Tobias Ruth är i ensam ledning efter första dagen av PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon.

Rookien Tobias Ruth i ensam ledning efter första dagen

Onsjö GK:s Tobias Ruth, som gör sin första säsong på Swedish Golf Tour, har lagt sig i ledningen efter första dagen av PGA Championship hosted by Ingelsta kalkon.

Tobias Ruth gick runt Djupadal på Österlens GK på 66 slag, fem under par.
Därmed är han i ensam ledning inför andra dagens spel av PGA Championship hosted by Ingelsta kalkon.
– Det är första gången jag spelade banan, men jag spelade den på rätt sätt. Några kompisar sa att det var svårspelat men jag kände inte det i dag. Jag slog bra drives och wedgarna satt nära pinnen, säger han.

TOBIAS Ruth, som fyller 21 år den 19 juni, inledde säsongen med en seger i Abbekås på Future Series, nivån under Swedish Golf Tour.
Detta är hans femte tävling på Nordic League, där SGT ingår, och starten har varit relativt blygsam; tre missade kvalgränser och en tjugondeplats.
Nu är han alltså i ensam ledning.
– Det är mitt andra år som proffs, men mitt första på Nordic league och det är klart att det kändes lite nytt i början. Jag var ändå i bra form i början av säsongen men det är lite annorlunda att tävla på den här nivån. Konkurrensen är tuff, de tidigare tävlingarna har ju vunnits på bra resultat, säger han.

FÖR NÅGRA år sedan bytte Trollhättekillen Tobias från moderklubben Kobergs GK till Onsjö i Vänersborg. Han gillade deras ungdomssatsning och på klubben finns också bland andra bröderna Hagborg-Asp och – från den här säsongen – Per Längfors. Längfors som är sexa på NL-rankingen och redan vunnit en tävling i år.
– Det är ju bara positivt för mig att han har bytt till Onsjö. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt av honom. Han har ju erfarenhet från den här nivån, säger Tobias Ruth.

Hur tänker du inför lördagen?
– Jag funderar inte så mycket. Jag får försöka spela så bra jag kan även i morgon. Det är ju inte nu det avgörs, men det gäller att vara med även efter två dagar.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: 
PGA Championship Hosted by Ingelsta Kalkon
När: 
8–10 juni.
Var: Djupadal, Österlens GK.
Hur: 
156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 375 000 kronor.

  

Följ tävlingen här

 
Ranking SGT

Ranking Nordic League


Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

 

Swedish Golf Tour
Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 

Fler nyheter

 1. Skaftö Open: Danska amatören tog revansch direkt
 2. Swedish Golf Tour

  Skaftö Open: Danska amatören tog revansch direkt

  Danskan Malene Krølbøll ”gav bort” segern förra veckan. Nu gick hon hela vägen och vann Skaftö Open på Swedish Golf Tour.

  Förra veckan blev danska amatören Malene Krølbøll tvåa i Hinton Golf Open i Malmö efter att ha förlorat i särspel mot Ullnas Anna Magnusson.
  Då ledde hon med tre slag när det var fyra hål kvar att spela.
  I Skaftö Open fick hon sin seger.
  Krølbøll gick ut i ledarboll sista dagen tillsammans med Abbekås Maja Stark och Täbys Lisa Pettersson. Danskan ledde med ett slag.
  Efter nio spelade hål var Krølbøll, med mamma på bagen, fyra slag före Pettersson och Karlstads Filippa Möörk – och såg ut att gå mot en säker seger. 
  Det gjorde hon också. Fina minus fyra för dagen, sju under totalt – och en segermarginal på fyra slag till tvåan Filippa Möörk.
  – Man kan nog säga att jag skänkte bort segern förra veckan och jag var lite rädd att göra samma sak igen. Jag sa till min mamma: ”Jag vill inte veta, jag vill inte veta”. Men på 18:e var det någon som gratulerade mig efter det att jag slagit mitt utslag. Så det var en skön promenad in mot sista green, säger Malene Krølböll.

  PRISPOTTEN i Skaftö Open var 300 000 kronor, varav 60 000 kronor till segraren. Segerchecken gick till tvåan Filippa Möörk. Malene Krølbøll är ju amatör och fick därför nöja sig med ett par solglasögon och ett presentkort.
  På två veckor har hon nu blivit utan 74 000 kronor.
  –  De är klart att det är lite synd att inte få med sig prispengarna. Men jag har sagt att jag vill spela ett EM till sedan, till hösten, tänker jag gå över och bli proffs. Jag har i alla fall visat att jag hör hemma här, säger hon.

  Vad gillar du att spela på Swedish Golf Tour?
  –  Alla människor är så trevliga här, det finns många tävlingar och en hel del av dem ligger nära för mig. Plus att vi inte har så mycket av detta i Danmark så det är jättebra att jag kan komma hit och vara med. Det är riktigt kul, säger Malene Krølbøll från Hedeland GK på Jylland.

  FRIDA KINHULT, landslagsspelaren från Skaftö som fick spela en tävling på hemmabanan innan det bär iväg till college, hade publiken med sig, slutade fyra över par (delad nia) och hade sannolikt varit med i sewgerdiskussionerna om det inte varit för en elva på hål 8 första dagen och en åtta på hål 11 den sista.
  – Det var annorlunda att spela hemma, men samtidigt väldigt roligt. Det var många som gick med i min boll trots att jag inte gick i ledarboll. Synd att det är två hål som förstör hela tävlingen för mig. Men jag tar med mig mycket bra spel på de andra hålen, säger hon.

