Wessberg är med i toppen - trots svingtankar

Linda Wessberg, Hills GK, jagar segern i Tegelberga Open utanför Trelleborg, årets första tävling på den svenska proffstouren Swedish Golf Tour. Men fokus ligger på svingen.

LET-proffset, som blir 38 år om en månad, ligger trea inför söndagens finalrunda. Hon är totalt ett över par, tre slag efter ledande Filippa Möörk, Karlstads GK och Isabella Ramsay, S:t Arilds GK.

Under vintern har Linda Wessberg – som vunnit tre gånger på Europatouren och spelat Solheim Cup – gjort förändringar i sin sving och sätt att träna fys. Bland annat har hon kortat ner svingen.

– Jag har försökt göra det i 22 år för att bli mer kompakt. Det är svårt men när jag väl tajmar det så blir det bra. Så det är lite tungt just nu. Jag behöver tävla och testa det på banan, men jag har väldigt mycket svingtankar. Det har jag aldrig spelat med förut och jag tycker det är sjukt jobbigt. 

Tre slag är ingen omöjlighet att ta in i golf.

– Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar att spela på Tegelbergas kuperade bana.

– Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb. 

Linda Wessberg ska försöka spela på SGT när hon kan. I alla fall den närmaste tiden.

– Jag kommer nog att pussla lite, vi har ju väldigt dåligt schema på Europatouren fram till augusti. Som det ser ut nu kommer jag att spela Norge  och Skaftö i alla fall. Vi har ju sommarstuga på Orust så det blir nära och bra till Skaftö.

Nes Open går 21–22 maj, Brygghuset Skaftö Open 21–21 juni.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

Fler nyheter

 1. Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet
 2. Swedish Golf Tour

  Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet

  Jacob Glennemo fortsätter sitt fina spel. AIK:aren leder Holtsmark Open  inför sista dagens spel.   "Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också", säger han

  Inför Holtsmarks Open (15–17 augusti) – som ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League – intervjuade vi AIK:s Jacob Glennemo.
  31-åringen har haft en stark säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. När han slog ut första dagen på Holtsmarks GK utanför Oslo toppade han också Nordic League-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  Efter rundor på 64 slag första dagen och 69 på torsdagen leder Jacob Glennemo tävlingen inför sista dagens spel. På 36 spelade hål har han gjort tolv birdies, två eagles, två bogeys, 19 par – och en trippel.
  – Jag har spelat bra de två första varven. Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också. Det är det som avgör mycket. Man behöver inte jaga pinnarna så mycket då, säger han.

  TOTALT är Glennemo elva under par. Han leder med tre slag före dansken Martin Leth Simonsen (–8) och fyra före norske trean Henrik Björnstad (–7). 
  Bakom dem finns, bland andra Tjörns Sebastian Hansson (–6), Tobias Edén, Karlstad, Martin Eriksson, Kårsta och Victor Theandersson, Ekerum delar sjätteplatsen (alla –4).
  I intervjun före tävlingen sa Jacob Glenemo, om målet att komma topp fem, att ”spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig”.
  Det verkar han göra. Utgångsläget har inte blivit sämre inför finaldagen i Oslo.
  En seger för skulle ge honom runt 7 000 poäng vilket sannolikt också skulle innebära att den där topp 5-platsen i princip är säkrad – med en brasklapp för att det trots allt återstår åtta tävlingar.
  – Så kan det ju vara, det är ett bra läge, men det är inget man kan påverka just nu. Det hade ju varit skönare med ännu fler slags ledning men utgångsläget är jättebra så klart. Det är bara att gå ut och spela på i morgon, men det kan hända så mycket på vägen, säger han.

  BANAN på Holtsmarks GK är designad av Robert Trent Jones.
  – Det är en väldigt trevlig design på banan. Jättekul att spela. Alla spelare har varit positiva, säger Jacob Glennemo.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  LEADERBOARD 

    

  FAKTA: Holtsmark Open

  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo.
  När: 17–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 3. Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år
 4. Swedish Golf Tour

  Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år

  Mimmi Bergman letade efter ”spetsspel”. På fredagen går hon ut i ledarboll i Slite Open.

  Det spelades två rundor under torsdagen i Swedish Golf Tour-tävlingen Slite Open på Gotland. 
  Mimmi Bergman – som vi intervjuade före tävlingen – är i delad ledning tillsammans med Västerås Annelie Sjöholm. Båda är sex under par totalt.
  Tre slag bakom skuggar Karlstads Filippa Möörk, rankingledaren, och Anna Svenstrup, Vasatorp (båda –3).
  – Dagen har varit stabil. Jag har varit bra från tee och framför allt höll jag alltid bollen i spel i dag, säger Mimmi Bergman som har haft problem med vänster handled under säsongen.
  Smärtorna kommer och går.
  –  Jag har känt av det lite, men det funkade bra i dag.

  MIMMI Bergman gör säsongens åttonde start på Swedish Golf Tour. 21-åringen från Örebro har hittills haft resultatraden 32–13–13–5–10–27–MC. Det har varit stadigt, men hon har saknat den riktiga spetsen. Pricken över i:et.
  På fredagen går hon ut i ledarboll för första gången i år.
  – Ja, det blir kul och det är skönt att äntligen få till lite lägre scorer, säger Mimmi Bergman som självklart inte tar ut något i förskott.
  – Ooh nej! Allt kan hända i den här sporten, skrattar hon.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Slite Open
  Var: Slite GK, Gotland.
  När: 16–17 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel. 
  Prispengar: 100 000 kronor.

  Följ tävlingen här

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
  1–2 aug:  Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  9–11 aug:  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (Emie Pernnoni, Frankrike)

   

  Topp fem på årets SGT-ranking:
  1) Filippa Möörk, Karlstad                        115 273 poäng
  2) Sofie Bringner, Hills                               109 922
  3) Anna Magnusson, Ullna                       100 072
  4) Lisa Pettersson, Täby                              91 073
  5) Isabella Ramsay, S:t Arild                        79 162
  --------
  16) Mimmi Bergman, Lannalodge             25 325

  Fullständig ranking


  Hela tävlingsprogrammet 2018

   

   

 5. Birdiefest i Norge
 6. Swedish Golf Tour

  Birdiefest i Norge

  Det var birdiefest under den första dagens spel Holtsmark Open utanför Oslo i Norge. Veteranen Henrik Bjørnstad och Order of Merit ledare Jacob Glennemo tangerade Holtsmark Golfs banrekord på 64 (-8).

  Touren gör ett stopp i Norge, närmare bestämt Holtsmark Golf utanför Oslo denna vecka. Holtsmark Golf är en mästerskapsbana designad av Robert Trent Jones belägen i storslagen norsk natur, men det var ingenting som skrämde spelarna. Särskilt inte Henrik Bjørnstad och Jacob Glennemo som båda tangerade banrekordet på 64 (-8).

  Veteranen Bjørnstad som tidigare spelat på PGA-touren har valt att göra comeback efter några års tävlingsuppehåll och en så länge ser det väldigt lovande ut, minst sagt! Glennemo fortsätter att visa klass. Han har genom hela säsongen visat upp ett imponerande spel vilket positionerar honom högst upp av Nordic Golf league’s Order of Merit. Tre slag bakom Glennemo och Bjørnstad jagar en trio med spelare efter en första runda på 67 (-5)

  Imorgon startar andra varvet av tävlingen 8:00 och det ska avgöras vilka 45 proffs + delningar som får spela finalvarvet på fredag och göra upp om prispengarna.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

   

  Skribent: Oskar Lundgren