Daniel Jennevret
Daniel Jennevret har börjat säsongen på SGT bra men väntar på sin första seger.

Daniel Jennevret känner sig trygg: "Det är tålamod som gäller"

Daniel Jennevret har varit nära flera gånger under säsongen men inte fått till det hela vägen – ännu.  "Swedish Golf Tour fostrar väldigt bra med tanke på att det är så många bra spelare som är här", säger han inför PGA Championship på Österlens GK.

Det är nationaldagskväll i Sverige när vi pratar med Daniel Jennevret. Han har jobbat, som instruktör, hela dagen med välgörenhetsprojektet Bris-golfen på hemmaklubben Vasatorp utanför Helsingborg.
– Folk fick ge en valfri summa för lektionerna och alla pengar gick till Bris. Ett fantastiskt upplägg, säger han.
Nästa stopp i Daniel Jennevrets golftillvaro blir Österlens GK. Swedish Golf Tour för herrar har hunnit till säsongen femte tävling – PGA Championship Hosted by Ingelsta Kalkon. Tävlingen spelas på Djupadal 8–10 juni.

Swedish Golf Tour ingår i Nordic League (tävlingar i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Estland) där de fem främsta på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år. Ett givet mål för Daniel Jennevret. Han har också börjat säsongen stabilt, haft segerchans i flera tävlingar men inte riktigt kunnat knyta säcken de sista nio.
– Grejen är att jag har spelat väldigt bra de sista rundorna och jag har gett mig själv chansen i många tävlingar. Det är positivt, men jag har inte spelat tillräckligt bra de sista hålen. Fast jag har ändå blivit elva, nia ,sexa och trea … Jag är där och hugger hela tiden och det gäller att vara ganska lugn i båten nu och låta det hända när det händer. Det har jag varit bra på tidigare år så jag vet att jag löser de situationerna bra, säger han.

FÖRRA veckan, i Danmark, låg Daniel Jennevret fyra under par den sista rundan med två hål kvar att spela. Han avslutade med två bogeys – och slutade trea, två slag efter segraren Jacob Glennemo.
I SGT-premiären i Fjällbacka tog han sig runt på 68 slag den sista dagen, trots att han gick tre över de sista fem hålen och slutade delad nia.

Har du analyserat varför det sett ut så där?
– Nej, det kan man inte. Jag spelar en effektiv och bra golf. Är det tillfälligheter att de två bogeysarna kommer på slutet? Jag vet inte. Det har inte varit så tidigare så jag känner att jag inte behöver överanalysera det utan jag fortsätter att mala på som jag gjort. Spelet känns bra, jag tror det är en tidsfråga.

28-ÅRIGE Daniel Jennevret har varit med på Swedish Golf Tour några år. Han blev tia på NL-rankingen 2015 och 2017. I år är det ”dags” att ta den där topp 5-platsen och klättra vidare ett trappsteg upp.
– Det är klart att man är sugen på det. Jag spelade ju på inbjudningar ett år på Challenge. Jag fick bara sex starter men det var sex väldigt värdefulla starter för jag fick verkligen känna på vad som krävs och hur miljön är där ute. Självklart vill jag tillbaka. Jag vill vidare och jag känner mig redo. Samtidigt tror jag att ju mer man stressar de här sakerna, desto mindre är sannolikheten att det händer, säger han.

DET VAR säsongen 2016 som Daniel Jennevret fick chansen att testa Challengetouren tack vare att Swedish Challenge i Katrineholm kom med på tourprogrammet. En arrangör får nämligen 50 wild cards som sedan kan bytas med andra länders tävlingar.
För Daniel Jennevrets del blev det mest missade kvalgränser.
– Jag gick igenom ganska mycket privat då som strulade samtidigt som golfen inte var lika bra som nu. Jag hade lite av ett mellanår statistiskt. Andra saker tog mycket energi och det gjorde sitt till, men det var ju en erfarenhet det också, säger han.

