SM Match till Österåker och Stensons design

Nu är det klart att SM Match, som ingår i Swedish Golf Tour, kommer avgöras på Österåkers Golfklubb från och med 2018 och tre år framåt. Mästerskapet blir därmed den första stora tävlingen att spelas på Henrik Stensons nya design.

SM Match, som spelats i över 100 år, är den äldsta och mest traditionsrika golftävlingen i Sverige. Herrarnas första upplaga spelades 1904 på Hovås, Göteborgs GK, medan damernas första mästerskap avgjordes på samma bana för första gången 1911. De tre senaste åren har Ullna GC stått som värd för tävlingen men nu flyttar alltså tävlingen till Österåkers Golfklubb i samma kommun.

2018 spelas tävlingen på Västerled i väntan på att nya Österled ska stå färdig. 2015 meddelade Österåker att Henrik Stenson Golf Design tar sig an en helrenovering av de två 18-hålsslingorna och arbetet är nu i full gång. Planen är att pegga upp på nya Österled 2019.

Det blir spännande att se hur spelarna tar sig an min design

- Jätteroligt att tävlingen spelas på Österåker. Det blir spännande att se hur spelarna tar sig an min design, säger Henrik Stenson.

De regerande svenska mästarna i matchspel är Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb och Joakim Rask från AIK. På listan över segrare hittar vi också framgångsrika golfare som Helen Alfredsson, Caroline Hedwall, Anna Nordqvist, Björn Hellgren och Andreas Ljunggren som numera är Klubbchef på just Österåker.

Tävlingen avgörs 28-30 juni 2018. Välkomna till Österåkers GK då!

 

Fler nyheter

 1. Anna Magnusson gjorde det igen – tog hem andra segern för säsongen
 2. Swedish Golf Tour

  Anna Magnusson gjorde det igen – tog hem andra segern för säsongen

  För en månad sedan slog Ullnas Anna Magnusson till med sin första proffsseger. I Johannesbergs Open kom vinst nummer två.   ”Det känns ju bara kul. Jag vet att jag har spelat bra i år”, säger hon.

  Det är inte många veckor sedan Anna Magnusson, Ullna, tog sin första proffsseger när hon vann Hinton Golf Open på Swedish Golf Tour.
  På lördagen vann hon Johannesbergs Open. 
  – Jag spelade bra. Det är träningen från i vintras, då jag körde hårt, som ger resultat, säger hon.

  ANNA Magnussons 69, 68 och 70 slag, totalt nio under par, räckte till seger med två slag. De två sista rundorna var dessutom helt fria från bogeys.
  – Det har jag aldrig gjort förut. Jo, en bogeyfri runda har jag gjort på tävling men inte två i rad, säger Anna Magnusson som gick ut i ledarboll den sista dagen tillsammans med Europatourspelaren Boqvist – som var ett slag efter.
  Anna Magnusson började med birdie på första hålet, gjorde en till på nian och skrev par på de resterande hålen. Stabilt. Lina Boqvist gick ett över par för dagen och föl ner till en fjärdeplats.

  Ett Europatourproffs i bollen. Kände du dig jagad?
  – Nej, det gjorde jag inte. Det hände inte så mycket för mig och Lina spelade inte så bra. Det var väl mer av resten av fältet i så fall.

  Jo, Filippa Möörk, Karlstad, hade något stort på gång. Hon gjorde nio birdies (men också två bogeys), kom in på 65 slag och totalt sju under par för tävlingen. Men Anna Magnusson höll undan.
  – Nio birdies är helt sjukt, men det kan man ju göra på den här banan. Jag hade ingen koll på de övriga spelarna utan tänkte bara att "Jag spelar bra och kör mitt race, så får de andra göra sitt. Går det så går det".

  DET gjorde det. Segern gav 30 000 kronor och ett hopp upp till tredje plats på SGT-rankingen.
  På sju spelade tävlingar har Anna Magnusson fyra topp 10-placeringar, varav två vinster, och har inte varit sämre än 16:e plats.
  En hyfsad serie.
  – Det tycker jag. Jag kan inte klaga, skrattar hon.

