Här är 2016 års svenska juniormästare i slagspel

Idag har vi fått se golf i sin allra bästa form, en kämpaglöd utan dess like, ett nytt banrekord och rejält många birdies. Vi har också fått två nya svenska juniormästare i slagspel – Pi-Lillebi Hermansson och Jesper Svensson.

Idag spelades den sista och fjärde ronden i JSM Slag och många spelare lämnar Sollentuna GK, som var värd för tävlingen, med en bra sista rond. Under tävlingens gång har spelarna fått känna på ett flertal olika moment då det regnat, blåst och även varit soligt.

- Sol, vind och vatten är några gamla ord som en av våra medlemmar var först med för en lång tid sedan, Kenneth Gärdestad. Han var alltså med och skrev texten till denna låt, berättar tävlingsledare Tomas Lindgren på prisutdelningen.

Bäst av alla att hantera dessa olika moment var Jesper Svensson från Bro-Bålsta GK och Pi-Lillebi Hermansson från Stockholms GK. Båda två tog sin seger på ett spektakulärt sätt och gav publiken ett riktigt underhåll.

Jesper, som har varit högst upp på leaderboarden sedan rond 1, fick igår sällskap av Philip Jensen från Ljunghusens GK. De gick ut i morse på -5 men Jesper drog snabbt ifrån då han gjorde en birdie på det andra hålet. Under sin rond lyckades han med fyra birdies, en eagle och två bogeys. Vid det nionde hålet bjöd han på en riktig publikshow då han vid sitt inspel på 120 meter träffade greenflaggan och fick en två meter lång birdieputt kvar (som han givetvis satte). Totalt slutade spelaren från Bro-Bålsta GK på nio under par (-9), två slag före sin medspelare Philip Jensen och även Jakob Hansson som fick till spelet och gick på fem under par för dagen.

- Det känns jättebra att jag höll ledningen hela vägen. Det var framför allt rond 1 som jag spelade bra. Både under rond 2 och 3 kändes det inte så bra, så jag är nöjd över att jag gick på par då även om formen inte satt helt. Idag har jag försökt träffa många greener bara fortsätta hålla spelet uppe och det har jag lyckats med. Det är min tredje tävling i Sverige sedan jag kom hem för sommarn från college i USA. Min coach är här så det är kul att visa vad jag går för. Jag vann JSM Match för två år sedan, så att nu ta hem slagspelet känns riktigt bra, det var ett av mina mål, berättar Jesper efter prisutdelningen.

Och någon som vet hur det känns att nå sina mål är vinnaren i flickklassen Pi-Lillebi Hermansson som inte endast tog hem vinsten utan också satte nytt banrekord på Sollentuna GK.

Pi-Lillebi sätter en lång putt för birdie. Hon håller handen knuten och skuttar fram mot hålet för att hämta sin boll.
Pi-Lillebi sänker sin fjärde birdie i rad på det nionde hålet.

- När jag pratade med min familj igår kändes det ganska tungt att jag låg på åtta över par, men de pushade mig och sa att det är bara att gå sju under par för att ta dig till toppen. När vi pratade om det då skämtade vi endast, men det satt ändå kvar i huvudet till idag. Min taktik var att spela alla par fem som par fyror och par fyra som treor. Jag hade riktigt många greenträffar, allt inom mitt spel klaffade. Jag har haft två mål inför denna säsong, att ta ett banrekord och vinna JSM Slag och Match och att uppfylla två av dessa på samma gång känns grymt.

Pi-Lillebis scorekort var ett hett samtalsämne bland åskådarna. Från och med hål 6 gjorde hon hela sju birdies i rad! Det tog henne till toppen men inte till ensam ledning. På det sista hålet såg hon till att sänka en lång putt för ytterligare en birdie, nytt banrekord och senare visade det sig att den även avgjorde vinsten. Det var spännande in i det sista då den dåvarande ledaren Matilde Stenqvist (Ullna GC) gick i ledarboll och Pi-Lillebi två bollar framför. Matilde hade även hon en birdieputt på sista hålet som hon missade. Därmed var segern klar för Pi-Lillebi.  

