Fjällbacka Open – och äntligen får Marcus Svensson spela tävling

Landslagsspelaren Marcus Svensson är tillbaka i Sverige efter sitt första år på college. Och han är spelsugen inför Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour. – Jag kommer ju hem jäkligt tränad kan jag tala om, säger han.

Swedish Golf Tour, för herrar, tjuvstartade med Winter Series på Lumine i Spanien i slutet av februari.

Denna veckan drar touren – som består av 15 tävlingar – igång på hemmaplan och återigen är det Fjällbacka GK som står för premiären med Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open, 17–19 maj.

En intressant spelare i startfältet är Marcus Svensson från Halmstad. 20-åringen, som hade en juniorkarriär där det mesta ”gick på räls”, är hemma i Sverige över sommaren efter sitt första år på college.

Marcus på träningsläger i Pheonix
Marcus på träningsläger i Phoenix. Bild: Göran Söderqvist

Och hittills har vistelsen i USA, som han säger, varit en annorlunda och lärorik erfarenhet.

– Jo, det har varit både bra och dåliga grejer. Jag trivs kanon med platsen jag är på, med mitt lag och mina coacher och har kommit in i det nu, men jag har inte spelat och det var kanske inte riktigt vad jag hade planerat. Jag har helt enkelt inte kvalat in i laget, säger Marcus Svensson.

2015 vann Marcus Svensson, som andre svensk, British Boys (den förste som lyckades med det var Oscar Bergqvist).

2016 gjorde han debut i Nordea Masters på Bro Hof, och klarade kvalgränsen. Det året var han också med i Europas lag i Junior Ryder Cup.

Han har varit med i pojklandslaget i tre år, tillhör nu herrlandslaget och är en av Sveriges mest lovande spelare. Så hade han också många collegeerbjudanden. Det blev Auburn University i Alabama. I augusti förra året bar det iväg.

Universitetsgolfen delas in i två säsonger, höst och vår. Sex spelare får representera skolan när det är tävling.

– Vi är tolv spelare i laget och de har lite annorlunda system. De kör enbart på kval och det kvittar egentligen vad du gjort innan eller hur bra du spelat året före som inte har med college att göra. Kvalar man inte in i den första tävlingen för året så är det extremt svårt att ta sig in, säger Marcus Svensson som inte fick spelet att stämma hundraprocentigt den första tiden.

Något som fick betydelse för resten av läsåret.
– Det är kval inför varje tävling vi spelar. Det funkar som ett PGA-toursystem vilket innebär att när man spelar kval med hela laget får man ett visst antal poäng om man vinner och när man spelar tävlingen sedan får man ett visst antal poäng beroende på vilken plats man kommer på. De som blir topp tre blir automatiskt uttagna och resten tas ut efter hur de spelat i kvalet.

Så det är svårt att klättra på den interna rankingen?

– Precis. Kommer man inte med i första tävlingen och laget spelar bra så är det svårt att byta ut ett vinnande lag. Laget har vunnit sex av nio spelande tävlingar så vi har varit väldigt vassa. I början spelade jag ganska dåligt. Jag var inte riktigt säker på hur det skulle funka, hur jag skulle använda coacherna och så vidare. Jag lärde mig extremt mycket om mig själv första halvåret. Jag har alltid varit van hemifrån att jag har min tränare som tittar av mig två gånger i veckan och ger konstant feedback men nu hamnade man lite på egna fötter. Det var egentligen ganska bra, i slutet har jag spelat rätt bra men inte tillräckligt för att ta någons plats.

MARCUS Svensson är spelsugen, han behöver tävla och tänker därför spela så mycket han kan på Swedish Golf Tour under sommaren.

– Jag kommer hem jäkligt tränad kan jag ju tala om. Där har jag inte lagt för lite timmar i alla fall. Egentligen börjar jag ju min säsong nu medan andra som spelat mycket på college kanske tar det lite lugnt. Så jag kör SGT som huvudtour i år.

Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

Vad säger du om Fjällbacka, du spelade SGT där för två år sedan?

– Det är en bana som passar mig bra. Den är lite känd för att vara lite regnig och blåsig. Jag tycker det är en ganska rättvis bana rent ballstriker-mässigt. Slår du bollen bra och håller dig i spel så får du dina chanser. De sista fem hålen är lite tajta, de är de svåraste. Man kan gotta sig från nian till fjorton, sedan får man ta tag i det igen. Ha ha.

Tycker du att du står dig väl på SGT?

