Alexandra Lennartsson under Nes Open i Norge.

Alexandra Lennartsson: "Jag börjar hitta mer balans i livet nu"

Alexandra Lennartsson tycker att både hon själv och damgolfen i stort är på väg uppåt.  "Det man har gjort med SGT det här året är skitkul, att vi får fler tävlingar och högre prispengar", säger hon inför Hinton Golf Open på Swedish Golf Tour.

14 juni, torsdag förmiddag. Alexandra Lennartsson, Nyköpings GK, har just satt sig i bilen för att köra de drygt 50 milen från Nyköping ner till södra Skåne. 
Där – på Hinton Golf Club, Sofiedal utanför Oxie strax öster om Malmö – spelas årets femte damtävling på Swedish Golf Tour; Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (16–17 juni).
Som resesällskap har Alexandra Lennartsson systrarna Hanna och Maria Roos, Upsala GK,  som hon rest mycket tillsammans med de tre vintrar hon spelat på Sunshine Tour nere i Sydafrika.
– Jag har just fixat en sista grej med mitt andra jobb så vi kom iväg lite senare än det var tänkt, skrattar hon.
Det andra jobbet är en säsongsanställning på Jogersjö camping utanför Nyköping. Den har hon haft i sju, åtta år.
– Hur mycket jag jobbar beror på om det är tävlingsvecka eller inte, men denna har jag jobbat måndag, tisdag, onsdag och så var jag tvungen att ordna en sak i dag för nu är jag borta ända fram till midsommar. Det är ju storhelg för campingar och jag är tillbaka först på fredagen, säger Alexandra Lennartsson.
Jo, efter Hinton Open går bilen vidare mot Skaftö Open, som spelas 20–21 juni.

28-ÅRIGA ALEXANDRA Lennartsson har spelat två SGT-tävlingar i år.De två första. Hon blev sexa i Tegelberga Open och missade kvalgränsen i norska Nes Open. 
När hon slutade college och kom hem för att bli proffs 2013 var planen att nå Europatouren inom två år. Alexandra Lennartsson har hållit till en hel del på Letas, undertouren till Europatouren, men de senaste säsongerna har det inte blivit så många tävlingar där.
Det kom annat emellan.
För tre år sedan gick hennes mamma bort. Det blev några tuffa år – men nu är hon sugen på golfen igen.
– Ja, men det är fortfarande tungt och då är det svårt att hitta motivation på golfbanan, när det finns annat i tankarna. Men golfen har väl alltid känts som en, vad ska man säga … det kan vara skönt att åka ut ibland och rensa huvudet från andra saker. Funkar inte privatlivet så brukar det ofta avspegla sig i golfen också. De har varit bra spel till och från men det har blivit lite svackor. Det är vissa datum som är jobbiga att hantera, sådana saker … Jag börjar väl hitta mer balans i livet nu, säger hon

I år är det fokus på Swedish Golf Tour?
– Målet är att spela resten av tävlingarna i år. Jag får se hur jag känner  och hur formen känns, när det gäller kval till Europatouren. Jag har inte haft de pengarna som krävs för att åka iväg på ett kval för att sedan, om man får kortet, kanske bara få spela någon tävling, eftersom det sett ut som det gjort på LET. Det är jättetråkigt och det har väl varit en svacka för damgolfen, framför allt i i Europa, de senaste åren. Men det man har gjort med SGT det här året är skitkul, att vi får fler tävlingar och högre prispengar. Så det känns som att det är på väg uppåt, tycker jag.

 SGT har, som du säger, växt i år. Vad tycker du om att spela på touren?
– Det är bra konkurrens. Det är bara att titta på de som vinner. Isabella Ramsay vann på Flommen och hon spelar ju annars på Europatouren och Letas. Det är det många av tjejerna som gör, så bra spelare finns det definitivt och det verkar också som att fler utländska spelare börjar hitta till tävlingarna. Sedan kanske damgolfen i Sverige börjar bli lite mindre för att det är svårt för många att få ekonomin att gå ihop riktigt om vi inte kan spela tävlingar hela året. Då kanske en del väljer att göra något annat i stället. Det är ju tråkigt men standarden på dem som tävlar är fortfarande hög.

Formen då, du har inte tävlat på ett tag?
– Jag tycker att träningarna har gått väldigt bra och spelet känns bra. Sedan ska man ju få ut det på tävlingsvarv också och inte bli för taggad utan försöka hålla en lugn nivå, säger Alexandra Lennartsson. 

