Skandia Grand Opening avgjord

Sista hålen i Skandia Grand Opening är nu spelade och efter ett starkt sista varv har vi nu två segrande par i tävlingen.

Sista dagen bestod av 18 hål foursome för spelarna, en spelform som enligt dem flesta hör till de svåraste. Trots det var det många som tyckte att spelet var bättre idag och att man träffade fler greener.

Vädret var något mildare idag men att kalla det behagligt vore till en överdrift. Blåsten var fortfarande stark men enligt Vellinge Golfklubbs ordförande Lars-Åke Nilsson är detta normala förhållanden.
- Skulle det vara vindstilla här hade vi inte vetat hur vi skulle spela, berättar han på prisutdelningen.

Dagens bästa score bland lagen landade på ett över par, något som räckte hela vägen till vinst i flickklassen. Resultatet stod Isabell Ekström från GolfUppsala och Alice Sundberg från Stockholms Golfklubb för.

- Det är en grym känsla nu efteråt att vi kammade hem det här. Det var riktigt roligt där ute och efter att vi fick en bra start så flöt spelet sedan på, berättar Isabell Ekström efter prisutdelningen.

- Ja, vi träffade mycket fler greener idag och matchade varandras spel. Foursome är roligt men svårt, så det var lite otippat att vår score skulle vara bättre idag än igår, tillägger Alice Sundberg.

Bland pojkarna var det Dylan Patterson (Linköpings GK) och Adam Samnegård (Norrköping Söderköpings GK) som sista nio hålen lade i en extra växel, som ledde hela vägen till vinst.

- Jättekul att vi tog hem det här. Det kändes rätt mörkt efter första nio idag men sen vände vi och hittade spelet. Vi hade som inställning att vi ville jaga efter segern och det fick vi verkligen göra också. Efter att vi gjorde en grym birdie på femtonde hålet började det komma en känsla att vi nog hade en chans till vinst, berättar killarna efter prisutdelningen.

Banans skick var också något som kommenterades.

- Det är härligt att få komma till en bana där bollen rullar ordentligt på green och inte hoppar. Vi alla som har spelat den här helgen kan nog vara överens om att banan är jättefin, sade Dylan vid segertalet.

Ett stort tack säger vi till Vellinge Golfklubb som ville arrangera tävlingen och hjälpa till med att kicka igång vår tävlingssäsong. Nu ser vi fram emot nästa tävlingshelg som är Skandia Tour omgång 1, 12-14 maj!

 

Resultat

Bilder

Fler nyheter

 1. Årets tävlingssäsong inledd
 2. Grand Opening

  Årets tävlingssäsong inledd

  I morse klockan 08:00 inledde vi årets tävlingssäsong med partävlingen Skandia Grand Opening. Den arrangeras för sjunde året i rad och detta år spelas tävlingen på Vellinge Golfklubb i Skåne. 32 spelsugna lag kom till start och har nu avslutat första ronden som bestod av 18 hål fyrboll.

  Om man tycker om att spela golf i blåsigt väder hade man förmodligen stormtrivts på banan idag. Klockan 08:00 i morse slog det första laget utav 32 ut på Vellinge Golfklubb. Framför sig hade de 18 hål fyrboll (bästa score per hål räknas) som skulle komma att spelas i kraftig vind. Spelarna skötte det dock galant och visade att vind inte alls behöver vara ett hinder i denna sport.

  Nu har alla lagen lämnat recording area och kan åka hem och ladda om inför morgondagens foursome-spel.

  Ledarna i klubbhuset efter dag ett är på pojksidan smålandskillarna Gaston Edberg från Hooks GK och Hugo Larsson från Värnamo GK. Tillsammans fick de ihop en score på minus ett (-1) vilket innebär ledning med två slag.

  Bland flickorna var det Matilda Cederholm och Linnea Jerlebo från Barsebäck GCC som stod för den lägsta scoren på ett över par (+1).

  - Det är alltid kul med par- och lagtävlingar. Jag och Matilda funderade på att vara med i tävlingen förra året men avvaktade tills i år. Det var lite kämpigt med vinden idag, men vi är å andra sidan ganska vana, berättar Linnea efter ronden. Vi lyckades sporra varandra till att behålla fokus hela varvet och spelet flöt på bra. Om någon av oss gjorde ett misstag så räddade den andra. Nu ser vi fram mot foursome imorgon!

  Imorgon ser det ut att bli bättre golfväder vilket förhoppningsvis leder till ännu fler bra slag, birdies och kanske lite mer publik. Det är mycket jämnt i toppen så vad som helst kan hända.

  På bild: Matilda Cederholm håller i flaggan medan lagkompisen Linnea puttar. 

  Resultat

  Startlista rond 2

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 3. Hagel och snö var inget som stoppade ledarna
 4. Grand Opening

  Hagel och snö var inget som stoppade ledarna

  Årets första tävling som ingår i Svenska Golfförbundets juniortävlingar är nu över. Vad som såg ut att bli en fin dag blev snabbt en mardröm för spelarna då regn, hagel och snö ställde till det. Trots de svåra förhållandena behöll gårdagens ledare sina placeringar och de kan nu titulera sig vinnare av årets upplaga av Skandia Grand Opening.

