Hampus Larsson, Växjö, sköt en 63:a den första dagen av Bråviken Open.

Bråviken Open: Birdiefest och banrekord av Hampus Larsson

I början av säsongen hade Växjös Hampus Larsson tankar på att lägga av. I Bråviken Open slog han till med en 63-runda och leder efter första dagens spel.

Det blev birdiefest och låga scorer den första dagen av Bråviken Open i Norrköping.
Drygt halva startfältet var under par. Hela 40 spelare gick fyra under par eller bättre. 
Allra bäst var Växjös Hampus Larsson som är i ensam ledning inför fredagens spel.
23-åringen (nästa vecka) kom in på 63 slag (–9  och noterade en eagle, åtta birdies, åtta par och en bogey i scorekortet. Nytt banrekord.
– Det var bra kan man säga. Jag tänkte inte så mycket på omständigheterna. Det kändes som att de hade satt upp banan rätt så lätt, säger Hampus Larsson.

Bråviken Open, som spelas torsdag–lördag, 6–8 september, är Hampus Larssons femte SGT-tävling för säsongen.
– Jag har inte spelat så mycket i år. I början av säsongen var jag lite trött på det och visste inte om jag skulle fortsätta. Nu har jag spelat lite minitourtävlingar och fyra SGT-tävlingar, de som ligger i närheten kan man säga. Den senaste tiden har jag fått lite mer sug och jag har tränat på lite småsaker under några veckor och det satte tydligen fart på maskineriet. Det var kul, säger han.

Varför funderade du på att lägga av?
– Dels för att det kostar pengar och allt med den biten, dels var det en motivationsfråga. Jag är den ende från Växjö som spelar på touren, har inte riktigt någon att träna med och jag får åka ut själv. Det är väl mest det som har gjort det. Alexander Björk som spelar på Europatouren tränade jag mycket med tidigare men han är nästan aldrig i Växjö nu. Han var en bra sparringpartner tidigare, säger Hampus Larsson.

 LANDERYDS Jesper Sandborg (–8) är ett slag efter och ett slag bakom honom (–7) finns hela nio spelare och bakom dem jagar ... Mycket kan hända under de två återstående dagarna.
– Det är bara att gå ut och spela för att det är kul och inte känna någon press, då går det aldrig bra, säger Hampus Larsson.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

Följ tävlingen HÄR. 

 

FAKTA: Bråviken Open

Var: Bråvikens GK, Norrköping.
När: 6–8 september.
Hur: 54 hål, slagspel. 156 spelare. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 350 000 kronor.

 Fler nyheter

 1. Bråviken Open: Nervöst – men Hampus Bergman var överlägsen
 2. Swedish Golf Tour

  Bråviken Open: Nervöst – men Hampus Bergman var överlägsen

  Jodå, Hampus Bergman höll hela vägen. Seger i Bråviken Open – och 24-åringen stod till slut i en klass för sig. ” Det är det lägsta jag skjutit någonsin på en tävling”, säger han.

  24-åringen från Lannalodge gick ut med två slags ledning den sista dagen av Bråviken Open– och fortsatte imponera med stort spel.  Med ännu en 64-runda, åtta under par för dagen, var han egentligen aldrig hotad. Även om dagen började med en bogey.
  – Det var stabilt faktiskt. Fast jag fick inte den starten jag ville. Treputt på ettan. Det var surt. Sedan slog jag en pluggad boll i bunkern på tvåan, men lyckades få upp den och få i birdien. Det  var skönt att komma tillbaka fort, säger Hampus Bergman.

  Blev du nervös där att du skulle börja tappa direkt?
  – Jag har varit nervös hela dagen så det blev inget extra då. Ha ha. Jag försökte bara ha tålamod och jobba på de saker jag jobbat med det senaste. Jag kände på mig, och såg, innan jag gick ut att det var ganska många som var på gång med låga scorer. Så det var ingenting att hålla igen på utan bara gasa från början.

  HAMPUS Bergman gasade, fick i sju birdies och en eagle, och var till slut fyra slag före tvåan, norrmannen Aksel Kristoffer Olsen. Trea blev veteranen Jocke Rask, Kallfors, som gjorde sin klart bästa tävling för säsongen efter att ha missat kvalgränsen i åtta av de tio senaste tävlingarna på Nordic Golf League.
  Bråviken Open, som spelades på Bråvikens GK utanför Norrköping, ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League.
  Banans par är 72. Hampus Bergman hade 66–64–64 och slutade totalt 22 under par.
  – Det är det lägsta jag skjutit någonsin på en tävling så där har jag inget att klaga på alls, säger han.