  DET HÄR VAR första gången Skaftö Open arrangerades på Swedish Golf Tour.
  – Jättebra tävling. Mycket folk och positivt runt omkring, säger Frida Kinhult som hinner dansa kring en bohuslänsk midsommarstång innan det bär iväg till British Amateur på midsommardagen. Efter det väntar, bland annat, lag-EM och individuella EM innan flyget till collegelivet i Florida lyfter 16 augusti.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  Resultat Skaftö Open

 3. Pontus Stjärnfeldt hoppade av college – tog sin första proffsseger
 4. Swedish Golf Tour

  Pontus Stjärnfeldt hoppade av college – tog sin första proffsseger

  Haninges Pontus Stjärnfeldt avgjorde Gamle Fredrikstad Open på första särspelshålet – och tog sin första seger på Swedish Golf Tour.

  Förra hösten åkte Haninges Pontus Stjärnfeldt över till USA för att gå på college. Efter två veckor var han hemma i Sverige igen.
  Dagen före midsommarafton vann han sin först proffstävling när han tog hem Gamle Fredrikstad Open, årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour.
  – Det känns ju jättebra. Efter allt krångel som var förra hösten att jag inte ville gå på college utan hellre proffs hemma i Sverige. Det var inget fel alls på skolan men jag kände att jag inte ville vara där. Och dessutom att få lite kvitto på all träning man lägger ner, säger 21-åringen efter segern.

  TÄVLINGEN i norska Fredrikstad blev en svensk uppgörelse mellan Pontus Stjärnfeldt och Martin Eriksson, Kårsta (som vann i Estland för några veckor sedan).
  Martin Eriksson stod för finaldagens bästa runda. Efter åtta birdies och en bogey kom han in på 65 slag, sju slag under par, och landade totalt på elva under.
  Det var precis vad han behövde för i bollen efter höll Pontus Stjärnfeldt i sin bogeyfria rond, avslutade med birdie (68 slag för dagen) och såg till att det blev särspel mot Eriksson.
  – Vi gjorde birdie båda två på arton. Jag missade en kort eagleputt för vinst och så blev det särspel, säger Pontus Stjärnfeldt. I särspelet avgjorde han med ett par på första hålet. Martin Eriksson gjorde bogey.

  Det blir lite extra firande på midsommarafton då?
  – Ja absolut. Ha ha. Vi ska spela en midsommarscramble hemma, några Haningekillar. Så det blir lite roligt, säger Pontus Stjärnfeldt.
  Segern var värd 63 000 kronor.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Gamle Fredrikstad Open

    

  FAKTA: 
  Gamle Fredrikstad Open, Norge

  När: 19–21 juni.
  Var: Frdrikstad GK, Norge.
  Hur: 
  156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 355 000 kronor.

     

  Ranking SGT

  Ranking Nordic League


  Swedish Golf Tour

  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

  Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

 5. Krølbøll i ledning efter en regnig dag på Skaftö
 6. Swedish Golf Tour

  Krølbøll i ledning efter en regnig dag på Skaftö

  Skaftö Golfklubb visade upp sig från sin svåra sida. Första dagens spel av Skaftö Open bjöd på svåra väderförhållanden med mycket regn. Spelarna kämpade på bra och allra bäst gick det för amatören Malene Krølbøll från Danmark som går ut på finalvarvet med ett slags ledning före en trio med spelare.

  Första rundan bjöd på tuffa väderförhållanden med ihållande regn stora delar av rundan.  Bäst gick det för Filippa Möörk från Karlstads GK med en imponerande 66:a (-3). En amatörtrio med Michaela Finn, Malene Krølbøll och Maja Stark öppnade också starkt, ett slag bakom Möörk, på 67 slag (-2).

  Andra rundan bjöd på en skiftande väderlek med hällregn i början av varvet, men till både spelarnas och tävlingsledningens glädje så upphörde regnet i slutet av rundan. Lisa Pettersson från Täby GK hanterade den skiftande väderleken bäst och signerade ett scorekort för 66 slag (-3). Med det avancerade hon till en delad andraplats tillsammans med Stark och Möörk. 

  När dagen summeras är det amatören Malene Krølbøll från Danmark som är ensam i topp. Krølbøll förlorade i särspel på förra veckans Swedish Golf Tour-tävling och är av spelet att döma ute efter revansch. Danskan var den enda i fältet med två rundor under par vilket placerar henne ett slag före trion med spelare på -2.

  Skaftö Golfklubb är en nykomling på Swedish Golf Tour med Skaftö Open. Klubben har tidigare arrangerat flera andra stora tävlingar men det är första gången som Swedish Golf Tour gör ett stopp på klubben. Banan är en typisk Bohuslänsk bana med smala hål insprängda i berget och premierar precision före slaglängd.  

  Tävlingen har slagit på stort med en prissumma på hela 300 000 kr och erbjuder en bana i absoluta toppskick. Dessutom delas det ut pris för bästa rond. Filippa Möörk och Lisa Pettersson blev idag vardera 5000 kronor rikare.

  De 30 bästa proffsen plus delningar har kvalificerat sig till finalvarvet som startar 10:00 imorgon, torsdag. Först ska Bohuslän Dahls juniortjejer träna med spelarna och spela nio hål, för att sedan gå ut och titta på upplösningen. Det är upplagt för ett spännande avslutningsvarv, som förhoppningsvis kommer bjuda på solsken och många birdies!

  Skribent: Oskar Lundgren

  Leaderboard

  Startlista

  Bilder från dagen