Om en månad är det dags för ytterligare ett junior-SM och då blir det match. Vi kommer förhoppningsvis få se mer av dessa vinnare vilket vi också ser fram emot. 

 

Resultatlista

Skribent

Porträttbild på Frida

Fler nyheter

 1. Segrare Junior SM 2018
 2. Teen Tour

  Segrare Junior SM 2018

  Banrekord, värme, vind och birdies.  Vi summerar veckan på Landeryds GK där Sveriges juniorelit gjort upp om Junior SM (Slag) 2018.

  Då var det dags att avrunda en fantastisk vecka på bildsköna Vesterby, Landeryds GK. 156 deltagare kom till start i Junior SM och utmanades ordentligt av ett varmt och vindstilla klimat de första två dagarna. Greenerna rullade snabbt och det var av yttersta vikt att hålla energinivån uppe för att placera bollen strategiskt runt de tuffa greenområdena som försvarar banan. Under fredagens tredje rond så svalnade temperaturerna aningen, men istället blåste det upp och en ovanlig nordöstlig vind ställde nya frågor till spelarna. När sedan CUTen drogs efter det tredje varvet så kunde vi bekräfta att banan spelades tuff samtidigt som vardera klass fått sig en ledare som onekligen hittat många av de rätta svaren.

  Ester Fägersten (Hills GK) öppnade upp tävlingen med ett nytt banrekord (63), och fortsatte därefter sitt övertygande spel med ronderna 65 & 73. En golf som visade sig vara svår att konkurrera mot då Ester kunde fastslå en ledning med hela nio slag inför det avslutande varvet. Tillsammans i sin ledarboll hade Ester klubbkamraten Andrea Grimberg Lindell (Hills GK) och Anna Nordfors (Göteborgs GK). Men ledningen visade sig vara för stor för utmanarna, och Ester tog med sin träffsäkra puttning hela vägen in i mål. En konkluderande 74 (+3) innebar att Ester blev sex under par totalt och  segrare med 5 slag över Andrea Grimberg Lindell (-1). Saken var klar: Ester Fägersten är svensk juniormästare i golf 2018. 

  I pojkklassen var det David Nyfjäll (Upsala GK) som visade fram fötterna tidigt i tävlingen. Nio birdies och resterande par innebar 63 slag och en suverän start på tävlingen. Att hålla sig bogeyfri visade sig vara vinnande, och i rond två gick David ytterligare 15 hål, med sex birdies, innan sin första bogey för tävlingen. Scorer på 63, 65 och 68 innebar att David var beundransvärda -17 till banan och ledde pojkklassen med nio slag. När David peggade upp ledarbollen i förmiddag var närmaste utmanare Ludvig Åberg (Eslövs GK) på -8. Ludvig som spelat upp sig ordentligt under tävlingen med scorer på 71, 66, 68. Även under finalvarvet spelade Ludvig stadigt, 70 (-1),  men precis som Ester i flickklassen så visade David upp stabilitet och lämnade inte ifrån sig några misstag. Istället utnyttjade David sina birdiechanser och utökade sin ledning till 11 slag. Med andra ord: David Nyfjäll, -21 totalt, vinnare av pojkklassen i Junior SM 2018.

  Resultatlista 

  Bildalbum

   

   

   

   

 3. Nordfors och von Reedtz höll undan
 4. Teen Tour

  Nordfors och von Reedtz höll undan

  Anna Nordfors defilerade hem segern efter en suverän slutrunda. På killsidan blev det mer dramatiskt – där sista putten avgjorde allt. ”Jag visste inte att putten var för vinst”, säger Jesper von Reedtz från Täby GK.

  Klockan 10.00 i morse var det dags för ledarbollarna att slå ut. Tjejerna från hål 1 och killarna från hål 10. Anna Nordfors, som ledde med ett slag innan varvet började, lyckades få i en birdie redan på första hålet.

  ”Jag slog en riktigt bra drive så jag bara hade bara en wedge kvar. Det är såklart jätteroligt det här,” förklarar Anna när vi får en pratstund med henne efter rundan.

  Därefter släppte Nordfors aldrig greppet om ledningen. Efter fem birdies och bara en enstaka bogey avslutade hon finalvarvet med 68 slag (-4), vilket medförde en slutscore i tävlingen på -6. Därmed var hon fyra slag före Ester Fägersten från Hills GK som avslutade sista dagen med 71 slag (-1) vilket räckte till en ensam andraplacering.