Det svåra är egentligen inte att spela på Challengetouren, det svåra är att ta sig upp?
– Absolut. Det är många som löser uppgiften när de väl är där men det är svårt att ta sig dit och vissa spelare tar sig inte ens dit. Men blir man topp fem på Nordiska Ligan så får man en otrolig boost med sig. Fast det är inte lätt. Det är mer eller mindre hundra spelare som slåss om de där fem platserna. 

Hur ser du på tillvaron på Swedish Golf Tour?
– Den är bra, det är inte alls en dum väg att gå. Det fostrar väldigt bra med tanke på att det är så enormt många bra spelare som är här. Mer eller mindre varje vecka … Det är gamla Challengetourspelare, det är folk som varit på högre nivåer som utbildar de som kommer upp och oss andra också. Det är bra tävlingar varje vecka och det ger jättebra möjligheter för dem som kommer ut plus de som försöker ta steget vidare.

Vad är din styrka som spelare?
– Skallen. Jag gillar när det hettar till. Och mitt järnspel är stabilt. Jag är en ganska stabil spelare rätt igenom. Jag har en ganska hög lägstanivå.

 Du måste nästan vinna en eller två tävlingar för att få ihop de poäng som krävs för en topp 5-plats?
– Jag är rätt övertygad om att man måste ha minst en vinst. Fortsätter jag att spela stabilt så är allt möjligt, helt klart. Det handlar bara om tålamod. Jag känner mig optimistisk. Topp fem är mitt största mål med säsongen men samtidigt, jag har distans till det. Det jag gör just nu på golfbanan är ju någonstans rätt eftersom jag blir runt tionde plats hela tiden. Det är rätt tidigt på säsongen än så länge så det handlar om att fortsätta gnugga på.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

  

FAKTA:
PGA Championship Hosted by Ingelstad Kalkon
När: 8–10 juni.
Var: Djupadal, Österlens GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 375 000 kronor.

  

Följ tävlingen här

 
Ranking SGT

Ranking Nordic League

Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

 

Swedish Golf Tour

Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

Fler nyheter

 1. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 2. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 3. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour

   

   

 5. Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen

  Tre svenskar toppar leaderboarden efter första dagen av Tourfinalen på Barsebäck.

  Sista tävlingen på årets Swedish Golf Tour är igång – Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort.
  Tävlingen avslutar även årets Nordic Golf League där SGT ingår. De fem högst rankade på NGL får ett kort till Challengetouren  (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  EFTER första dagens spel är tre man i delad ledning – Fredrik Gustavsson, Karlstad, Victor Theandersson, Ekerum (bilden ovan), och AIK:s Jacob Glennemo. Alla tre gick runt på 68 slag, fem under par.
  Ett slag bakom finns veteranen Christian L Nilsson, Karlstad och dansken Frederik Dreier, båda –4.

  JACOB Glennemo har lett NGL-rankingen större delen av säsongen men fick se sig passerad förra veckan av norrmannen Aksel Kristoffer Olsen – som vann Race to Himmerland i Danmark.
  Därmed är Olsen, som är 5 449 poäng före Glennemo – också klar vinnare av NGL-rankingen i år. 
  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng så en vinst för Glennemo räcker inte för att nå Olsen (som är på par efter torsdagen).

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:


  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,         44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                       39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5)Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,               28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                   26 352

  Fullständig NGL-ranking

  Sexan Gløet och sjuan Martin Eriksson, som du kan läsa mer om här, är de enda två spelarna som kan ta sig in topp fem.
  Gløet gick runt på par under torsdagen och är D20.
  Martin Eriksson, som måste vinna för att knipa det där CT-kortet, kom in på 72 slag, ett under par, och ligger D12 med två dagar kvar att spela.

  KLOCKAN 09.00 på fredagen slår första boll ut. Ledarbollen – med Gustavsson, Theanderson och Glennemo – peggar upp 11.30.

   

  FAKTA: Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  Var: Barsebäck GCC.
  När: 11–13 oktober.
  Hur: 54 hål, slagspel. 50 spelare. Ingen kvalgräns.
  Prispengar: 300 000 kronor.

  Följ tävlingen här