  Läge att fira, det är ju ändå lördag?
  – Det blir det. Jag ska ju inte hem nu och titta på film liksom, säger Anna Magnusson.

  FILIPPA Möörk, som började med att vinna tourens inledande tävling på Tegelberga i maj, delade andraplatsen med norskan Karoline Stormo.
  Möörk fortsätter att spela bra, vecka efter vecka. Efter sju spelade tävlingar har hon resultatraden 1–10–9–6–2–3–2.
  Så leder hon också totalrankingen på wedish Golf Tour..

  Bo Steffensen

  bo.steffensen@golf.se

    

  Resultat: Johannesbergs Open
  1) Anna Magnusson, Ullna   –9
  2) Filippa Möörk, Karlstad   –7
       Karoline Sormo (a)          –7
  4) Ellinor Haag, Sigtuna       –5
       Lina Boqvist, Isaberg       –5

    

  Fullständig resultatlista


  FAKTA:
   Johannesberg Open
  Var: Johannesbergs GK, Rimbo.
  När: 13–14 juli. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 150 000 kronor, varav 30 000 till segraren.

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
  4–6 maj:Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj:NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj:Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj:Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni:Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni:Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni:SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli:Johannesbergs Open (Anna Magnusson, Ullna)


  Hela tävlingsprogrammet 2018

 3. Anna Magnusson leder Johannesberg Open
 4. Swedish Golf Tour

  Anna Magnusson leder Johannesberg Open

  Varma vindar och svårstoppade bollar, vi sammanfattar dag ett på Johannesberg G&CC, där Anna Magnusson (Ullna GC) leder med ett slag.

  Två rundor i den stekheta solen visade sig vara en tuff utmaning för de 52 deltagarna i Johannesberg Open. Banan, i utmärkt skick trots den torka som präglat området i flera veckor, spelades svår med sina hårda greener och fairways. En torka som utmanade spelarna att reflektera en extra gång i sin manövrering av bollen runt banan. Efter de öppnande två rundorna sattes CUTen på +11, och kvar för spel imorgon är de 30 bästa proffsen som ska göra upp om samma titel som LPGA Tour-debutanten, Martina Edberg, vann ifjol.

  Bäst efter dagens 36 hål var Anna Magnusson (Ullna GC), med två följdenliga scorer under 70. Anna följde upp en öppnande 69 (-3) med fortsatt stabilt spel i rond 2, där 68 (-4) slag innebar en ledning med ett slag inför finalvarvet. Sist ut imorgon (10:41), tillsammans med Anna Magnusson, hittar vi LET-spelaren Lina Boqvist (Isabergs GK) på -6. En ledarboll som jagas av tätt därefter av norskduon Karoline Lund (Losby GK), -5, och Karoline Stormo (Arendal og Omegn GK), -4). Toppstriden ser därmed ut som följande:

  1. Anna Magnusson (Ullna GC) -7

  2. Lina Boqvist (Isabergs GK) -6

  3. Karoline Lund (Losby GK) -5

  4. Karoline Stormo (a) (Arendal og Omegn GK) -4

  T5. Linda Lundqvist (a) (Bro-Bålsta GK) -3

  T5. Lisa Pettersson (Täby GK) -3

  T5. Ellinor Haag (Sigtuna GK) -3

  8. Celine Borge (Vestfold GK) -1

  I finalvarvet spelas tvåbollar, med första och sista start 08:00 respektive 10:41. Vi har hålrapportörer hål för hål i ledarbollen, så missa inte att följa slutsatsen av tävlingen på länken nedanför.

  Länk till komplett ledartavla

  Bildalbum från dagen!

 5. LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open
 6. Swedish Golf Tour

  LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open

  Det blir ett starkt startfält i Johannesberg Open. En av flera Europatourspelare är Isabergs Lina Boqvist. "Det är skönt att få en genomkörare innan jag åker till Scottish Open", säger hon.

