Teen Tour och Teen Cup nya namn på SGF:s juniortävlingar

Nu släpps spelschemat till Svenska Golfförbundets juniortävlingar 2018. Den största nyheten är en namnändring på touren och cupen, som återgår till de klassiska namnen från 1986–1999.

SGF:s juniortävlingar ger tusentals ungdomar möjlighet att tävla, utvecklas, ha kul och träffa kompisar. Tävlingsutbudet omfattar allt från den nationella cupen och touren till internationella event med Annika Sörenstam samt Henrik Stenson och Fanny Sunesson som värdar. Upplägget samt antalet juniortävlingar under säsongen 2018 är detsamma som föregående år, utöver Teen Tour där det tillkommit ytterligare en tävling i form av en tourfinal.

Den största förändringen för året blir att juniortävlingarna inte kommer att ha en namnsponsor, utan officiella partners i Folksam, Callaway och Puma samt officiella leverantörer i Dormy och Golfstore. Därmed byter flera av tävlingarna namn till följande (tidigare namn inom parentes):

– Teen Tour (Skandia Tour)
– Teen Cup (Skandia Cup)
– JSM klubblag (Skandia JSM klubblag)
– Grand Opening (Skandia Grand Opening)

Den tidigare namnsponsorn Skandia är fortfarande med som huvudpartner till ANNIKA Invitational Europe.

– Skandia är stolt över det långa samarbete vi haft med Svenska Golfförbundet och den gemensamma satsningen på juniorgolf som vi hoppas har skapat stora möjligheter för unga att satsa och njuta av sporten. Ett hälsosamt liv och rörelse är fortsatt viktiga frågor för Skandia och samarbetet med golfen fortsätter med tävlingen Skandia Invitational och ANNIKA Invitational Europe, men efter många år i juniorgolfen är det nu dags för någon annan att tillsammans med SGF ta vid och vi önskar dem all lycka till, säger Stina Liljekvist, chef varumärke & marknad på Skandia.

Skribent

Daniel är en man i 35årsåldern. Han har på sig en ljusblå skjorta men vikt krage. Över denna har han på sig en svart pullover. Han har blåa ögon och tittar in i kameran. Han har blont stylat kort hår.

Fler nyheter

 1. Segrare Junior SM 2018
 2. Teen Tour

  Segrare Junior SM 2018

  Banrekord, värme, vind och birdies.  Vi summerar veckan på Landeryds GK där Sveriges juniorelit gjort upp om Junior SM (Slag) 2018.

  Då var det dags att avrunda en fantastisk vecka på bildsköna Vesterby, Landeryds GK. 156 deltagare kom till start i Junior SM och utmanades ordentligt av ett varmt och vindstilla klimat de första två dagarna. Greenerna rullade snabbt och det var av yttersta vikt att hålla energinivån uppe för att placera bollen strategiskt runt de tuffa greenområdena som försvarar banan. Under fredagens tredje rond så svalnade temperaturerna aningen, men istället blåste det upp och en ovanlig nordöstlig vind ställde nya frågor till spelarna. När sedan CUTen drogs efter det tredje varvet så kunde vi bekräfta att banan spelades tuff samtidigt som vardera klass fått sig en ledare som onekligen hittat många av de rätta svaren.

  Ester Fägersten (Hills GK) öppnade upp tävlingen med ett nytt banrekord (63), och fortsatte därefter sitt övertygande spel med ronderna 65 & 73. En golf som visade sig vara svår att konkurrera mot då Ester kunde fastslå en ledning med hela nio slag inför det avslutande varvet. Tillsammans i sin ledarboll hade Ester klubbkamraten Andrea Grimberg Lindell (Hills GK) och Anna Nordfors (Göteborgs GK). Men ledningen visade sig vara för stor för utmanarna, och Ester tog med sin träffsäkra puttning hela vägen in i mål. En konkluderande 74 (+3) innebar att Ester blev sex under par totalt och  segrare med 5 slag över Andrea Grimberg Lindell (-1). Saken var klar: Ester Fägersten är svensk juniormästare i golf 2018. 

  I pojkklassen var det David Nyfjäll (Upsala GK) som visade fram fötterna tidigt i tävlingen. Nio birdies och resterande par innebar 63 slag och en suverän start på tävlingen. Att hålla sig bogeyfri visade sig vara vinnande, och i rond två gick David ytterligare 15 hål, med sex birdies, innan sin första bogey för tävlingen. Scorer på 63, 65 och 68 innebar att David var beundransvärda -17 till banan och ledde pojkklassen med nio slag. När David peggade upp ledarbollen i förmiddag var närmaste utmanare Ludvig Åberg (Eslövs GK) på -8. Ludvig som spelat upp sig ordentligt under tävlingen med scorer på 71, 66, 68. Även under finalvarvet spelade Ludvig stadigt, 70 (-1),  men precis som Ester i flickklassen så visade David upp stabilitet och lämnade inte ifrån sig några misstag. Istället utnyttjade David sina birdiechanser och utökade sin ledning till 11 slag. Med andra ord: David Nyfjäll, -21 totalt, vinnare av pojkklassen i Junior SM 2018.

