Anna Nordqvist besökte Västerås GK i mitten av juli.

Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"

Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är ny på tourschemat men en av de största damtävlingarna i Sverige. Världsspelaren vet hur betydelsefullt det är att få tävla för att utvecklas. "Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen och skapa intresse", säger hon i ett samtal om drivkrafter, vad som krävs för att nå hela vägen och hur hennes egen resa började.

Svensk damgolf är stark just nu. Vi har spelare högt upp på de flesta leaderboards runt om i världen – både på amatör- och proffssidan. Längst upp på den svenska ”pyramiden” står Anna Nordqvist. Med två majortitlar, åtta LPGA-vinster, fem Solheim Cup och tre Europatoursegrar kan man lugnt säga att 31-åringen från Eskilstuna vet vad som krävs för att ta sig ända upp till toppen.

Alla känner vi någon som varit extremt lovande i någon sport, men det är få som lyckas ta sig förbi alla svåra passager och utmaningar längs vägen. Marginalerna är små. Det är lätt att slinka in på en genväg – som leder någon helt annanstans. 
Anna Nordqvist har jobbat hårt och tror också att den viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra är envishet, att inte ge sig.  Det gäller att – som hon säger – våga satsa, våga drömma och våga gå för det.

– Jag är tävlingsmänniska. Det är inte alltid det har gått lätt för mig heller. Har man lite motgångar är det lätt att ge upp, och är man ett nystartat proffs så har man heller inte mycket resurser. Jag tror att vi tappar många lovande talanger i Sverige om det inte finns möjligheter att spela och de kanske måste jobba vid sidan om. Det viktigaste är att tävla. Men det krävs mycket träning och envishet. Det är väl det som har skilt mig från många andra; att jag har tränat otroligt hårt under många år, säger hon.

Möjligheten att tävla. Anna Nordqvist återkommer gång på gång under vårt samtal till hur viktigt det är för att utvecklas. Så när hon för något år sedan fick en förfrågan från Västerås golfklubb om hon ville stödja och sätta sitt namn på Västerås Open så fanns ingen tvekan. Nu är tävlingen verklighet. Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider spelas 9–11 augusti och ingår både på LET Access (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 

– Västerås ligger nära Eskilstuna där jag är född och uppvuxen och hela min karriär startade. Det känns väldigt nära hjärtat plus att det skulle var en tävling på LET Access-touren som jag tycker skapar möjligheter för spelare att utvecklas. Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen på något sätt och skapa intresse, säger hon.

FÖR NÅGRA år sedan lades Helsingborg Open ner vilket innebär att Sverige inte längre har någon tävling på Europatournivå på damsidan. Det betyder att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är den största tävlingen i landet – tillsammans med Turfman Allerum Open som spelas i slutet av augusti (även den ingår på LETAS och Swedish Golf Tour). 

Hur viktigt är det för en lovande spelare att det finns tävlingar på alla nivåer i Sverige?

– Det är jätteviktigt. Jag har ju startat från klubbnivå, gått vidare till distriktsnivå, till regionsnivå, nationell nivå … Alla de här stegen är viktiga och finns inte möjlighet att gå dem blir hela processen så mycket svårare. Det är svårt att bara gå från Sverige och ut i Europa och spela tävlingar så att just möjligheten att spela LET Access finns är ett viktigt steg i hela den proffsstegen. När man är på väg upp har man inte jättemycket resurser och det underlättar om det finns tävlingar i Sverige. Man kan köra till tävlingar, det blir enklare att spela. Skulle de i stället gå i mindre länder i Europa skulle det vara en större process att ta sig dit.

Trots att svensk damgolf är så framgångsrik på elitnivå är det lite tunt med rekryteringen av unga tjejer på klubbarna ute i landet. 

– I den åldern är det stor konkurrens från andra sporter och andra intressen. Golf är kanske inte lika lätt att komma in i som det är i fotboll eller handboll … Det krävs ett engagemang från föräldrar och på klubbnivå. Jag var tio år när jag började spela och jag avskydde det för det fanns inga tjejer och det fanns andra saker jag tyckte var roligare. Sedan började jag om när jag var 13 och jag hade otrolig stöttning från mina föräldrar, säger Anna Nordqvist.

Så det kunde lika gärna ha blivit något annat än golf för dig, som simning?

– Precis. Jag höll ju på med sex, sju andra sporter. Simning mest. Det var andra saker som lockade, och jag tycker att alla ska testa på många sporter. Det vore kul om det blev så att man kunde spela golf på idrottstimmarna i skolan på samma sätt som man spelar fotboll, handboll och basket. Att få den möjligheten så att det blir något som alla får testa. Det är ingen lätt process att skaffa grönt kort, framför allt inte om du har föräldrar som inte spelar.

Anna Nordqvist flyttade till USA i slutet av tonåren. Hon började på college – Arizona State University. En väg som inte passar alla men som hon rekommenderar.

– Absolut. Att få möjlighet att träna året om på gräs, att få spela collegetävlingar under vinterhalvåret och konkurrera med spelare från hela världen. Många av dem jag spelade med på college är ute på touren nu och det är ju dem man kommer att spela med sedan. Jag stannade inte fyra år, vilket berodde på olika omständigheter, men jag rekommendera i alla falla att man ska testa det.