  Lina Boqvist gör sin fjärde säsong på Europatouren, LET, där hon just nu ligger på 30:e plats på rankingen. Hon har två topp 10 som bästa placeringar i år.
  Hon har varit ledig ett par veckor efter tourtävlingen i Thailand, där hon slutade 51:a. Programmet på Europatouren är stundom lite glest så nu finns det plats att spela Johannesberg Open på Swedish Golf Tour (13–14 juli).

  Blir detta din enda SGT-tävling i år eller tänker du spela fler?
  – Jag vill gärna spela Anna Nordqvists tävling i Västerås i augusti men eventuellt kommer jag med i lagtävlingen European Golf Championship på Carnoustie. Den går precis innan och då tror jag inte det blir Annas tävling. Laguttagningen är på torsdag så då vet jag om jag kommer med eller inte.

  SVERIGE har tre lag med i Golf Championship. Man spelar två och två och laguttagningen går efter världsrankingen.

  Du är elfte svenska på världsrankingen?
  – Ja, fast Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg ska inte vara med och en del andra spelare har tackat nej. Jag har fått ett mail att jag just nu är inne i tävlingen men allting bestäms på torsdag. Vi får se, det hade varit kul, säger Lina Boqvist.
  Golf Championship går på skotska Gullane, där herrarna på Europatouren spelar sin Scottish Open denna veckan. 

  Läge att kika på den tävlingen?
  – Den krockar ju lite med Johannesberg men jag kommer väl att försöka titta lite på den för att se hur banan ser ut. Den kommer att vara i jättebra skick när vi kommer dit.

  LINA Boqvist är alltså elfte svenska på världsrankingen (397) och blir den högst rankade spelaren i det starka startfältet på Johannesbergs GK, cirka sex mil norr om Stockholm.
  Norskan Marianne Skarpnord (341 i världen), trefaldig vinnare på LET och åtta på årets Europatourranking var anmäld men har tvingats lämna återbud.
  I startfältet finns spelare som norskorna Celine Borge (31 på LET-rankingen), Tonje Daffinrud (55), och Karoline Lund (59), Letas-spelare som Frida Gustafsson–Spång, Borås, och Sofia Ljungqvist, Västerås samt ettan och tvåan på årets SGT-ranking; Filippa Möörk, Karlstad och Lisa Pettersson, Täby, nybliven svensk mästare i matchspel.
  Bara för att nämna några.
  – Det blir en tuff tävling men det är roligt. Jag spelade några SGT förra året; Ulricehamn bland annat. Det är alltid kul att få spela på den svenska touren när man väl kan. De tror jag att de uppskattar också, att vi som är ute kommer hem och spelar lite, säger Lina Boqvist.

  Hur ser du på din LET-säsong så här långt?
  – Det har varit lite upp och ner, men rätt okej. Två topp tio och en topp 15 ska jag vara nöjd med. Jag har absolut mer att ge och det är halva säsongen kvar.

  Du har varit trea som bäst på LET, det var 2015. Du letar efter den där första vinsten?
  – Jo, visst gör man det. Det gäller att ha en vecka som stämmer där man får flyt och får till det. Då vet jag att jag kan vara där uppe. Det är svårt när tävlingsprogrammet är så av och på hela tiden. Man kommer inte riktigt in i det. Det är en tävling, så är det fyra veckor ledigt och så tävling igen. Det är lite hackigt.

  SCOTTISH OPEN spelas 26–29 juli. Veckan efter är det British Open på Royal Lytham. Där är Lina Boqvist inte inne än, men hon har två möjligheter att få spela majorgolf; ta en av de tre platser som delas ut på Scottish Open eller ta sig vidare från finalkvalet som spelas måndag 30 juli på St Anne Old Links utanför Blackpool.
  En bra placering i Johanneberg skulle vara en bra självförtroendehöjare.
  – Det hade varit kul innan jag sticker över till Scottish. Jag spelade bra där senast och det var därifrån jag fick min plats till British Open förra året, säger Lina Boqvist.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

    

  FAKTA: Johannesberg Open

  Var: Johannesbergs GK, Rimbo.
  När: 13–14 juli. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 150 000 kronor.

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)

  Följ tävlingen här

  Hela tävlingsprogrammet 2018