  Resultatlista 

  Bildalbum

   

   

   

   

 3. Nordfors och von Reedtz höll undan
 4. Teen Tour

  Nordfors och von Reedtz höll undan

  Anna Nordfors defilerade hem segern efter en suverän slutrunda. På killsidan blev det mer dramatiskt – där sista putten avgjorde allt. ”Jag visste inte att putten var för vinst”, säger Jesper von Reedtz från Täby GK.

  Klockan 10.00 i morse var det dags för ledarbollarna att slå ut. Tjejerna från hål 1 och killarna från hål 10. Anna Nordfors, som ledde med ett slag innan varvet började, lyckades få i en birdie redan på första hålet.

  ”Jag slog en riktigt bra drive så jag bara hade bara en wedge kvar. Det är såklart jätteroligt det här,” förklarar Anna när vi får en pratstund med henne efter rundan.

  Därefter släppte Nordfors aldrig greppet om ledningen. Efter fem birdies och bara en enstaka bogey avslutade hon finalvarvet med 68 slag (-4), vilket medförde en slutscore i tävlingen på -6. Därmed var hon fyra slag före Ester Fägersten från Hills GK som avslutade sista dagen med 71 slag (-1) vilket räckte till en ensam andraplacering.

  Nordström berättar efter segern att hon till hösten flyttar till USA för att fortsätta sin karriär på golfcollege i Campbell. Resan mot golftoppen spinner alltså vidare på andra sidan Atlanten efter sommarlovet…

  Rafflande slutstrid

  På killsidan var det betydligt jämnare. Jesper von Reedtz från Täby GK som inför finalvarvet ledde med två slag inledde med en bogey på sitt första hål. Därefter var ledningen aldrig större än ett slag för von Reedtz. Inför sista hålet var han i delad ledning med Joel Sylvén ifrån Falkenbergs GK.

  Då slår von Reedtz upp sitt andra slag två meter vänster om pinnen och hade den putten för birdie och även seger. Men, det var något som han inte visste.

  ”Jag visste inte att den putten var för seger”, säger vinnaren efter den rafflande avslutningen.

  Han berättar även att han var tvungen att gå till sin bag en extra gång för att torka av handsvetten, innan han tillslut lyckades rulla i vinstputten.

  Von Reedtz säger efter segern att det är extra skönt med sommarlov.

  ”Nu har jag mer tid åt golfen, jag pluggar natur annars, så det har varit ganska mycket i skolan i slutet nu innan sommarlovet.

  Snacka om en schysst start på sommarlovet.

  Grattis Anna och Jesper! 

  Resultat

  Bilder från tävlingen 

  Text och bild: Fredrik Edlund

 5. Anna Nordfors och Jesper von Reedtz i ledning inför sista dagen
 6. Teen Tour

  Anna Nordfors och Jesper von Reedtz i ledning inför sista dagen

  Andra dagen av Teen Tour Elite på Öijareds Golfklubb är nu avslutad. Imorgon väntar den avgörande finalronden.

  Efter sin inledande 72-runda (par) la idag Anna Nordfors från Göteborgs G K i nästa växel och lyckades ta sig runt banan på 70 slag (-2). Hon leder inför morgondagens finalvarv med ett slags marginal ner till Ester Fägersten från Hills GK på -1.

  Gårdagens ledare Rebecca Gyllner från Gävle GK hade en tuffare dag på banan och kom runt på 79 slag (+7) och föll ner till en delad femteplats ”Jag fick inte riktigt till det idag. Jag råkade slå en boll out och sedan tycker jag faktiskt att jag hade lite otur, mina missar blev bestraffade lite väl hårt ibland” förklarar Gyllner efter rundan.

  Dagens lägsta resultat på tjejsidan stod Ebba Wittström för idag med 69 slag (-3)

  På killsidan fortsätter Jesper von Reedtz från Täby GK att visa storform. Gårdagens 70-runda (-2) följdes idag upp med en 71-runda (-1) och får därför klassas som favorit inför finalvarvet. ”Nyckeln till att skjuta lågt på den här banan är att träffa fairway från tee. Men framförallt att hålla sig på rätt sida om pinnen. Landar man bollen en meter från flaggan på fel sida kan det snabbt rinna iväg och bli en treputt” förklarar von Reedtz i klubbhuset efter rundan.

  Lägsta killresultatet för dagen stod Tim Jakobsson från Ängsö GK för tillsammans med Henrik Lilja från Delsjö GK där båda tog sig runt på 68 slag (-4).

  Dagens prestation stod utan tvekan Nathalie Johannesson från Bredareds GK för då hon på det 16e hålet slog till med en Hole in one! Johannesson var glad men samlad när jag mötte henne i klubbhuset. Ryktet om hennes HIO hade spridit sig snabbt på banan och hon möttes av ett helt gäng med grattiskramar från både vänner och andra golfare när hon anlände till klubbhuset efter rundan ”Det var ett bra slag och det var min andra HIO i karriären” berättar Johannesson.

  I morgon klockan 08.00 startar finalvarvet och det kryllar av hungriga juniorer som vill ta hem titeln av Teen Tour Elite #2

  På bild: Nathalie Johannesson, Bredareds GK

  Text och bild: Fredrik Edlund