Anna Nordqvist besökte Västerås GK i mitten av juli.

Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"

Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är ny på tourschemat men en av de största damtävlingarna i Sverige. Världsspelaren vet hur betydelsefullt det är att få tävla för att utvecklas. "Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen och skapa intresse", säger hon i ett samtal om drivkrafter, vad som krävs för att nå hela vägen och hur hennes egen resa började.

Svensk damgolf är stark just nu. Vi har spelare högt upp på de flesta leaderboards runt om i världen – både på amatör- och proffssidan. Längst upp på den svenska ”pyramiden” står Anna Nordqvist. Med två majortitlar, åtta LPGA-vinster, fem Solheim Cup och tre Europatoursegrar kan man lugnt säga att 31-åringen från Eskilstuna vet vad som krävs för att ta sig ända upp till toppen.

Alla känner vi någon som varit extremt lovande i någon sport, men det är få som lyckas ta sig förbi alla svåra passager och utmaningar längs vägen. Marginalerna är små. Det är lätt att slinka in på en genväg – som leder någon helt annanstans. 
Anna Nordqvist har jobbat hårt och tror också att den viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra är envishet, att inte ge sig.  Det gäller att – som hon säger – våga satsa, våga drömma och våga gå för det.

– Jag är tävlingsmänniska. Det är inte alltid det har gått lätt för mig heller. Har man lite motgångar är det lätt att ge upp, och är man ett nystartat proffs så har man heller inte mycket resurser. Jag tror att vi tappar många lovande talanger i Sverige om det inte finns möjligheter att spela och de kanske måste jobba vid sidan om. Det viktigaste är att tävla. Men det krävs mycket träning och envishet. Det är väl det som har skilt mig från många andra; att jag har tränat otroligt hårt under många år, säger hon.

Möjligheten att tävla. Anna Nordqvist återkommer gång på gång under vårt samtal till hur viktigt det är för att utvecklas. Så när hon för något år sedan fick en förfrågan från Västerås golfklubb om hon ville stödja och sätta sitt namn på Västerås Open så fanns ingen tvekan. Nu är tävlingen verklighet. Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider spelas 9–11 augusti och ingår både på LET Access (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 

– Västerås ligger nära Eskilstuna där jag är född och uppvuxen och hela min karriär startade. Det känns väldigt nära hjärtat plus att det skulle var en tävling på LET Access-touren som jag tycker skapar möjligheter för spelare att utvecklas. Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen på något sätt och skapa intresse, säger hon.

FÖR NÅGRA år sedan lades Helsingborg Open ner vilket innebär att Sverige inte längre har någon tävling på Europatournivå på damsidan. Det betyder att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är den största tävlingen i landet – tillsammans med Turfman Allerum Open som spelas i slutet av augusti (även den ingår på LETAS och Swedish Golf Tour). 

Hur viktigt är det för en lovande spelare att det finns tävlingar på alla nivåer i Sverige?

– Det är jätteviktigt. Jag har ju startat från klubbnivå, gått vidare till distriktsnivå, till regionsnivå, nationell nivå … Alla de här stegen är viktiga och finns inte möjlighet att gå dem blir hela processen så mycket svårare. Det är svårt att bara gå från Sverige och ut i Europa och spela tävlingar så att just möjligheten att spela LET Access finns är ett viktigt steg i hela den proffsstegen. När man är på väg upp har man inte jättemycket resurser och det underlättar om det finns tävlingar i Sverige. Man kan köra till tävlingar, det blir enklare att spela. Skulle de i stället gå i mindre länder i Europa skulle det vara en större process att ta sig dit.

Trots att svensk damgolf är så framgångsrik på elitnivå är det lite tunt med rekryteringen av unga tjejer på klubbarna ute i landet. 

– I den åldern är det stor konkurrens från andra sporter och andra intressen. Golf är kanske inte lika lätt att komma in i som det är i fotboll eller handboll … Det krävs ett engagemang från föräldrar och på klubbnivå. Jag var tio år när jag började spela och jag avskydde det för det fanns inga tjejer och det fanns andra saker jag tyckte var roligare. Sedan började jag om när jag var 13 och jag hade otrolig stöttning från mina föräldrar, säger Anna Nordqvist.

Så det kunde lika gärna ha blivit något annat än golf för dig, som simning?