– Det tycker jag absolut. Jag kör ju SGT det här året som om jag skulle varit proffs för att testa av schemat inför framtiden, om tre år när jag är klar med college. Självförtroendemässigt skulle jag egentligen behöva några bra scorer. Får man det så kommer man igång ganska fort. Tävla varje vecka är stor skillnad jämfört med att bara träna.

Skulle du säga att du är en bättre spelare nu än när du åkte till USA?

– Ja, det skulle jag. Absolut. Framför allt mentalt. Jag tror att jag växt mest mentalt sedan jag kom dit. Jag har haft ganska mycket flyt under hela min juniorkarriär, inte haft några svackor egentligen. Att få en liten down nu gör att man tänker till. När man spelar bra så tror jag inte man lär sig så mycket egentligen. Det är när man spelar dåligt som man tänker till och optimerar sig själv, säger Marcus Svensson.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

Fler nyheter

 1. Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"
 2. Sarah Nilsson
  Swedish Golf Tour

  Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"

  Sarah Nilsson vann Swedish Golf Tour-rankingen förra säsongen. Nu gör hon årsdebut på touren, i norska Nes Open (21–22 maj). ”Jag tycker att de har gjort ett väldigt bra jobb på SGT i år och fått till fler tävlingar”, säger hon.

  Förra året tog Sarah Nilsson, från Kristianstad, en seger – i just Norge. I augusti vann hon Ladies Norwegian Open, i Moss, på Swedish Golf Tour. Några månader senare avslutade hon säsongen med att bli tvåa i tourfinalen på hemmabanan i Kristianstad, så trots en ganska trög inledning på året stod hon till slut som segrare på Swedish Golf Tour.

  I Europatourkvalet strax efteråt spelade hon till sig en bättre LET-kategori.
  – Kvalet har gett mig två tävlingar hittills på Europatouren. Så det är ju en mycket bättre start i år än förra året. Det är kul, säger hon.

  Sarah Nilsson missade kvalgränsen i Sydafrika och blev 61:a i Marocko (tävlingen som Jenny Haglund vann).

  NÄR VI PRATAS vid är det några dagar kvar till Nes Open, som spelas 21–22 maj, några mil nordost om Oslo. Det är årets andra tävling på Swedish Golf Tour och Sarah Nilssons första.

  Huvudfokus för hennes i år är LETAS (undertouren till Europatouren) och de LET-tävlingar hon kommer in på, men Sarah Nilsson tänker också spela så många SGT-tävlingar hon kan. I år spelas tretton tävlingar på damtouren jämfört med nio förra säsongen.

  – Jag tycker de har gjort ett väldigt bra jobb i år och fått till fler tävlingar. Den satsning som görs på Swedish Golf Tour nu verkar ge resultat och kommer nog att ge ännu mer resultat i och med att SGT finns mer på sociala medier nu. Det tycker jag är jättebra. Jag kommer att spela Norge nu men sedan är vi faktiskt iväg sex veckor i rad på LETAS-tävlingar, säger hon.

  Efter Nes Open blir det Frankrike, Finland, Tjeckien, Schweiz, Belgien och Spanien.
  – Sedan ska jag spela så många SGT-tävlingar jag kan. Västerås bland annat, säger Sarah Nilsson.

  Startfältet i Norge är starkt. Det är en hel del spelare från LETAS och LET som tar chansen att vara med i Nes Open, inte minst svenskor; Frida Gustafsson-Spång, Josephine Janson, Jessica Karlsson, Linda Wessberg, Johanna Gustavsson, syrran Emma Nilsson och Filippa Möörk som vann första SGT-tävlingen på Tegelberga. För att nämna några.

  – Ja, det är ett väldigt bra startfält. Roligt att det är så. Det blir kul att spela mot så många duktiga tjejer. Jag känner inte till något av banan utan det blir första intrycket när vi kommer dit på lördag.

  TÄVLINGEN efter, den i Frankrike, är Jabra Ladies Open på Club de Evian. Den är samtidigt kval till majorn Evian Championship som går i september.

  – Jag var där förra året och när jag var 13 år spelade Filippa Möörk och jag Evian Junior Masters där och det är väldigt kul att komma tillbaka till samma bana så många år senare, säger Sarah Nilsson.

  Hur har det varit att spela Europatourgolf?
  – Roligt, speciellt den i Marocko var ju väldigt annorlunda eftersom killarna hade sin tävling där samtidigt. Det var två banor men samma anläggning så det var en väldig stor grej som jag inte är van vid.

