Wessberg är med i toppen - trots svingtankar

Linda Wessberg, Hills GK, jagar segern i Tegelberga Open utanför Trelleborg, årets första tävling på den svenska proffstouren Swedish Golf Tour. Men fokus ligger på svingen.

LET-proffset, som blir 38 år om en månad, ligger trea inför söndagens finalrunda. Hon är totalt ett över par, tre slag efter ledande Filippa Möörk, Karlstads GK och Isabella Ramsay, S:t Arilds GK.

Under vintern har Linda Wessberg – som vunnit tre gånger på Europatouren och spelat Solheim Cup – gjort förändringar i sin sving och sätt att träna fys. Bland annat har hon kortat ner svingen.

– Jag har försökt göra det i 22 år för att bli mer kompakt. Det är svårt men när jag väl tajmar det så blir det bra. Så det är lite tungt just nu. Jag behöver tävla och testa det på banan, men jag har väldigt mycket svingtankar. Det har jag aldrig spelat med förut och jag tycker det är sjukt jobbigt. 

Tre slag är ingen omöjlighet att ta in i golf.

– Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar att spela på Tegelbergas kuperade bana.

– Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb. 

Linda Wessberg ska försöka spela på SGT när hon kan. I alla fall den närmaste tiden.

– Jag kommer nog att pussla lite, vi har ju väldigt dåligt schema på Europatouren fram till augusti. Som det ser ut nu kommer jag att spela Norge  och Skaftö i alla fall. Vi har ju sommarstuga på Orust så det blir nära och bra till Skaftö.

Nes Open går 21–22 maj, Brygghuset Skaftö Open 21–21 juni.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

Fler nyheter

 1. Kvalfulla tider för Sofia Grönberg-Whitmore
 2. Sofia Grönberg-Whitmore, 53, bestämde sig för tre år sedan att hon skulle försöka kvala in till US Women´s Senior Open. Nu är det snart dags.
  Swedish Golf Tour

  Kvalfulla tider för Sofia Grönberg-Whitmore

  Förra Europatourproffset Sofia Grönberg-Whitmore, 53, ska försöka kvala in till US Women’s Senior Open. Hon har förberett sig länge. Veckans SGT-tävling på Flommen skulle ha varit en av de sista pusselbitarna.  "Om jag inte klarar det har jag lovat min man att jag inte ska spela mer golf efter det här", skrattar hon.

  För tre år sedan kom beskedet om US Women´s Senior Open. Tävlingen, som inte funnits tidigare, skulle spelas 12–15 juli 2018 på Chicago Golf Club.
  Då tände det före detta Europatourproffset Sofia Grönborg–Whitmore till. Hon ville helt enkelt vara en av de 120 spelarna i startfältet. Man måste ha fyllt 50 för att få vara med och enda vägen in, för Grönberg-Whitmores del, går via kvalspel. Flaskhalsen är trång, det kvalas på sjutton banor och bara två, tre spelare från varje bana går vidare.
  – Jag tänkte att det vore ett roligt mål att ha framför sig. Mitt kval går 6 juni, i Washington DC, säger Sofia Grönberg-Whitmore som fyller 53 i år den här fredagen, 25 maj. 


  SOFIA Grönberg-Whitmore har varit med förut. Hon blev proffs 1988 och vann tre gånger på Europatouren: Rome Classic, 1989, Laura Davies Invitational och Biarritz Open, båda 1999. Numera är hon sportchef på Högskolan i Halmstad. Dels jobbar hon för golfförbundet som coach och golfkoordinator för elitgolfprogrammet, dels är hon anställd av högskolan där hon, bland annat, coachar övriga idrottare.

  Tränat mycket extra de senaste åren?
  – När jag fick höra om det här var ju tanken att göra det, men jag fick axelproblem och behövde operera den så det blev en liten försening på drygt ett år, säger hon.

  EN ANNAN tanke vara att förbereda sig genom att få tävlingskänsla i de tre majtävlingarna på Swedish Golf Tour som spelas i Skåne – Tegelberga (spelad), Flommen (25–26 maj) och Ljunghusen (29–30 maj).
  Grönberg-Whitmore slutade 27:a i SGT-premiären på Tegelberga, men hon var totalt 27 över par och 30 slag efter segraren Filippa Möörk.
  – Det var ingen rolig historia. Jag har tränat hårt under vintern och hade höga förväntningar eftersom det har gått väldigt bra på träningen. Jag var även nere i Sydafrika och tävlade på Sunshine tour. Där gick det också bra, till att börja med. Det är annorlunda att tävla än att träna. Jag jobbar ju också och gör en massa andra saker så ibland känns det lite som att jag skulle ha velat träna lite mer, säger hon.

  NU BLIR DET heller inte så mycket tävlat som hon tänkt sig. Sofia Grönberg-Whitmore har fått dra sig ur både Flommen och Ljunghusen på grund av en akut inflammation i höger smalben. Två muskler har blivit överansträngda och hon har haft svårt att gå under några dagar.
  – Det är bättre nu, jag kommer nog att spela någon annan tävling framöver, men 36 hål på Flommen är otänkbart. Det är jäkligt trist men kroppen är inte 25 längre, säger hon.