  Det känns jätteroligt att åka härifrån med en vinst, det var inte alls vad vi hade i tankarna när vi åkte hit, men vi spelade bra, det är kul att det räckte hela vägen, berättar vinnaren Oskar Pettersson efter prisutdelningen. Ja, vi har tränat mycket nu senaste veckorna så det är kul att det ger resultat. Det har känts ganska svajigt innan, inflikade lagkamraten Hampus Wallavuori.

  Killarna, som kommer från Ringenäs Golfklubb började dagen med en ledning på fyra slag. Idag drygade de ut ledningen och vann med 11 slag, totalt på par. I sin boll hade de klubbkamraterna Joel Petersson och Isak Ljungkvist som kom delad tvåa.

  - Det var kul att spela med några från vår egen klubb men vi försökte ändå spela som att vi inte känner varandra för att hålla fokus uppe. Annars hade det nog kunnat bli mer en sällskapsrunda än tävling berättar vinnarna.  

  Bland tjejernas vinnare hittar vi ytterligare en spelare från Ringenäs – Julia Engström. Tillsammans med Amanda Linnér (Hills G&SC) vann de med sex slag före tvåan. Och det är inte första gången de segrar, de var även vinnarna av förra årets upplaga av tävlingen.

  - Det känns kul att vinna i år igen, vi har egentligen inte laddat upp på något speciellt sätt utan vi tränar mycket med varandra på fritiden och har gått caddie åt varandra några gånger, det är extra roligt att spela ihop på tävling, säger tjejerna medan de ser på varandra och skrattar.

  Båda två spelar inom flicklandslaget och har haft flera framgångar hittills. Det blir lite internationella tävlingar framöver, även Nordea Tour och förhoppningsvis några Skandia-tävlingar också. Tävlingarna krockar en del så det är lite synd, berättar Julia i recording area efter ronden. Vi hoppas det kan bli tredje gången gillt nästa år i den här tävlingen, men gärna med bättre väder. Förra året var det kallt men inte i närheten av det här, avslutade vinnarna.

  En green är vit efter ett hagelfall.
  18e green.

  Och visst har det varit kämpigt där ute. Två timmar efter första start kom en plötslig hagelskur som på bara några minuter la sig som ett vitt täcke över banan. Det resulterade i ett avbrott på en timme och 45 minuter sedan var ovädret borta. Kvar fanns kylan och en något blöt bana, men spelarna bet ihop och kämpade vidare.

  Samtliga spelare har visat upp ett gott samarbete och en riktig kämparglöd. De är alla nöjda med banan, som varit i ett riktigt fint skick. De flesta lämnar Ljungbyheds GK och tävlingen med glada miner, men de rekommenderar inte att vara ute och spela i hagel och snö – vilket man kan förstå.

   

  Resultat

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 5. Stor ledning efter första ronden i Skandia Grand Opening
 6. Julia Engström i en uppsving med sin driver. Hon har på sig blåa regnbyxor, blå regnjacka med Swedish Golf Team-märke på. Hon har på sig ett svart huvudband.
  Grand Opening

  Stor ledning efter första ronden i Skandia Grand Opening

  Första tävlingsdagen denna helg har nu gått av stapeln på Ljungbyheds Golfklubb i tävlingen Skandia Grand Opening. Dagen har varit både en utmaning och ett nöje för spelarna. De har fått njuta av sol, en fin bana samt en och annan birdie, men de har även fått kämpa med kyla, blåst och snö.

  När de första lagen slog ut klockan 09.30 i morse på Ljungbyheds Golfklubb såg det ut att bli en fin och efterlängtad vårdag. Det var sol och svaga vindar vilket resulterade i att banan blev mycket hanterbar och flera birdies syntes i livescoringen. Efter någon timme började dessvärre vädret skifta till blåst, regn och delvis snö. Spelarna kämpade på ändå men det blev svårare att hålla nere resultaten.

  Några lyckades ändå besegra vädergudarna, bland annat Julia Engström (Ringenäs GK) och Amanda Linnér (Hills G&SC) som efter dagen tagit ledning med 8 slag i flickklassen, totalt sju under par (-7) . Båda två spelade bra golf och visade upp bra team-work. Inte långt efter att de gått ut på banan hördes glädjeskrin från tjejerna då Julia sänkte ett 70-meters slag för eagle på det sjätte hålet.

  Även pojkklassen presterade då Hampus Wallavuori och Oskar Pettersson, båda från Ringenäs GK, kopplade greppet och kom in i klubbhuset ledandes med fyra slag, totalt fyra under par (-4). Kommentaren från killarna efter ronden var att de hade riktigt kul och att spelet bara flutit på.  

  Dagens spelform var fyrboll vilket innebär att det lägsta resultatet i laget per hål är det som räknas. Imorgon blir det en annan spelform – foursome (spelarna slår vartannat slag). En del brukar klara av spelformen galant, andra tycker det är pest och pina då en del hävdar att det blir svårare att komma in i spelet.

  Vad tävlingens deltagare tycker ser vi fram emot att få höra imorgon. 

  Resultat 

  Startlista rond 2 

  Bilder från dagen

   

  Huvudbild: Julia Engström i ett klockrent utslag på 13e tee på Ljungbyheds GK. 

  Skribent

  Porträttbild på Frida