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

  

FAKTA, Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ

Var: Sofiedal, Oxie
När: 16–17 juni. 
Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
Prispengar: 100 000 kronor.

Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
21–22 maj: Nes Open, Norge (My Leander, AIK).
25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)


Hela tävlingsprogrammet 2018


Swedish Golf Tour
Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

 

Fler nyheter

 1. Skaftö Open: Danska amatören tog revansch direkt
 2. Swedish Golf Tour

  Skaftö Open: Danska amatören tog revansch direkt

  Danskan Malene Krølbøll ”gav bort” segern förra veckan. Nu gick hon hela vägen och vann Skaftö Open på Swedish Golf Tour.

  Förra veckan blev danska amatören Malene Krølbøll tvåa i Hinton Golf Open i Malmö efter att ha förlorat i särspel mot Ullnas Anna Magnusson.
  Då ledde hon med tre slag när det var fyra hål kvar att spela.
  I Skaftö Open fick hon sin seger.
  Krølbøll gick ut i ledarboll sista dagen tillsammans med Abbekås Maja Stark och Täbys Lisa Pettersson. Danskan ledde med ett slag.
  Efter nio spelade hål var Krølbøll, med mamma på bagen, fyra slag före Pettersson och Karlstads Filippa Möörk – och såg ut att gå mot en säker seger. 
  Det gjorde hon också. Fina minus fyra för dagen, sju under totalt – och en segermarginal på fyra slag till tvåan Filippa Möörk.
  – Man kan nog säga att jag skänkte bort segern förra veckan och jag var lite rädd att göra samma sak igen. Jag sa till min mamma: ”Jag vill inte veta, jag vill inte veta”. Men på 18:e var det någon som gratulerade mig efter det att jag slagit mitt utslag. Så det var en skön promenad in mot sista green, säger Malene Krølböll.

  PRISPOTTEN i Skaftö Open var 300 000 kronor, varav 60 000 kronor till segraren. Segerchecken gick till tvåan Filippa Möörk. Malene Krølbøll är ju amatör och fick därför nöja sig med ett par solglasögon och ett presentkort.
  På två veckor har hon nu blivit utan 74 000 kronor.
  –  De är klart att det är lite synd att inte få med sig prispengarna. Men jag har sagt att jag vill spela ett EM till sedan, till hösten, tänker jag gå över och bli proffs. Jag har i alla fall visat att jag hör hemma här, säger hon.

  Vad gillar du att spela på Swedish Golf Tour?
  –  Alla människor är så trevliga här, det finns många tävlingar och en hel del av dem ligger nära för mig. Plus att vi inte har så mycket av detta i Danmark så det är jättebra att jag kan komma hit och vara med. Det är riktigt kul, säger Malene Krølbøll från Hedeland GK på Jylland.

  FRIDA KINHULT, landslagsspelaren från Skaftö som fick spela en tävling på hemmabanan innan det bär iväg till college, hade publiken med sig, slutade fyra över par (delad nia) och hade sannolikt varit med i sewgerdiskussionerna om det inte varit för en elva på hål 8 första dagen och en åtta på hål 11 den sista.
  – Det var annorlunda att spela hemma, men samtidigt väldigt roligt. Det var många som gick med i min boll trots att jag inte gick i ledarboll. Synd att det är två hål som förstör hela tävlingen för mig. Men jag tar med mig mycket bra spel på de andra hålen, säger hon.

  DET HÄR VAR första gången Skaftö Open arrangerades på Swedish Golf Tour.
  – Jättebra tävling. Mycket folk och positivt runt omkring, säger Frida Kinhult som hinner dansa kring en bohuslänsk midsommarstång innan det bär iväg till British Amateur på midsommardagen. Efter det väntar, bland annat, lag-EM och individuella EM innan flyget till collegelivet i Florida lyfter 16 augusti.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  Resultat Skaftö Open

 3. Pontus Stjärnfeldt hoppade av college – tog sin första proffsseger
 4. Swedish Golf Tour

  Pontus Stjärnfeldt hoppade av college – tog sin första proffsseger

  Haninges Pontus Stjärnfeldt avgjorde Gamle Fredrikstad Open på första särspelshålet – och tog sin första seger på Swedish Golf Tour.