– Precis. Jag höll ju på med sex, sju andra sporter. Simning mest. Det var andra saker som lockade, och jag tycker att alla ska testa på många sporter. Det vore kul om det blev så att man kunde spela golf på idrottstimmarna i skolan på samma sätt som man spelar fotboll, handboll och basket. Att få den möjligheten så att det blir något som alla får testa. Det är ingen lätt process att skaffa grönt kort, framför allt inte om du har föräldrar som inte spelar.

Anna Nordqvist flyttade till USA i slutet av tonåren. Hon började på college – Arizona State University. En väg som inte passar alla men som hon rekommenderar.

– Absolut. Att få möjlighet att träna året om på gräs, att få spela collegetävlingar under vinterhalvåret och konkurrera med spelare från hela världen. Många av dem jag spelade med på college är ute på touren nu och det är ju dem man kommer att spela med sedan. Jag stannade inte fyra år, vilket berodde på olika omständigheter, men jag rekommendera i alla falla att man ska testa det.

Nej, det blev ingen examen. Efter två och ett halvt år hoppade Anna Nordqvist av skolan för att bli proffs. 

– Jag bestämde mig för att lämna college i slutet av 2008. Jag hade haft ett bra år och vunnit EM och VM och varit low amateur på British Open. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag sa till min coach att jag skulle inte komma tillbaka om jag inte klarade kvalet till LPGA-touren. Många går ju tillbaka till skolan då. Jag missade ett fullt LPGA-kort med ett slag, säger hon.

Anna Nordqvist åkte till Europa – och vann slutkvalet till Europatouren. Men stannade i USA. I sin femte proffstävling vann hon LPGA-mästerskapen. Plötsligt var hon majorvinnare, med en raketstart och på karriären.

– Europatouren skulle inte börja förrän till sommaren. Jag ville spela med de bästa och valde USA. Jag åkte till måndagskval, kom inte in i tävlingar. I de tävlingar jag fick spela klarade jag cutten och åkte upp på rankingen så att jag fick vara med i LPGA-mästerskapen. Det var många som ifrågasatte varför jag hoppade av college, min collegecoach gav mig ganska mycket kritik för de val jag gjorde, men jag stod upp för mig själv. Våren var inte lätt men sedan gick jag och vann i juni och det ändrade ju mitt liv över en natt, säger hon.

Det sägs ibland att det är ett ensamt liv att vara på en golftour. Rekommenderar du det som arbetsplats?

– Det är ett fantastiskt jobb, även om det blir mycket golfbanor, hotell och flygplatser. Man får resa världen runt, träffa massor av människor, allt jag har lärt mig om mig själv och alla utmaningar jag ställts inför. Jag tror inte det finns något annat jobb som hade kunnat lära mig samma saker. Sedan är det otroligt slitsamt och inte mycket ledigt. Jag har varit hemma 18 dagar i Orlando där jag bor sedan säsongen startade i mitten av februari så det är inte varje dag man hoppar upp ur sängen halv fem på morgonen och är redo för sin starttid klockan sju. Men det är ändå så mycket positivt man får. Drivkraften, när man är tävlingsmänniska, att få möjligheten att tävla och jobba hårt. Det är coolt.

Du gör ditt tionde år på LPGA-touren. Hur länge tänker du hålla på?

– Jag inser att jag inte spelar ”de första nio” längre utan att jag snarare är inne på halva sista delen. Jag drömmer om att skaffa familj och jag vet inte hur jag skulle känna mig om jag försökte komma tillbaka och inte kunde vara där för min familj, när den dagen kommer är jag redo för det är det viktigare än att spela golf. Men just nu känner jag mig väldigt fokuserad på min karriär och min träning. Det är OS om två år så just nu ser jag inte så mycket längre än dit. 

En del framgångsrika idrottare mår dåligt när de lägger av och strålkastarna släcks?

– Många definierar sig efter resultat och prestationer. Man blir idrottaren och många människor glömmer bort att man är en person också. Det där är något jag jobbar hårt på. Golfaren Anna Nordqvist är väldigt normal vid sidan om. Kan man skilja på de rollerna så ... Jag tror att många tappar bort sig lite för man har alltid blivit behandlad som den idrottare man är och när det tas ifrån en så är det många som kämpar. 