Nej, det blev ingen examen. Efter två och ett halvt år hoppade Anna Nordqvist av skolan för att bli proffs. 

– Jag bestämde mig för att lämna college i slutet av 2008. Jag hade haft ett bra år och vunnit EM och VM och varit low amateur på British Open. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag sa till min coach att jag skulle inte komma tillbaka om jag inte klarade kvalet till LPGA-touren. Många går ju tillbaka till skolan då. Jag missade ett fullt LPGA-kort med ett slag, säger hon.

Anna Nordqvist åkte till Europa – och vann slutkvalet till Europatouren. Men stannade i USA. I sin femte proffstävling vann hon LPGA-mästerskapen. Plötsligt var hon majorvinnare, med en raketstart och på karriären.

– Europatouren skulle inte börja förrän till sommaren. Jag ville spela med de bästa och valde USA. Jag åkte till måndagskval, kom inte in i tävlingar. I de tävlingar jag fick spela klarade jag cutten och åkte upp på rankingen så att jag fick vara med i LPGA-mästerskapen. Det var många som ifrågasatte varför jag hoppade av college, min collegecoach gav mig ganska mycket kritik för de val jag gjorde, men jag stod upp för mig själv. Våren var inte lätt men sedan gick jag och vann i juni och det ändrade ju mitt liv över en natt, säger hon.

Det sägs ibland att det är ett ensamt liv att vara på en golftour. Rekommenderar du det som arbetsplats?

– Det är ett fantastiskt jobb, även om det blir mycket golfbanor, hotell och flygplatser. Man får resa världen runt, träffa massor av människor, allt jag har lärt mig om mig själv och alla utmaningar jag ställts inför. Jag tror inte det finns något annat jobb som hade kunnat lära mig samma saker. Sedan är det otroligt slitsamt och inte mycket ledigt. Jag har varit hemma 18 dagar i Orlando där jag bor sedan säsongen startade i mitten av februari så det är inte varje dag man hoppar upp ur sängen halv fem på morgonen och är redo för sin starttid klockan sju. Men det är ändå så mycket positivt man får. Drivkraften, när man är tävlingsmänniska, att få möjligheten att tävla och jobba hårt. Det är coolt.

Du gör ditt tionde år på LPGA-touren. Hur länge tänker du hålla på?

– Jag inser att jag inte spelar ”de första nio” längre utan att jag snarare är inne på halva sista delen. Jag drömmer om att skaffa familj och jag vet inte hur jag skulle känna mig om jag försökte komma tillbaka och inte kunde vara där för min familj, när den dagen kommer är jag redo för det är det viktigare än att spela golf. Men just nu känner jag mig väldigt fokuserad på min karriär och min träning. Det är OS om två år så just nu ser jag inte så mycket längre än dit. 

En del framgångsrika idrottare mår dåligt när de lägger av och strålkastarna släcks?

– Många definierar sig efter resultat och prestationer. Man blir idrottaren och många människor glömmer bort att man är en person också. Det där är något jag jobbar hårt på. Golfaren Anna Nordqvist är väldigt normal vid sidan om. Kan man skilja på de rollerna så ... Jag tror att många tappar bort sig lite för man har alltid blivit behandlad som den idrottare man är och när det tas ifrån en så är det många som kämpar. 

Anna Nordqvist bor i Orlando, Florida, har amerikansk pojkvän (caddien Kevin McAlpine som jobbar åt Lexi Thompson) och vet inte om det blir Sverige efter karriärens slut.

– Jag trivs bra i USA och där har jag möjligheterna nu. Men det är klart att jag saknar familj och barndomskompisar. Jag har bott i USA sedan 2006, varit där i stort sett hela mitt vuxna liv och kan det systemet mycket bättre än det svenska. Jag planerar inte så mycket för framtiden just nu utan försöker leva i nuet och fokusera på de utmaningar jag har framöver, säger hon.

Som Solheim Cup 2019 och OS 2020. Och att bygga svensk golf än starkare genom Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. 

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

Var: Västerås GK.
När: 9–11 augusti. 
Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
Prispengar: 350 000 kronor.

Startfält

Fler nyheter

 1. Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet
 2. Swedish Golf Tour

  Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet

  Jacob Glennemo fortsätter sitt fina spel. AIK:aren leder Holtsmark Open  inför sista dagens spel.   "Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också", säger han

  Inför Holtsmarks Open (15–17 augusti) – som ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League – intervjuade vi AIK:s Jacob Glennemo.
  31-åringen har haft en stark säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. När han slog ut första dagen på Holtsmarks GK utanför Oslo toppade han också Nordic League-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  Efter rundor på 64 slag första dagen och 69 på torsdagen leder Jacob Glennemo tävlingen inför sista dagens spel. På 36 spelade hål har han gjort tolv birdies, två eagles, två bogeys, 19 par – och en trippel.
  – Jag har spelat bra de två första varven. Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också. Det är det som avgör mycket. Man behöver inte jaga pinnarna så mycket då, säger han.