  Förra hösten åkte Haninges Pontus Stjärnfeldt över till USA för att gå på college. Efter två veckor var han hemma i Sverige igen.
  Dagen före midsommarafton vann han sin först proffstävling när han tog hem Gamle Fredrikstad Open, årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour.
  – Det känns ju jättebra. Efter allt krångel som var förra hösten att jag inte ville gå på college utan hellre proffs hemma i Sverige. Det var inget fel alls på skolan men jag kände att jag inte ville vara där. Och dessutom att få lite kvitto på all träning man lägger ner, säger 21-åringen efter segern.

  TÄVLINGEN i norska Fredrikstad blev en svensk uppgörelse mellan Pontus Stjärnfeldt och Martin Eriksson, Kårsta (som vann i Estland för några veckor sedan).
  Martin Eriksson stod för finaldagens bästa runda. Efter åtta birdies och en bogey kom han in på 65 slag, sju slag under par, och landade totalt på elva under.
  Det var precis vad han behövde för i bollen efter höll Pontus Stjärnfeldt i sin bogeyfria rond, avslutade med birdie (68 slag för dagen) och såg till att det blev särspel mot Eriksson.
  – Vi gjorde birdie båda två på arton. Jag missade en kort eagleputt för vinst och så blev det särspel, säger Pontus Stjärnfeldt. I särspelet avgjorde han med ett par på första hålet. Martin Eriksson gjorde bogey.

  Det blir lite extra firande på midsommarafton då?
  – Ja absolut. Ha ha. Vi ska spela en midsommarscramble hemma, några Haningekillar. Så det blir lite roligt, säger Pontus Stjärnfeldt.
  Segern var värd 63 000 kronor.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Gamle Fredrikstad Open

    

  FAKTA: 
  Gamle Fredrikstad Open, Norge

  När: 19–21 juni.
  Var: Frdrikstad GK, Norge.
  Hur: 
  156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 355 000 kronor.

     

  Ranking SGT

  Ranking Nordic League


  Swedish Golf Tour

  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

  Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

 5. Krølbøll i ledning efter en regnig dag på Skaftö
 6. Swedish Golf Tour

  Krølbøll i ledning efter en regnig dag på Skaftö

  Skaftö Golfklubb visade upp sig från sin svåra sida. Första dagens spel av Skaftö Open bjöd på svåra väderförhållanden med mycket regn. Spelarna kämpade på bra och allra bäst gick det för amatören Malene Krølbøll från Danmark som går ut på finalvarvet med ett slags ledning före en trio med spelare.

  Första rundan bjöd på tuffa väderförhållanden med ihållande regn stora delar av rundan.  Bäst gick det för Filippa Möörk från Karlstads GK med en imponerande 66:a (-3). En amatörtrio med Michaela Finn, Malene Krølbøll och Maja Stark öppnade också starkt, ett slag bakom Möörk, på 67 slag (-2).

  Andra rundan bjöd på en skiftande väderlek med hällregn i början av varvet, men till både spelarnas och tävlingsledningens glädje så upphörde regnet i slutet av rundan. Lisa Pettersson från Täby GK hanterade den skiftande väderleken bäst och signerade ett scorekort för 66 slag (-3). Med det avancerade hon till en delad andraplats tillsammans med Stark och Möörk. 

  När dagen summeras är det amatören Malene Krølbøll från Danmark som är ensam i topp. Krølbøll förlorade i särspel på förra veckans Swedish Golf Tour-tävling och är av spelet att döma ute efter revansch. Danskan var den enda i fältet med två rundor under par vilket placerar henne ett slag före trion med spelare på -2.

  Skaftö Golfklubb är en nykomling på Swedish Golf Tour med Skaftö Open. Klubben har tidigare arrangerat flera andra stora tävlingar men det är första gången som Swedish Golf Tour gör ett stopp på klubben. Banan är en typisk Bohuslänsk bana med smala hål insprängda i berget och premierar precision före slaglängd.  

  Tävlingen har slagit på stort med en prissumma på hela 300 000 kr och erbjuder en bana i absoluta toppskick. Dessutom delas det ut pris för bästa rond. Filippa Möörk och Lisa Pettersson blev idag vardera 5000 kronor rikare.

  De 30 bästa proffsen plus delningar har kvalificerat sig till finalvarvet som startar 10:00 imorgon, torsdag. Först ska Bohuslän Dahls juniortjejer träna med spelarna och spela nio hål, för att sedan gå ut och titta på upplösningen. Det är upplagt för ett spännande avslutningsvarv, som förhoppningsvis kommer bjuda på solsken och många birdies!

  Skribent: Oskar Lundgren

  Leaderboard

  Startlista

  Bilder från dagen