Anna Nordqvist bor i Orlando, Florida, har amerikansk pojkvän (caddien Kevin McAlpine som jobbar åt Lexi Thompson) och vet inte om det blir Sverige efter karriärens slut.

– Jag trivs bra i USA och där har jag möjligheterna nu. Men det är klart att jag saknar familj och barndomskompisar. Jag har bott i USA sedan 2006, varit där i stort sett hela mitt vuxna liv och kan det systemet mycket bättre än det svenska. Jag planerar inte så mycket för framtiden just nu utan försöker leva i nuet och fokusera på de utmaningar jag har framöver, säger hon.

Som Solheim Cup 2019 och OS 2020. Och att bygga svensk golf än starkare genom Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. 

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

Var: Västerås GK.
När: 9–11 augusti. 
Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
Prispengar: 350 000 kronor.

Startfält

Fler nyheter

 1. Holtsmark Open: Jacob Glennemo har en säck att knyta ihop
 2. Swedish Golf Tour

  Holtsmark Open: Jacob Glennemo har en säck att knyta ihop

  Jacob Glennemo, AIK, har haft ett stabilt år och peggar upp i Holtmarks Open som rankingledare på Nordic League. Nu gäller att hålla ihop spelet resten av säsongen.  "Man vill ju ut på Challengetouren och Europatouren och spela de stora tävlingarna. Det är det alla siktar på", säger han.

  Det är tisdag morgon. AIK:s Jacob Glennemo sitter i bilen, på väg till Norge för att spela Holtsmarks Open (15–17 augusti). 
  Tävlingen, på Holtmarks GK sydväst om Oslo, ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League.
  Jacob Glennemo har haft en bra säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. Så leder han också NL-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  – Det har varit stabilt i år. Jag har jobbat ganska hårt med spelet under en längre tid och nu börjar det ge lite resultat på ledartavlorna också. Jag har ju varit ute på Challengetouren tidigare men så stötte jag på motstånd och insåg att jag behövde göra något. Börjar man jobba på något som ska bli bra i slutändan är det svårt att hålla resultaten uppe under hel den processen. Det har tagit lite tid men i år har jag börjat lita mer på det jag jobbat med och det har satt sig på resultaten, säger han.

   Vad är det du har jobbat med?
  – Det är mycket i rörelsen, för att få stabilare slag. Sedan är det mycket med mig själv också, med min träning och attityd. För att försöka få ihop alla delar.

  31-ÅRIGE Jacob Glennemo har varit proffs i drygt tio år och har redan några Challengetoursäsonger i bagen (2013, 2015 och 2016). 
  Förra året krävdes det 25 297 poäng för att bli femma på Nordic league-rankingen. Jacob Glennemo har 24 539 inspelade poäng.
  Det återstår nio tävlingar (varav fem på Swedish Golf Tour), inklusive Holtsmarks Open. I några av dem är det betydligt högre prissummor än normalt under säsongen (som Åhus KGK Pro Am i Kristianstad nästa veckan och Finnish open). 
  Mycket kan hända. Det gäller för Jacob Glennemo att knyta ihop säcken.
  – Det är klart att min situation ser bra ut. Jag är ju hellre där jag är nu än ligger sexa om man säger så. Kollar man på förra året så är det en indikation, men samtidigt, i år är det ingen som sticker ut. Det är väldigt tajt bakom mig. Så jag tror det kommer att krävas lite fler poäng i år. Spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig, säger han.

  Har du spelat på Holtsmark tidigare?
  – Nej, jag vet inte mycket om den. Men jag har hört av andra spelare att det är en bra layout, en bra skogsbana.

  FÖR ETT par veckor sedan fick han erbjudande om att spela Swedish Challenge i Katrineholm men tackade nej. Han valde att åka till Esbjerg för Nordic League i stället.
  – Jag hade jättegärna spelat Katrineholm, självklart. Det är Challengetouren och hemmaplan. Jag kommer ju från Sörmland också, jag är från Mariefred. Men alla poäng på Nordic League är viktiga. Sedan var det ju kval till Made in Denmark på Europatouren i Esbjerg också. Nu kvalade jag inte in genom tävlingen men jag får en plats via rankingen så jag får spela den. Det blir jättehäftigt, säger han.