  KVALRESAN ligger dock fast. En kompis från Halmstad GK följer med till USA. Familjen får stanna hemma.
  – Vi åker 31 maj. Det är lite tidigt men jag hade svårt att hitta flyg så det blev så, men vi ska gör lite sight seeing och annat också …

  Vad krävs för att du ska kvala in?
  – Chansen är liten men det är roligt att göra detta. Det finns lite olika skäl bakom den här satsningen. Jag tycker om att spela golf och när jag började fundera på detta så tänkte jag att det vore en rolig grej att göra för att lära mig mer och bli en bättre coach. Vad har förändrats sedan jag spelade på touren? Är det annorlunda att vara elitspelare nu och annorlunda att var ute på touren? Det kanske är huvudmålet med detta; att bli en bättre coach. Om jag inte kvalar in har jag lovat min man att jag inte ska spela mer golf efter det här, ha ha. Jo, spela ska jag, men inte träna så mycket, säger Sofia Grönberg-Whitmore.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA, Carpe Diem Beds Open, Flommen
  Var: Flommens GK, Falsterbo
  När: 25–26 maj. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 100 000 kronor.
  Segrare 2017: Filippa Möörk, Karlstad (hette då Flommen Ladies Open).


  Följ
   tävlingen HÄR.


  Swedish Golf Tour

  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

   HÄR är hela tävlingsprogrammet 2018.

   

 3. Svenskar toppar i Estland
 4. Swedish Golf Tour

  Svenskar toppar i Estland

  Det spelades toppgolf under onsdagen på Pärnu Bay Golf Links första rundan av Swedish Golf Tours nya tävling - Pärnu Bay Golf Links Challenge.

  Estlands första proffstävling fick en inledning med bra golfväder med lätta vindar. Pärnu Bay är redan i fin kondition trots att det bara är vår och det är en bana vars svårighetsgrad bestäms av vinden.

  Några spelare tog verkligen chansen när det bjöds på möjligheten av skjuta lågt. I delad ledning på 64 slag (åtta under par) efter 18 hål är Ludwig Nordeklint från Kristianstads GK i Åhus och Gabriel Axell från Landeryds GK i Linköping. Dessa skuggas av fyra svenska spelare på 66 slag. Trots att tävlingen är nordisk internationell var det definitivt svenskarnas dag på Pärnu Bay. Bästa danska spelare ligger delad sjua på 67 slag och glädjande nog spelade hemmalandets Sander Aadusar till sig 68 slag. Kanske kan dettas ta lite mer publik ut till banan imorgon.

  Till morgondagen lovar prognosen varmare, soligare och mer vind. Då ska agnet skiljas från vetet och de 45 bästa proffsen ska bestämma vilket resultat som sätter kvalgränsen.

  Likt varje vecka på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League gäller det viktiga rankingpoäng, eftersom det är en plats på nästa års European Challenge Tour som hägrar.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

   

  Skribent: Claes Grönberg

 5. My Leander starkast – tar första segern som proffs efter särspel
 6. Swedish Golf Tour

  My Leander starkast – tar första segern som proffs efter särspel

  Det blev som väntat ett jämnt finalvarv av Nes Open på Swedish Golf Tour, men My Leander drog det längsta strået. Efter 54 hål fanns två spelare i topp av resultatlistan – Frida Gustafsson-Spång och My Leander. Särspel. Ett par på första särspelshålet  för Leander räckte för att säkra segern och prischecken på 60 000 kronor.

  Segern är Leanders första på Swedish Golf Tour, och dessutom första segern som proffs.  
  – Jag är väldigt glad över hur mitt spel funkade den här veckan. Jag puttade bra och spelade stabilt. Jättekul att vinna min första Swedish Golf Tour-tävling. Jag har spelat tre tävlingar som proffs och det känns häftigt att ta hem min första prischeck som vinnare, säger Leander.

  INFÖR dagens avslutande runda var Leander ett slag efter ledarduon Frida Gustafsson-Spång från Borås Golfklubb och Jessica Karlsson från Forsgårdens Golfklubb. Efter 15 spelade hål var det en tredelad ledning och det blev en riktigt nagelbitare in i det sista. Gustafsson-Spång avslutade med tre raka par, Leander rullade i en birdie på hål 16 följt av två par, medan Karlsson tvingades till en bogey på 17. Efter att alla scorekort var signerade fann vi att Gustafsson-Spång och Leander båda var två under par.
  Särspelet blev inte en lika spännande historia. Efter att Gustafsson-Spång tappade ut sin drive till höger och out of bounds, räckte det med ett enkelt par för Leander och segern var säkrad.   

  Topp 5:

  1. My Leander, AIK Golfklubb - 73, 70, 71 = 214
  2. Frida Gustafsson-Spång, Borås Golfklubb - 70, 72, 72 = 214
  3. Jessica Karlsson, Forsgårdens Golfklubb - 73, 69, 73 = 215
  4. Marianne Skarpnord, Moss & Rygge Golfklubb - 71, 72,73 = 216
  5. Emma Nilsson, Sölvesborgs Golfklubb - 72, 73,73 = 218

  Bästa amatör blev Andrea Grimberg Lignell från Hills Golfklubb. Hon registrerade scorerna 75, 76, 72 för totalt sju över par och en T12 i tävlingen.

  Nu styr vi tourbussen raka vägen mot Skåne för två tävlingar på Näset – Carpe Diem Beds Open på Flommens Golfklubb (25–26 maj) och Carpe Diem Beds Trophy på Ljunghusens Golfklubb (29–30 maj).
  Innan dess gör herrarna upp i Pärnu Bay Golf Links Challenge (23–25 maj). Det blir med andra ord ett tävlingsintensivt avslut på maj månad. Det ser vi fram emot. 

  Hela resultatlistan hittar du här.

  Bilder från dagen hittar du på vår Facebooksida.