  Nordström berättar efter segern att hon till hösten flyttar till USA för att fortsätta sin karriär på golfcollege i Campbell. Resan mot golftoppen spinner alltså vidare på andra sidan Atlanten efter sommarlovet…

  Rafflande slutstrid

  På killsidan var det betydligt jämnare. Jesper von Reedtz från Täby GK som inför finalvarvet ledde med två slag inledde med en bogey på sitt första hål. Därefter var ledningen aldrig större än ett slag för von Reedtz. Inför sista hålet var han i delad ledning med Joel Sylvén ifrån Falkenbergs GK.

  Då slår von Reedtz upp sitt andra slag två meter vänster om pinnen och hade den putten för birdie och även seger. Men, det var något som han inte visste.

  ”Jag visste inte att den putten var för seger”, säger vinnaren efter den rafflande avslutningen.

  Han berättar även att han var tvungen att gå till sin bag en extra gång för att torka av handsvetten, innan han tillslut lyckades rulla i vinstputten.

  Von Reedtz säger efter segern att det är extra skönt med sommarlov.

  ”Nu har jag mer tid åt golfen, jag pluggar natur annars, så det har varit ganska mycket i skolan i slutet nu innan sommarlovet.

  Snacka om en schysst start på sommarlovet.

  Grattis Anna och Jesper! 

  Resultat

  Bilder från tävlingen 

  Text och bild: Fredrik Edlund

 5. Anna Nordfors och Jesper von Reedtz i ledning inför sista dagen
 6. Teen Tour

  Anna Nordfors och Jesper von Reedtz i ledning inför sista dagen

  Andra dagen av Teen Tour Elite på Öijareds Golfklubb är nu avslutad. Imorgon väntar den avgörande finalronden.

  Efter sin inledande 72-runda (par) la idag Anna Nordfors från Göteborgs G K i nästa växel och lyckades ta sig runt banan på 70 slag (-2). Hon leder inför morgondagens finalvarv med ett slags marginal ner till Ester Fägersten från Hills GK på -1.

  Gårdagens ledare Rebecca Gyllner från Gävle GK hade en tuffare dag på banan och kom runt på 79 slag (+7) och föll ner till en delad femteplats ”Jag fick inte riktigt till det idag. Jag råkade slå en boll out och sedan tycker jag faktiskt att jag hade lite otur, mina missar blev bestraffade lite väl hårt ibland” förklarar Gyllner efter rundan.

  Dagens lägsta resultat på tjejsidan stod Ebba Wittström för idag med 69 slag (-3)

  På killsidan fortsätter Jesper von Reedtz från Täby GK att visa storform. Gårdagens 70-runda (-2) följdes idag upp med en 71-runda (-1) och får därför klassas som favorit inför finalvarvet. ”Nyckeln till att skjuta lågt på den här banan är att träffa fairway från tee. Men framförallt att hålla sig på rätt sida om pinnen. Landar man bollen en meter från flaggan på fel sida kan det snabbt rinna iväg och bli en treputt” förklarar von Reedtz i klubbhuset efter rundan.

  Lägsta killresultatet för dagen stod Tim Jakobsson från Ängsö GK för tillsammans med Henrik Lilja från Delsjö GK där båda tog sig runt på 68 slag (-4).

  Dagens prestation stod utan tvekan Nathalie Johannesson från Bredareds GK för då hon på det 16e hålet slog till med en Hole in one! Johannesson var glad men samlad när jag mötte henne i klubbhuset. Ryktet om hennes HIO hade spridit sig snabbt på banan och hon möttes av ett helt gäng med grattiskramar från både vänner och andra golfare när hon anlände till klubbhuset efter rundan ”Det var ett bra slag och det var min andra HIO i karriären” berättar Johannesson.

  I morgon klockan 08.00 startar finalvarvet och det kryllar av hungriga juniorer som vill ta hem titeln av Teen Tour Elite #2

  På bild: Nathalie Johannesson, Bredareds GK

  Text och bild: Fredrik Edlund