  Om du klarar CT-kortet, ska du ändå kvala till Europatouren i höst?
  – Ja, absolut. Kvalet är inte bara ett kval till Europatouren utan kategorin för de fem som tar sig upp bestämts lite av hur vi spelar kvalet. Gör man ett bra kval kommer man högre inom kategorin. Det kan ju diffa på 25 platser och det är ganska betydelsefullt. Det är ofta i den kategorin de drar gränsen till tävlingarna så det kan var viktigt att komma så högt som möjligt.

  Livet blir lite lättare när man spelar bra?
  – Så är det ju. Det är rätt kul att vara proffs i vilken sport som helst när det går bra, sedan är det lika jävligt när det går dåligt. Så jag får försöka passa på att vara glad och positiv. När det går bra är det också lätt att man tar det för givet.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Holtsmark Open
  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo. 
  När: 15–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

  Följ tävlingen här

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 3. Västerås Open: Amatören Maja Stark nära knäcka alla proffsen
 4. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Amatören Maja Stark nära knäcka alla proffsen

  18-åriga amatören Maja Stark var nära att ställa till med en rejäl sensation i Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Hon slog alla proffs utom ett.        "Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft", säger hon.

  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProviderär ny tävling på tourschemat. Den ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren, undertouren till Europatouren, och är Sveriges största proffstävling för damer (tillsammans med Allerum Open).
  Amatören Maja Stark – från skånska Abbekås och nybliven EM-guldmedaljör med det svenska damlandslaget – var nära att slå alla proffsen och ”ställa till det” ordentligt.
  Stark, som var tre slag efter när finaldagen började, gick den avslutande ronden tre under par på 69 slag. Hon slutade totalt tre under par, och delade ledningen i klubbhuset tillsammans med fransyskan Emie Peronnin – som gick i ledarboll och då hade två hål kvar att spela. 
  Det blev en nervös väntan för Maja Stark. Och särspel, det hade hon nästan inte pallat.
  – Nej. Jag har aldrig varit med i toppen i någon större tävling som det här förut så jag har varit nervös i sju hål, i över en timme. Så särspel hade varit jobbigt. Det hade varit häftigt att vinna, men jag sparar det, säger hon.
  Fransyskan avslutade nämligen med två birdies, bland annat hon sänkte en 15-metersputt på hål 17, och var till slut två slag före Maja Stark.

  UNDER varvet visste inte Maja Stark (till höger på bilden ovan) riktigt hur hon låg till, men anade att det kunde bära långt.
  – De jag spelade med var inte under par så då misstänkte jag att det måste vara ganska svårt. Det var mest nervigt i slutet när jag började tänka på det. Men jag höll ihop det. Det blev bara en bogey i dag.
  Maja Stark åkte hem till Skåne med ett leende på läpparna, trots att det var så nära. En andraplats i en av Sveriges största proffstävlingar är ju inte fy skam när man är amatör.
  – Jag är väldigt nöjd. Jag värderar det högt. Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft, säger hon.

  EMIE Peronnin var, självklart, snäppet nöjdare. 23-åringen från södra Frankrike gör sin första säsong som proffs. 
  – Jag har vunnit några amatörtävlingar men att vinna en proffstävling är en ny milstolpe i min karriär. Jag trodde inte att jag var kapabel att göra det under mitt första år så jag är riktigt glad och nöjd nu, säger hon.

  Du gjorde birdie på de två sista hålen?
  – Jag hade faktiskt ingen aning om hur jag låg till förrän min caddie sa till mig på 17:e tee. Jag bara fortsatte spela som jag gjort hela dagen. 15-metersputten för birdie var ju inte helt fel heller. På sista hålet var det bara frågan om att få in bollen på green på två slag och tvåputta, säger Emie Peronnin.
  Det fick hon. Inspelet stannade en halv meter från flaggan. Enkel birdie. Saken var klar. Seger med två slag.

  MAJA STARK var nära en riktigt tung seger. Och hon får snart en chans till.
  Hennes nästa tävling blir Allerum Open, Sveriges andra tävling på Letas och SGT. Den spelas 30 augusti–1 september.
  Och proffs tänker hon inte bli på länge.
  – Nej, nej. Det blir college nästa höst. Oklahoma State, säger hon.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

 5. Västerås Open: Jessica Karlsson gillar läget och jagar segern
 6. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Jessica Karlsson gillar läget och jagar segern

  Det började med regn och åska, sedan tog vinden över den andra dagen av Västerås Open. "I slutet av rundan var det nästan ospelbart, bollen låg och vickade på green", säger Jessica Karlsson som är tvåa och bästa svenska inför avgörandet.

