Seger i Tyskland förra veckan gör att Per Längfors, Omsjö GK, känner sig mentalt stark inför Fjällbacka Open 17–19 maj. En tävling han vann för två år sedan.

Monstertämjaren Längfors går för ny vinst i Fjällbacka

Onsjös Per Längfors kommer till Fjällbacka Open med nypumpat självförtroende och en färsk monsterseger i bagen.  "Vinsten betyder jättemycket. Förra året hade jag en väldigt trög start", säger han.

Swedish Golf Tour är framme vid Sverigepremiären. Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open spelas 17–19 maj och 23-årige Per Längfors, från Onsjö GK, är proppad med självförtroende.
Förra veckan gick han och vann Master of the Monster på Green Eagle Golf Club strax utanför Hamburg. En tävling som ingår på danska Ecco Tour och Nordic League. Det var också en annorlunda tävling, med ett nytt koncept. Både match- och slagspel
Först var det matchspel i två utslagsomgångar. De 18 spelare som återstod efter det lottades in i sex trebollar. Nu var det slagspel som gällde.
–  Man spelade enbart mot dem i den egna bollen. Bäst score i bollen gick vidare till finalen där det var två trebollar. Där vann jag med ett slag. Jag gick på par, säger Per Långfors.
Par brukar inte räcka till seger men den här banan mäter 7 700 meter och är en av Europas längsta.
Det gillade Per Längfors.
– Jag är väl inte den mest långt slående, men min bästa egenskap är spelet med de långa järnen så man kan ändå säga att en lång bana passar mig bra. Det är skillnad om det är ett ”flygfält” där man kan slå snett men nu när det ändå var viktigt att träffa fairway så gynnade det mig eftersom jag ofta är rak med drivern och bra med långa järn. Jag gillar ju järnfyra till järnsex, där har jag väldigt bra självförtroende.

PER LÄNGFORS är från Tråvad i Skaraborg, uppväxt på Vara Bjertorp,. Han spelade tidigare tre år för Ringenäs, men i år representerar han  Onsjö GK i Vänersborg.
– Jag har tjejen i Trollhättan så det är därför jag varit på Onsjö och tränat mycket, säger Per Längfors som vann just Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open för två år sedan (på minus 14). Segern i Tyskland var hans fjärde på Nordic League.
– Nu har jag en i Sverige, en i Norge, en i Danmark och en i Tyskland. Finland är kvar och så har vi ju tävling i Estland om två veckor, skrattar han.

Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

 Vad betyder det att få en vinst så tidigt på säsongen?

– Mycket. Bortsett från Winter Series så klarade jag inte min första kvalgräns förrän i juni och sedan slutade jag ändå sjua på rankingen. Jag har varit trögstartad de senaste åren, men nu … Jag har varit i Asien två månader i vinter. Tjejen studerade i Malaysia en termin så jag passade på att åka dit och träna, på TPC Kuala Lumpur. Jag har också varit tre svängar i Spanien och en med landslaget i Dubai. Jag känner att förberedelserna har varit bra men jag har ändå kunnat hålla förväntningarna nere och det tror jag har betytt väldigt mycket.

DE FEM BÄSTA på Nordic League-rankingen får ett kort till Challengetouren. Per Längfors var nära uppflyttning förra året. Efter den där tröga starten vann han bland annat två tävlingar – Borre i Norge och Kokkedal i Danmark – och hade en hand på det där kortet in i det sista.
Men han slutade sjua, 950 euro från femteplatsen.
– Jag kan väl inte kräva jättemycket mer av slutet av säsongen bortsett från den sista tävlingen. Jag var trots allt topp fem på rankingen inför de sista 18 hålen av tourfinalen på Kristianstad. Jag låg trea inför sista varvet men spelet var inte där och banan var tuff så det blev ett bogeyrace. Det var tungt säger han.

Så målet i år är givet – topp fem?
– Målet är att vinna rankingen. Så här tänker jag; om jag sätter upp ett högt mål, som att vinna, så kanske jag kan komma trea, fyra. Jag försöker hålla mig ifrån resultattänket och låta det ske av sig själv. Spelar man bra så kommer resultaten.

Självförtroendet är, som sagt, på topp inför Fjällbacka Open.
– Jag gillar banan, det brukar alltid vara bra skick på den också. Fast avslutningen sista sex är ju inte så enkel. Men jag gillar att spela i vind och det gäller verkligen att ta vara på de första tolv hålen för de sista sex är riktigt tuffa. De spelas nästan alltid rakt in i vinden så man måste vara stark mentalt de hålen, säger Per Längfors.

Du har spelat några år SGT, vad säger du om touren?
– Det är tuff konkurrens. Man blir inte topp tio på en tävling med dålig golf. Och konkurrensen blir inte sämre heller, det är fler och fler spelare som kommer upp så det gäller att ta sig härifrån så fort som möjligt, om man säger så. Efter sjundeplatsen förra året känner jag att jag är nära och kan jag bara kriga så är jag på nästa spelplats, alltså Challengetouren, inom kort. Jag tror heller inte att det blir lättare att ta sig vidare med åren.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: Swedish Golf Tour
Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 

 

Fler nyheter

 1. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 2. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 3. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour

   

   

 5. Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen

  Tre svenskar toppar leaderboarden efter första dagen av Tourfinalen på Barsebäck.

  Sista tävlingen på årets Swedish Golf Tour är igång – Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort.
  Tävlingen avslutar även årets Nordic Golf League där SGT ingår. De fem högst rankade på NGL får ett kort till Challengetouren  (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  EFTER första dagens spel är tre man i delad ledning – Fredrik Gustavsson, Karlstad, Victor Theandersson, Ekerum (bilden ovan), och AIK:s Jacob Glennemo. Alla tre gick runt på 68 slag, fem under par.
  Ett slag bakom finns veteranen Christian L Nilsson, Karlstad och dansken Frederik Dreier, båda –4.

  JACOB Glennemo har lett NGL-rankingen större delen av säsongen men fick se sig passerad förra veckan av norrmannen Aksel Kristoffer Olsen – som vann Race to Himmerland i Danmark.
  Därmed är Olsen, som är 5 449 poäng före Glennemo – också klar vinnare av NGL-rankingen i år. 
  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng så en vinst för Glennemo räcker inte för att nå Olsen (som är på par efter torsdagen).

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:


  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,         44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                       39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5)Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,               28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                   26 352

  Fullständig NGL-ranking

  Sexan Gløet och sjuan Martin Eriksson, som du kan läsa mer om här, är de enda två spelarna som kan ta sig in topp fem.
  Gløet gick runt på par under torsdagen och är D20.
  Martin Eriksson, som måste vinna för att knipa det där CT-kortet, kom in på 72 slag, ett under par, och ligger D12 med två dagar kvar att spela.

  KLOCKAN 09.00 på fredagen slår första boll ut. Ledarbollen – med Gustavsson, Theanderson och Glennemo – peggar upp 11.30.

   

  FAKTA: Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  Var: Barsebäck GCC.
  När: 11–13 oktober.
  Hur: 54 hål, slagspel. 50 spelare. Ingen kvalgräns.
  Prispengar: 300 000 kronor.

  Följ tävlingen här