Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour

Idag inleddes årets säsong av Swedish Golf Tour på Lumine Golf Club i Spanien. För femte året i rad arrangeras populära SGT Winter Series bestående av två tävlingar som spelas på klubbens två banor Lakes och Hills. Efter rond 1 är det Mathias Gladbjerg som leder på sju under par.

Femte upplagan av Winter Series inleddes med två frostbelagda banor som gjorde att starten fick skjutas fram en timme. När spelarna väl kunde slå ut var solen framme och det blev en mycket behaglig förmiddag.

Till start kom 156 spelare från flera olika nationer. Efter tävlingens första rond är det danskt i ledning där vi hittar 24-åriga Mathias Gladbjerg, som idag sköt en 65a på Hills Course (-7). Bästa svensk är Mikael Lindberg från AIK Golfklubb som delar tredjeplatsen på fem under par.

På eftermiddagen hördes det jubel på Lakes Course. Emil Hagdahl Sörebo från Lidingö Golfklubb sänkte sitt utslag på sjunde hålet rakt i kopp.

- Jag slog en fade med min järnnia och det var ett jättebra slag. Jag såg bollen gå i hålet också vilket var kul. Det är min första HIO på tävling, berättade en nöjd Emil efter ronden. 

Imorgon går de första spelarna ut 09:30 på motsatt bana från vart de spelade idag. Finaldagen spelas på Lakes Course.

 

Leaderboard

Bilder från dagen

Fler nyheter

 1. Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”
 2. Swedish Golf Tour

  Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”

  Jacob Glennemo, AIK vinner Holtsmark Open 2018 med tre slags marginal på totalt -15. Tvåa i tävlingen blev Sebastian Hansson, Tjörns Golfklubb efter en mäktig spurt sista dagen med 66 (-6).

  Swedish Golf Tour har varit på besök i grannlandet Norge och arrangerat Holtsmark Open som är belägen utanför Drammen i typisk Norsk natur med spektakulära berg, fjordar och raviner utmed banan. Robert Trent Jones som har designat banan har verkligen satt spelarna på prov denna vecka med sina ikoniska djupa bunkrar och ondulerade greener.

  Den utmanande banan var dock ingen match för Jacob Glennemo som stod för en minst sagt imponerande insats när han tog en övertygande seger i Holtsmark Open. Glennemo slutade tillslut på -15 och tre slag före en spurtande Sebastian Hansson som gick runt sista varvet på 66 (-6).

  Glennemo som startade dagen med en tre slags ledning berättar att det är första gången han går ut med en så stor ledning inför sista varvet. Någon nervositet inför den nya situationen visade dock inte AIK-spelaren som rivstartade med att gå -4 de första 11 hålen och skaffade sig en komfortabel ledning inför de sista hålen. Glennemo fortsätter att berätta att det var grymt skönt att ha några slag till godo inför de avslutande hålen vilket tillät honom att spela lite mer safe.

  Detta är hans andra seger på Nordiska Ligan i år. Denna vinst innebär att han drygar ut sin ledning på NGL-rankingen till 8000 euro före tvåan Aksel Olsen. Med åtta tävlingar kvar på schemat ser det minst sagt lovande ut att ta ett av de eftertraktade Challenge Tour-korten.

  Bästa amatör i tävlingen blev Sebastian Eidsæther Syr från Losby Golfklubb på en delad 21:a plats på totalt -3 efter rundorna 67, 78, 68.

  Resultat

   

  Skribent: Oskar Lundgren

 3. Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite
 4. Swedish Golf Tour

  Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite

  Det blev en jämn kamp in i det sista mellan Mimmi Bergman och Annelie Sjöholm som gick ut i ledarbollen i Slite Open. Efter imponerande puttning på sista greenen kunde Sjöholm fira sin första seger som proffs.