  Fakta

  När: 21 - 22 maj
  Var: Nes Golfklubb, nordost om Oslo
  Hur: 54 hål (36 + 18). 30 proffs + delningar kvalificerar sig till finaldagen.
  Prispengar: 300 000 SEK
  Också med i startfältet:
  Filippa Möörk, vinnare av Tegelberga Open
  Marianne Skarpnord, representerade Norge i OS


  Det tar ett tag att känna sig hemma när man går upp en våning?
  – Ja, det är en del nytt men egentligen är det inte jättestor skillnad förutom allting runt omkring. Det blir ju mycket större på LET jämfört med en LETAS-tävling eller liknande Men man spelar ju sitt eget spel ändå.


  SARAH Nilsson och systern Emma, som haft en väldigt fin start på säsongen, brukar tillbringa vintrarna i spanska Valencia. Inte den här gången.

  – Nej, faktiskt inte. Emma stack till Australien och jag var hemma och tränade. Emma kom ju med i de fyra tävlingarna på LET som gick i Australien. Jag var precis på gränsen att få vara med. Det hade varit roligt att göra det tillsammans.

  Något du nött extra på i vinter?
  – Jag har egentligen försökt finslipa allting. Vintern är ju ett bra tillfälle att ta tag i både svinghastighet och fys. Jag har jobbat intensivt för att få ut mer längd i slagen. Jag tycker absolut det har blivit bättre och det ser jag också resultatmässigt.  Jag tycker att jag har kapacitet för att vinna på LETAS-nivå. Spelmässigt är jag absolut där, det handlar bara om att få ihop allting och ha en bra vecka. Det känns i alla fall inte alltför långt borta, säger Sarah Nilsson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Följ tävlingen här

  Hela tävlingsprogrammet på Swedish Golf Tour 2018

 3. Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel
 4. Swedish Golf Tour

  Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel

  Fyra man gjorde upp i särspel och Onsjös Per Längfors hade chansen att vinna för andra veckan i rad. Det blev dansken Mathias Gladbjerg som tog hem Fjällbacka Open.

   

  Det var strålande sol för tredje dagen i rad och den normala Fjällbackavinden höll sig lugn när Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open skulle avgöras.
  Så blev det också låga scorer på många håll.
  Per Längfors, Onsjöspelaren som vann Master of the Monster i Tyskland förra veckan (det kan du läsa om här), var en av fyra spelare som gick sju under för dagen. Han landade därmed på –10.
  Dansken Jacob Kollerud hade något stort på gång. Han noterade 29 slag ut efter en eagle, fem birdies och två par – och var så dags uppe jämsides med Längfors. Han kom inte lägre under de sista nio hålen
  Där, på tio under, låg också Christian Nilsson, med sex hål kvar att spela, och dansken Mathias Gladbjerg. Norrmannen Aksel Kristoffer Olsen gjorde dem sällskap. 
  Bara att vänta för Längfors och Kollerud som var inne i klubbhuset först. Vinst, särspel eller strax bakom?
  Det slutade med särspel – mellan fyra spelare; Längfors, Kollerud, Gladbjerg och Olsen. En svensk, två danskar och en norrman.


  HÅL 18. Utslag järn, andraslag in mot green från cirka 140 meter.
  Mathias Gladbjerg, från jylländska klubben Breinholtgård, avgjorde direkt med en birdie.
  – Det känns lite overkligt. Jag och Jacob Kollerud reser nästan alltid ihop och vid middagen i går så pratade han om hur kul det vore om jag kunde vinna. Fast du är bara två efter mig, sa jag, så du har också chansen. Så att vi båda var i särspel var liksom ett drömscenario för oss.
  Mathias Gladbjerg har ett speciellt förhållande till Fjällbacka GK.
  – Jag har spelat här fyra gånger och den första var faktiskt också första gången jag besökte Sverige över huvud taget. Det här är dessutom min första vinst utanför Danmark så den kommer jag inte att glömma, säger 25-åringen som tycker mycket om banan.
  – Jag gillar svenska banor rent generellt, men den här är verkligen speciell. Danmark är ett platt land och den natur som finns här är fantastisk. Banan är verkligen bra och man kan spela den på så många sätt, säger han.


  DET VAR alltså två danskar i särspelt. Tajta polare som båda hade chans att vinna.
  –  Jacob och jag gick ner till särspelet och sa att bara det blir någon av oss så är det coolt. Min senaste vinst kom 2016 och jag hade en tuff säsong förra året, så det här betyder allt för mig just nu.
  Sa Mathias Gladbjerg, tog segerpokalen och checken på 72 000 kronor, satte sig i bilen tillsammans med Kollerud – och Christian Baech Christensen från Himmerland som missade cutten och därför gick caddie åt Gladbjerg sista dagen – för avfärd till Göteborg och Stenabåten över till Danmark.