  VINSTEN är Hampus Bergmans första sedan 2014 – då han vann en collegetävling.
  –  Det var otroligt skönt att kunna hålla ihop det under en hel tävling. Det betyder jättemycket att kunna kom upp lite på rankingen, att man har kortet till nästa år och även få lite klirr i kassan och känna att man kan fortsätta satsa även i framtiden.
  Segern var värd 63 000 kronor och 6 122 poäng. Hampus Bergman hoppade därmed upp från plats 79 till 30 på NGL-rankingen. De 70 bästa får behålla kortet. Han har nu även en möjlighet, om än liten, att ta sig upp till topp fem som ger ett kort till Challengetouren nästa år.
  – Det har jag inte haft någon tanke på. Chansen är väldigt liten men det är ändå kul att den finns. Jag ska göra mitt bästa. Först och främst ska jag försöka klara topp 30 så att jag får spela tourfinalen. Jag har planerat att spela nästa vecka i Danmark och sedan Ekerum på Öland, säger Hampus Bergman.
  Tourfinalen på Barsebäck spelas 11–13 oktober.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se   

  Bråviken Open

  1) Hampus Bergman, Lannalodge, –22

  2) Aksel Kristoffer Olsen, Norge, – 18
  3) Jocke Rask, Kallfors, –17
  4) Nicolai Tinning, Danmark, –16
      Albin Tidén, Romeleåsen, –16
  6) Erik Oja, Gävle, –14
      Oskar Henningsson, Skinnarebo, –14
      Anton Moström, Örebro City, –14
      Nicolai Nøhr Madsen, Danmark, –14


  FULLSTÄNDIG RESULTATLISTA

 3. Bråviken Open: Sju birdies sista nio – Hampus Bergman upp i ledning
 4. Swedish Golf Tour

  Bråviken Open: Sju birdies sista nio – Hampus Bergman upp i ledning

  Hampus Bergman svarade för en mäktig avslutning. Han hade 29 slag de sista nio hålen och leder Bråviken Open inför sista dagen.   "Den var härlig att få till. Det blir svårt att göra det bättre", säger han.

  Första dagen av Bråviken Open på Swedish Golf Tour satte Hampus Larsson banrekord (63 slag). På fredagen var det en annan Hampus som klev fram.
  Lannalodges Hampus Bergman slog till med dagens lägsta runda – 64 slag, åtta under par. Och de avslutande nio hålen var något extra.
  När Hampus Bergman ställde sig på tians tee var han ett under par för dagen. Därifrån blev det birdie, birdie, par, birdie, birdie, birdie, birdie, par, birdie. 29 slag.
  – Det är den lägsta scoren jag haft de sista nio. En gång för länge sedan gjorde jag också sju birdies men då gjorde jag två bogeys också så det här är den bästa, säger Hampus Bergman.

  Vad var det som fick igång dig?
  – Första nio hade jag väl någon birdiechans som inte ville trilla i, men jag var lite längre från pinnen än jag ville vara. På tian, par 5, började jag med att slå upp den på två och tvåputta. Sedan slog jag upp några wedgar innanför två meter och fick i dem.  Efter det fick jag i tre puttar på mellan tre och fem meter. Det var bra slag och så satte jag puttarna.

  INFÖR lördagens avgörande runda är Hampus Bergman, som hade 66 slag första dagen, totalt 14 under par och leder därmed Bråviken Open. 
  Han har två slag ner till Joakim Rask, Kallfors och dansken Frederik Dreier (båda –12). Ett slag bakom dem finns Örebros Citys Anton Moström och Jesper Sandborg, Landeryd. Plus ytterligare fem man på –10, bland andra Hampus Larsson, och därefter sex på –9.
  – Det är många bra spelare bakom och det är mycket golf kvar. En tredjedel av tävlingen återstår ju. Det krävs nog att man får i en låg score i morgon också om man ska gå hela vägen. Så det är bara att gasa. Jag ska inte göra något annorlunda, bara gå ut och försöka göra det jag gjort de här två dagarna så får jag se hur långt det räcker, säger Hampus Bergman. 

  Det är många som gått lågt på Bråvikens GK denna veckan?
  – Par fem-hålen är inte så långa och det är rätt öppet så man behöver inte vara jätterak från tee. Det underlättar ju om man ligger på fairway när man ska in mot greenen, men det är ganska brett och inte så långa hål så om man är vass med wedgen och putten så kan det bli riktigt lågt. Dessutom är greenerna väldigt bra och fina, det rullar bra.

  HAMPUS Bergman ligger 79:a på NGL-rankingen och har haft en säsong som varit lite upp och ner. De 70 bästa när säsongen är slut får behålla sitt kort på Nordic Golf League (där Swedish Golf Tour ingår).
  – Det skulle vara skönt att få en topplacering så att jag klättrar lite på rankingen inför de sista tävlingarna så jag kan klara kortet inför nästa år och slippa kvala. Jag ser fram emot att spela i morgon, men det är e tredjedel kvar av tävlingen.
  En seger skulle innebära att Hampus Bergman hoppar upp runt topp 30.
  Men, som sagt, det är mycket golf kvar att spela.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Bråviken Open

  Var: Bråvikens GK, Norrköping.
  När: 6–8 september.
  Hur: 54 hål, slagspel. 156 spelare. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.


  Följ tävlingen HÄR. 

   

   

 5. Stefan Idstam: "Det här vänder  helt och hållet på steken"
 6. Swedish Golf Tour

  Stefan Idstam: "Det här vänder  helt och hållet på steken"

  Stefan Idstam kommer till Bråviken Open i Norrköping som en vinnare – och har plötsligt en möjlighet att nå en topplats på rankingen. "Fast det kommer att krävas i alla fall en vinst till", säger han.