  TOTALT är Glennemo elva under par. Han leder med tre slag före dansken Martin Leth Simonsen (–8) och fyra före norske trean Henrik Björnstad (–7). 
  Bakom dem finns, bland andra Tjörns Sebastian Hansson (–6), Tobias Edén, Karlstad, Martin Eriksson, Kårsta och Victor Theandersson, Ekerum delar sjätteplatsen (alla –4).
  I intervjun före tävlingen sa Jacob Glenemo, om målet att komma topp fem, att ”spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig”.
  Det verkar han göra. Utgångsläget har inte blivit sämre inför finaldagen i Oslo.
  En seger för skulle ge honom runt 7 000 poäng vilket sannolikt också skulle innebära att den där topp 5-platsen i princip är säkrad – med en brasklapp för att det trots allt återstår åtta tävlingar.
  – Så kan det ju vara, det är ett bra läge, men det är inget man kan påverka just nu. Det hade ju varit skönare med ännu fler slags ledning men utgångsläget är jättebra så klart. Det är bara att gå ut och spela på i morgon, men det kan hända så mycket på vägen, säger han.

  BANAN på Holtsmarks GK är designad av Robert Trent Jones.
  – Det är en väldigt trevlig design på banan. Jättekul att spela. Alla spelare har varit positiva, säger Jacob Glennemo.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  LEADERBOARD 

    

  FAKTA: Holtsmark Open

  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo.
  När: 17–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 3. Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år
 4. Swedish Golf Tour

  Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år

  Mimmi Bergman letade efter ”spetsspel”. På fredagen går hon ut i ledarboll i Slite Open.

  Det spelades två rundor under torsdagen i Swedish Golf Tour-tävlingen Slite Open på Gotland. 
  Mimmi Bergman – som vi intervjuade före tävlingen – är i delad ledning tillsammans med Västerås Annelie Sjöholm. Båda är sex under par totalt.
  Tre slag bakom skuggar Karlstads Filippa Möörk, rankingledaren, och Anna Svenstrup, Vasatorp (båda –3).
  – Dagen har varit stabil. Jag har varit bra från tee och framför allt höll jag alltid bollen i spel i dag, säger Mimmi Bergman som har haft problem med vänster handled under säsongen.
  Smärtorna kommer och går.
  –  Jag har känt av det lite, men det funkade bra i dag.

  MIMMI Bergman gör säsongens åttonde start på Swedish Golf Tour. 21-åringen från Örebro har hittills haft resultatraden 32–13–13–5–10–27–MC. Det har varit stadigt, men hon har saknat den riktiga spetsen. Pricken över i:et.
  På fredagen går hon ut i ledarboll för första gången i år.
  – Ja, det blir kul och det är skönt att äntligen få till lite lägre scorer, säger Mimmi Bergman som självklart inte tar ut något i förskott.
  – Ooh nej! Allt kan hända i den här sporten, skrattar hon.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Slite Open
  Var: Slite GK, Gotland.
  När: 16–17 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel. 
  Prispengar: 100 000 kronor.

  Följ tävlingen här

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
  1–2 aug:  Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  9–11 aug:  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (Emie Pernnoni, Frankrike)

   

  Topp fem på årets SGT-ranking:
  1) Filippa Möörk, Karlstad                        115 273 poäng
  2) Sofie Bringner, Hills                               109 922
  3) Anna Magnusson, Ullna                       100 072
  4) Lisa Pettersson, Täby                              91 073
  5) Isabella Ramsay, S:t Arild                        79 162
  --------
  16) Mimmi Bergman, Lannalodge             25 325

  Fullständig ranking


  Hela tävlingsprogrammet 2018

   

   

 5. Birdiefest i Norge
 6. Swedish Golf Tour

  Birdiefest i Norge

  Det var birdiefest under den första dagens spel Holtsmark Open utanför Oslo i Norge. Veteranen Henrik Bjørnstad och Order of Merit ledare Jacob Glennemo tangerade Holtsmark Golfs banrekord på 64 (-8).

  Touren gör ett stopp i Norge, närmare bestämt Holtsmark Golf utanför Oslo denna vecka. Holtsmark Golf är en mästerskapsbana designad av Robert Trent Jones belägen i storslagen norsk natur, men det var ingenting som skrämde spelarna. Särskilt inte Henrik Bjørnstad och Jacob Glennemo som båda tangerade banrekordet på 64 (-8).

  Veteranen Bjørnstad som tidigare spelat på PGA-touren har valt att göra comeback efter några års tävlingsuppehåll och en så länge ser det väldigt lovande ut, minst sagt! Glennemo fortsätter att visa klass. Han har genom hela säsongen visat upp ett imponerande spel vilket positionerar honom högst upp av Nordic Golf league’s Order of Merit. Tre slag bakom Glennemo och Bjørnstad jagar en trio med spelare efter en första runda på 67 (-5)

  Imorgon startar andra varvet av tävlingen 8:00 och det ska avgöras vilka 45 proffs + delningar som får spela finalvarvet på fredag och göra upp om prispengarna.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

   

  Skribent: Oskar Lundgren