  PER LÄNGFORS var inte alltför besviken. Seger förra veckan och en delad andraplats denna är inget man säger nej till.
  – Jag gick ut i morse och bestämde mig för att spela smart men aggressivt. Jag var ett över efter tre hål men sedan gick jag åtta under de sista femton. Det är alltid svårt att följa upp en seger så jag är nöjd med att jag kom till särspel över huvud taget, säger han.
  Nej, ännu en seger blev det inte, men 10 000 kronor extra i bonus för lägsta score under de tre dagarna rullade in på kontot. Längfors var en av fyra spelare med 64 slag (banrekordet är 63) men fick priset eftersom han var bäst de sista sex hålen (man räknar sista nio, sista sex, sista tre).

  KARLSTADS Christian Nilsson, veteranen som försöker ta sig tillbaka till Europatouren, gick ut i ledarboll och låg på tio under med sex hål kvar att spela. Två bogeys förstörde dagen och det blev en delad sjätteplats till slut.
  – Jag är jättenöjd med spelet. Jag spelade lika bra i dag igen, men det ville sig inte. Det är surt när det inte blir resultat av det men spelet är mycket bättre än jag trott, säger han.

  NÄSTA TÄVLING på Swedish Golf Tour är Pärnu Bay Golf Links i Estland.
  – Vi tar färjan dit i morgon (söndag). Så det blir bara en snabbis hem, säger Per Längfors, som bor i Tråvad utanför Vara.

  Bo Steffensen
  Bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Fjällbacka Open

   

  FAKTA: Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

   

   

 5. Christian Nilsson: "Spelet bättre än vad jag räknat med"
 6. Swedish Golf Tour

  Christian Nilsson: "Spelet bättre än vad jag räknat med"

  Förre Europatourveteranen Christian Nilsson är i ensam ledning inför sista dagen av Fjällbacka Open.  ”Det var ett tag sedan jag gick i toppen så bara det ska bli roligt, att få träna även det mentala”, säger han.

  För ett år sedan bestämde sig Karlstads Christian Nilsson, som fyller 39 nästa vecka, för att satsa på en comeback på Europatouren – där han vann 2009 och tackade för sig 2012.
  Nu verkar det som att Nilsson börjar hitta ett spel som bär.
  Efter två dagar av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour är han i ensam ledning. Nilsson är sju under par och leder med ett slag före Jacob Glennemo, AIK, dansken Nicolai Kristensen och den 19-årig norske amatören Markus Braadlie.
  – Det långa spelet har stämt två varv i rad och i dag så trillade det i någon putt extra, så jag är jättenöjd att det funkar så bra som det gör, säger Christian Nilsson.

   Spelar du bättre eller sämre än "kalkylen" om man uttrycker det så?
  – Det är nog bättre än vad jag räknat med. Det varit mycket teknikträning och lite rörigt i huvudet det senaste, men nu har jag sorterat mig lite och släpper loss mer.

  NÄR Christian Nilsson kom in med sina fyra under par för dagen och sju under totalt var halva startfältet fortfarande ute på banan. Mycket kunde hända. Nu det blir ledarboll den sista dagen.
  – Det var ett tag sedan jag gick i toppen så bara det ska bli roligt, att få träna även det mentala. Jag har nog inte kraven att det ska funka så här bra en dag till, men man vet aldrig. Det kanske det gör, skrattar han.

  Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

  När: 17–19 maj.
  Var: Fjällbacka GK.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
  Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

  BAKOM Nilsson är det tajt. Fjorton spelare skuggar inom tre slags marginal. Fem av dem är svenskar; Jacob Glennemo (–6), Jesper Sandborg, Landeryd, Max Helgesson, Falkenberg (båda –5), Daniel Jennevret, Vasatorp och Robert S Karlsson, Kalmar (–4).

  Daniel Jennevret var sex under totalt med tre hål kvar att spela. Det blev bogeys på 16 och 17. 
  – Jag spelade väldigt stabilt rätt igenom. Sista tre var riktigt tuffa för det snurrade hela tiden, vinden vände. Väldigt svårt. Men tre slag är ingenting, det kan gå väldigt fort, säger han.
  Kalmars Robert S Karlsson, som efter att tidigare ha spelat på den kanadensiska touren haft ett tvåårigt uppehåll och jobbat med annat, gör sin första tävling.
  – Det märks men jag är nöjd ändå, säger han.
  Jo, han har faktiskt chansen att vinna.
  Kvalgränsen drogs vid +1.  

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Följ tävlingen här

   

  FAKTA: Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.