  Säsongen går in i sista kurvan. Tre tävlingar återstår på Swedish Golf Tour och på Nordic Golf League tätnar kampen om en åtråvärd topp fem-placering på rankingen.
  Herrarna på Swedish Golf Tour är denna vecka på Bråviken GK utanför Norrköping där Bråviken Open spelas 6–8 september.
  Efter en säsong med resultatraden MC–MC–46–40–33–28–22–31 slog Stefan Idstam , Stockholms GK, förra veckan till med seger i Nordic League-tävlingen Finnish Open. 
  – Det var fantastiskt kul. Verkligen. Det är nästan märkligt hur spelet blivit bättre och bättre i takt med att jag själv har känt det, hållit mig disciplinerad och tränat på. I Finland klickade det verkligen med mina wedgar och min puttning, säger han.

  NU kommer 24-åringen till Bråviken Open som en vinnare. 
  – Mentalt är det ingen skillnad egentligen. Det är en vanlig vecka, samma mål som tidigare, att vinna tävlingen. Kanske har man lite fler blickar på sig, men det tycker jag bara är kul.
  Stefan Idstam spelar Pro am-tävlingen på onsdagen och har, tillsammans med klubbkompisarna Olle Widegren och Oscar Wenner, bokat in sig på ett Airbnb i Norrköping.
  – Vi bor hemma hos ett pensionerat par. I källaren. De hade väldigt bra recensioner och bjuder på frukost, säger han.

  FLER blickar kan nog Stefan Idstam få på sig när han spelar. Men viktigare ändå; segern innebär att dörren till en topp fem-placering plötsligt är öppen, om än inte på vid gavel.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic Golf League. 
  Nordic Golf League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.
  Segern i Finland gav 9 000 poäng och Stefan Idstam hoppade upp till 27:e plats på rankingen. Han är 14 000 poäng efter Kårstas Martin Eriksson som i nuläget har den där femteplatsen. Svårt, men i alla fall inom räckhåll.
  – Det här vänder helt och hållet på steken. Nu har jag plötsligt fått en chans. Fast det kommer att krävas i alla fall en vinst till om det ska gå. Samtidigt är ju Martin en duktig spelare så man kan ju inte räkna med att han inte kommer att ta några bra placeringar, säger Stefan Idstam.

  HAN VANN en Futuretävling förra året men gör egentligen sin första hela säsong som proffs. Under sin collegetid på Oklahoma State i USA träffade han sin mexikanska flickvän, som nu bor i Mexiko. Hon är en stor anledning till att han tänker skippa Europatourkvalet i höst och i stället kvala till Kanada- och Latinamerikatouren.
  –  Det är ju två separata tourer men PGA-touren sanktionerar båda. På Latinamerikatouren spelar de två halvor under säsongen; från mars till maj och från september till november. Under sommaren så går touren i Kanada så schemat är gjort så att man kan kombinera dem, säger han.
  I våras kvalade Stefan Idstam till den kanadensiska touren men missade med fyra slag. 

  Om du inte skulle lyckas i kvalen blir det då fortsatt spela på SGT?
  – Ja, och det tycker jag är ett bra alternativ. Det har varit en väldigt positiv erfarenhet att spela på den svenska proffstouren.

  EN SPELARE som Stefan Idstam måste slå om han ska vinna även Bråviken Openär AIK:s Jacob Glennemo, rankingledaren som haft en stark säsong. Glennemo är från Mariefred, precis som Idstam som har sin mamma där.
  – Jacob är ju sju år äldre än vad jag är. Jag såg honom som junior och har alltid sett upp till honom. Det har varit coolt att följa honom när han varit ute på Challengetouren och spelat på svenska touren. Men vi har inte spelat mycket tillsammans, tyvärr, säger Stefan Idstam.
  Kanske läge för en ledarboll den här veckan då.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

    

  FAKTA: Bråviken Open

  Var: Bråvikens GK, Norrköping.
  När: 6–8 september.
  Hur: 54 hål, slagspel. 156 spelare. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

  Startfält


  Följ tävlingen här

  Ranking: Nordic Golf League

  1) Jacob Glennemo, AIK, 36 280 poäng 
  2) Benkamin Henry Poke, Danmark, 28 235
  3) Christian Gløët, Danmark, 27 377
  4) Aksel Kristoffer Olsen, Norge, 24 779 
  5) Martin Eriksson, Kårsta, 23 965
  --------------------------------------
  9)   Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 20 200
  10) Sebastian Hansson, Tjörn, 19 572
  11) Per Längfors, Onsjö, 19 115
  20) Erik Oja, Gävle, 11 887
  21) Robin Petersson, Vasatorp, 11 728
  22) Jesper Billing, Bokskogen, 11 632
  24 Sebastian Söderberg, Delsjö, 11 220
  25) Daniel Jennevret, Vasatorp, 11 157
  27) Stefan Idstam, Stockholms GK, 9 816