  – Det är det här jag jobbar för. Jättekul att det ger resultat, säger Annelie Sjöholm som efter en lyckad collegekarriär valt att satsa helhjärtat på golfen.
  Mimmi Bergman, Lannalodge GK och Annelie Sjöholm, Västerås GK delade ledningen inför sista varvet på sex under par. Bergman hade ett litet grepp under större delen av rundan, men Sjöholm knappade in och förbi under andra nio. Inför sista hålet hade hon ett slags ledning. Båda spelarna slog upp sig till ungefär fyra meter från flaggan. Bergman som var först rullade i sin måsteputt och satte press på Sjöholm. En svår nedförsputt väntade, men bollen slank i.
  – Jag visste ställningen mellan mig och Mimmi så jag anade att putten var för vinst, men jag ville inte ta något för givet. Det kändes otroligt bra när den trillade i, säger Annelie Sjöholm.
  – Jag hade en bra känsla inför i dag med två bra varv i bagaget från gårdagen. Jag fick en bra start med par på första hålet, men sen kom tyvärr en dubbel. Jag försökte bara ha tålamod. Jag brukar spela bäst på sista nio och då började mycket riktigt puttarna trilla i.

  SEGERN blev Annelie Sjöholms första som proffs och hon lämnar Slite med en prischeck på 20 000 kronor. På bagen denna vecka hade hon syster och systerns pojkvän som hon riktade ett extra tack till under tacktalet.
  – Det är jättekul att ha dem här. Vi har haft en roligt vecka och jag har inte känt samma nervositet. Det gjorde att jag funderade mindre på resultatet.
  Dagens klättring stod Anna Magnusson för som signerade ett scorekort för 68 slag (–4) och tangerade Mimmi Bergmans nya banrekord från andra rundan.

  Närmast väntar Turfman Allerum Open på Swedish Golf Tour och LETAS, men Annelie Sjöholm har siktet inställt på Europatouren och ska spela kvalet i höst.
  Tack till Slite Golfklubb som stod som arrangörer på Swedish Golf Tour för första gången. De har levererat en bana i toppskick som var mycket uppskattad bland spelarna.

  Hela resultatlistan

  Bilder från tävlingen - fria att dela.

 5. Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet
 6. Swedish Golf Tour

  Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet

  Jacob Glennemo fortsätter sitt fina spel. AIK:aren leder Holtsmark Open  inför sista dagens spel.   "Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också", säger han

  Inför Holtsmarks Open (15–17 augusti) – som ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League – intervjuade vi AIK:s Jacob Glennemo.
  31-åringen har haft en stark säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. När han slog ut första dagen på Holtsmarks GK utanför Oslo toppade han också Nordic League-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  Efter rundor på 64 slag första dagen och 69 på torsdagen leder Jacob Glennemo tävlingen inför sista dagens spel. På 36 spelade hål har han gjort tolv birdies, två eagles, två bogeys, 19 par – och en trippel.
  – Jag har spelat bra de två första varven. Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också. Det är det som avgör mycket. Man behöver inte jaga pinnarna så mycket då, säger han.

  TOTALT är Glennemo elva under par. Han leder med tre slag före dansken Martin Leth Simonsen (–8) och fyra före norske trean Henrik Björnstad (–7). 
  Bakom dem finns, bland andra Tjörns Sebastian Hansson (–6), Tobias Edén, Karlstad, Martin Eriksson, Kårsta och Victor Theandersson, Ekerum delar sjätteplatsen (alla –4).
  I intervjun före tävlingen sa Jacob Glenemo, om målet att komma topp fem, att ”spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig”.
  Det verkar han göra. Utgångsläget har inte blivit sämre inför finaldagen i Oslo.
  En seger för skulle ge honom runt 7 000 poäng vilket sannolikt också skulle innebära att den där topp 5-platsen i princip är säkrad – med en brasklapp för att det trots allt återstår åtta tävlingar.
  – Så kan det ju vara, det är ett bra läge, men det är inget man kan påverka just nu. Det hade ju varit skönare med ännu fler slags ledning men utgångsläget är jättebra så klart. Det är bara att gå ut och spela på i morgon, men det kan hända så mycket på vägen, säger han.

  BANAN på Holtsmarks GK är designad av Robert Trent Jones.
  – Det är en väldigt trevlig design på banan. Jättekul att spela. Alla spelare har varit positiva, säger Jacob Glennemo.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  LEADERBOARD 

    

  FAKTA: Holtsmark Open

  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo.
  När: 17–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.