  Det blev en dag med två ”sidor” på Västerås GK. Ett regn- och åskväder under tidig morgon tvingade arrangörerna av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (som ingår både på LET Access-touren och Swedish Golf Tour) att skjuta fram alla starttider en timme.
  Det plaskade lätt när de första förmiddagsbollarna landade på ettans fairway. Men det vände snabbt. 
  Vinden – som det utfärdats varningar för, framför allt på västkusten – blev starkare och starkare och snart var den uppe i 18–19 meter per sekund i byarna. Efter lunch blåste det så kraftigt att ett av starttälten började ge sig iväg från sin kulle. Till slut var man tvungen att plocka ned det man kunde få tag i.
  Så en tidig starttid visade sig vara en fördel, trots allt.
  Jessica Karlsson, LET-spelaren från Forsgården, var en av ett tiotal spelare som kom in under par för dagen. 
  – Det var ju lite upp och ner med vädret i dag, men spelet var stabilt. I slutet av rundan var det nästan ospelbart, bollen låg och vickade på green. Det är tufft därute för dem som går ut på eftermiddagen, säger hon.

  FRANSYSKAN Emie Peronnin och schweiziskan Anais Maggeti leder. Båda är tre under par totalt.
  Jessica Karlsson är ett slag efter.
  Det blev tre birdies, två bogeys (två treputtar) och resten par för henne på fredagen. En ny runda ett under par, precis som på torsdagen. 
  Jessica Karlsson delar andraplatsen med norskan Stina Resen och finskan Sanna Nuutinen. 
  Ett bra utgångsläge tycker hon.
  – Det är egentligen vilket som om jag går i ledarboll eller strax bakom. Men det är kul att jaga. Det gillar jag, säger hon.

  AMATÖREN och landslagsspelaren Maja Stark, Abbekås, gick ett par bollar framför Jessica Karlsson. 
  Hon började med birdie på ettan och en eagle på fyrans par 5-hål och kom till slut in tre under par för ronden och noterade en av dagens bästa scorer. Maja Stark är därmed totalt på par, näst bästa svenska och delad sjua inför avgörandet.
  – De sista två hålen hade man svårt att stå still när man skulle putta men annars var det helt okej. Spelt kändes stabilt. Jag träffade bollen bättre än på länge. Jag har tränat väldigt mycket teknik det senaste så att jag träffar lite mer greener. Då behöver man inte chippa lika ofta, det har ju  varit min svaghet, säger Maja Stark som tagit intryck av Lee Westwood.
  – Han är så dålig på att chippa så han tränar mer järn för att han ska missa färre greener. Så jag kör samma. Det är jättebra, skrattar hon.
  Maja Stark gillar också läget inför lördagens finalrunda.
  – Det är bara ut och kötta. Det är skönt att vara några slag efter, då kan man attackera. Leder man är det lätt att bli för defensiv. Så jag tror att jag föredrar att ligga lite efter.


  MARTINA Edberg, som spelade till sig en kategori på LPGA-touren i slutkvalet i december, var två under par efter fem spelade hål men fick sedan skriva in fyra bogeys i scorekortet. Hon är tre över par totalt.
  – Bogeys gör man i den här vinden på den här banan. Det händer. Men jag gjorde inga birdies på vägen tillbaka, säger Martina Edberg som var lite irriterad på placeringen av vissa hålpinnar.
  – Jag puttade uppför från en meter på 17. Den gick inte i – då kom bollen kom tillbaka igen. Jag hamnade rätt nära pinnen på många hål men det blir svårt när jag inte placerar mig rätt på greenerna. Jag är på fel sida och med de pinnplaceringarna går det inte att gå för birdien, säger hon.
  Martina Edberg, som skaffade sig kategori på LPGA-touren i slutkvalet förra året, har varit hemma i Sverige i fyra veckor under sommaren.
  – Jag har en sista tävling kvar på LPGA-touren, om två veckor. Sedan blir det väl sistasteget på kvalskolan igen. Jag bör gå rätt in i det om jag lyckas någorlunda på den sista tävlingen, säger hon. 
  Men först ska hon ta in sex slag på ledarduon i Västerås Open.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Leaderboard