennes nästa tävling blir Allerum Open, Sveriges andra tävling på Letas och SGT. Den spelas 30 augusti–1 september.
  Och proffs tänker hon inte bli på länge.
  – Nej, nej. Det blir college nästa höst. Oklahoma State, säger hon.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

 5. Västerås Open: Jessica Karlsson gillar läget och jagar segern
 6. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Jessica Karlsson gillar läget och jagar segern

  Det började med regn och åska, sedan tog vinden över den andra dagen av Västerås Open. "I slutet av rundan var det nästan ospelbart, bollen låg och vickade på green", säger Jessica Karlsson som är tvåa och bästa svenska inför avgörandet.

  Det blev en dag med två ”sidor” på Västerås GK. Ett regn- och åskväder under tidig morgon tvingade arrangörerna av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (som ingår både på LET Access-touren och Swedish Golf Tour) att skjuta fram alla starttider en timme.
  Det plaskade lätt när de första förmiddagsbollarna landade på ettans fairway. Men det vände snabbt. 
  Vinden – som det utfärdats varningar för, framför allt på västkusten – blev starkare och starkare och snart var den uppe i 18–19 meter per sekund i byarna. Efter lunch blåste det så kraftigt att ett av starttälten började ge sig iväg från sin kulle. Till slut var man tvungen att plocka ned det man kunde få tag i.
  Så en tidig starttid visade sig vara en fördel, trots allt.
  Jessica Karlsson, LET-spelaren från Forsgården, var en av ett tiotal spelare som kom in under par för dagen. 
  – Det var ju lite upp och ner med vädret i dag, men spelet var stabilt. I slutet av rundan var det nästan ospelbart, bollen låg och vickade på green. Det är tufft därute för dem som går ut på eftermiddagen, säger hon.

  FRANSYSKAN Emie Peronnin och schweiziskan Anais Maggeti leder. Båda är tre under par totalt.
  Jessica Karlsson är ett slag efter.
  Det blev tre birdies, två bogeys (två treputtar) och resten par för henne på fredagen. En ny runda ett under par, precis som på torsdagen. 
  Jessica Karlsson delar andraplatsen med norskan Stina Resen och finskan Sanna Nuutinen. 
  Ett bra utgångsläge tycker hon.
  – Det är egentligen vilket som om jag går i ledarboll eller strax bakom. Men det är kul att jaga. Det gillar jag, säger hon.

  AMATÖREN och landslagsspelaren Maja Stark, Abbekås, gick ett par bollar framför Jessica Karlsson. 
  Hon började med birdie på ettan och en eagle på fyrans par 5-hål och kom till slut in tre under par för ronden och noterade en av dagens bästa scorer. Maja Stark är därmed totalt på par, näst bästa svenska och delad sjua inför avgörandet.
  – De sista två hålen hade man svårt att stå still när man skulle putta men annars var det helt okej. Spelt kändes stabilt. Jag träffade bollen bättre än på länge. Jag har tränat väldigt mycket teknik det senaste så att jag träffar lite mer greener. Då behöver man inte chippa lika ofta, det har ju  varit min svaghet, säger Maja Stark som tagit intryck av Lee Westwood.
  – Han är så dålig på att chippa så han tränar mer järn för att han ska missa färre greener. Så jag kör samma. Det är jättebra, skrattar hon.
  Maja Stark gillar också läget inför lördagens finalrunda.
  – Det är bara ut och kötta. Det är skönt att vara några slag efter, då kan man attackera. Leder man är det lätt att bli för defensiv. Så jag tror att jag föredrar att ligga lite efter.


  MARTINA Edberg, som spelade till sig en kategori på LPGA-touren i slutkvalet i december, var två under par efter fem spelade hål men fick sedan skriva in fyra bogeys i scorekortet. Hon är tre över par totalt.
  – Bogeys gör man i den här vinden på den här banan. Det händer. Men jag gjorde inga birdies på vägen tillbaka, säger Martina Edberg som var lite irriterad på placeringen av vissa hålpinnar.
  – Jag puttade uppför från en meter på 17. Den gick inte i – då kom bollen kom tillbaka igen. Jag hamnade rätt nära pinnen på många hål men det blir svårt när jag inte placerar mig rätt på greenerna. Jag är på fel sida och med de pinnplaceringarna går det inte att gå för birdien, säger hon.
  Martina Edberg, som skaffade sig kategori på LPGA-touren i slutkvalet förra året, har varit hemma i Sverige i fyra veckor under sommaren.
  – Jag har en sista tävling kvar på LPGA-touren, om två veckor. Sedan blir det väl sistasteget på kvalskolan igen. Jag bör gå rätt in i det om jag lyckas någorlunda på den sista tävlingen, säger hon. 
  Men först ska hon ta in sex slag på ledarduon i Västerås Open.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Leaderboard