Hagel och snö var inget som stoppade ledarna

Årets första tävling som ingår i Svenska Golfförbundets juniortävlingar är nu över. Vad som såg ut att bli en fin dag blev snabbt en mardröm för spelarna då regn, hagel och snö ställde till det. Trots de svåra förhållandena behöll gårdagens ledare sina placeringar och de kan nu titulera sig vinnare av årets upplaga av Skandia Grand Opening.

Det känns jätteroligt att åka härifrån med en vinst, det var inte alls vad vi hade i tankarna när vi åkte hit, men vi spelade bra, det är kul att det räckte hela vägen, berättar vinnaren Oskar Pettersson efter prisutdelningen. Ja, vi har tränat mycket nu senaste veckorna så det är kul att det ger resultat. Det har känts ganska svajigt innan, inflikade lagkamraten Hampus Wallavuori.

Killarna, som kommer från Ringenäs Golfklubb började dagen med en ledning på fyra slag. Idag drygade de ut ledningen och vann med 11 slag, totalt på par. I sin boll hade de klubbkamraterna Joel Petersson och Isak Ljungkvist som kom delad tvåa.

- Det var kul att spela med några från vår egen klubb men vi försökte ändå spela som att vi inte känner varandra för att hålla fokus uppe. Annars hade det nog kunnat bli mer en sällskapsrunda än tävling berättar vinnarna.  

Bland tjejernas vinnare hittar vi ytterligare en spelare från Ringenäs – Julia Engström. Tillsammans med Amanda Linnér (Hills G&SC) vann de med sex slag före tvåan. Och det är inte första gången de segrar, de var även vinnarna av förra årets upplaga av tävlingen.

- Det känns kul att vinna i år igen, vi har egentligen inte laddat upp på något speciellt sätt utan vi tränar mycket med varandra på fritiden och har gått caddie åt varandra några gånger, det är extra roligt att spela ihop på tävling, säger tjejerna medan de ser på varandra och skrattar.

Båda två spelar inom flicklandslaget och har haft flera framgångar hittills. Det blir lite internationella tävlingar framöver, även Nordea Tour och förhoppningsvis några Skandia-tävlingar också. Tävlingarna krockar en del så det är lite synd, berättar Julia i recording area efter ronden. Vi hoppas det kan bli tredje gången gillt nästa år i den här tävlingen, men gärna med bättre väder. Förra året var det kallt men inte i närheten av det här, avslutade vinnarna.

En green är vit efter ett hagelfall.
18e green.

Och visst har det varit kämpigt där ute. Två timmar efter första start kom en plötslig hagelskur som på bara några minuter la sig som ett vitt täcke över banan. Det resulterade i ett avbrott på en timme och 45 minuter sedan var ovädret borta. Kvar fanns kylan och en något blöt bana, men spelarna bet ihop och kämpade vidare.

Samtliga spelare har visat upp ett gott samarbete och en riktig kämparglöd. De är alla nöjda med banan, som varit i ett riktigt fint skick. De flesta lämnar Ljungbyheds GK och tävlingen med glada miner, men de rekommenderar inte att vara ute och spela i hagel och snö – vilket man kan förstå.

 

Resultat

Skribent

Porträttbild på Frida

Fler nyheter

 1. Delad ledning inför finalen
 2. Grand Opening

  Delad ledning inför finalen

  Dag två i Grand Opening är spelad och cuten är dragen inför morgonens finalvarv. I killarnas klass är det delat i ledning medan Elsa Svensson är kvar i toppen i flickklassen.

  Den andra dagen av säsongspremiären Grand Opening blev tuff. De som gick ut på morgonen fick kämpa med både stark och kylig blåst på Vellinge Golfklubb. Spelarna som var här förra året är dock mer än nöjda att termometern håller sig runt 13 grader och molnen borta, en mycket positivt utveckling jämfört med då. Mot eftermiddagen mojnade det en del och vissa stunder var det riktigt behagligt golfväder. Cuten är nu dragen och det är 25 tjejer och 47 killar som får pegga upp i tävlingens sista rond.

  I toppen på killsidan hittar vi två spelare vid namn Dylan Pattersson från Linköpings Golfklubb och Rasmus Hjelm från Ljunghusens Golfklubb. Båda spelarna känner vi igen sedan tidigare då Dylan vann denna tävling ifjol när det var en partävling tillsammans med Adam Samnegård, som efter dagen är fyra. Rasmus var precis som gårdagens ledare också en av fjolårets segrare i Skandia Cup fast i 16-årsklassen. Killarna delar förstaplatsen på 143 slag vilket motsvarar ett under par.

  Bland tjejerna kvarstår Elsa Svensson från Mariestads Golfklubb som ledare. Med ett totalresultat på fyra över par och 148 slag har hon två slags ledning före Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb.

  Imorgon går de första spelarna ut vid 08:00. Ledarbollarna går ut mellan 09:50 och 10:00. Resten av startlistan finner du på länken nedan.  

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

  Sammanfattning rond 1

  På bild: Elsa Svensson på åttonde green

  Text: Frida Bräster
  Bild: Pontus Kaneberg

 3. Grand Opening för elitgolfens juniorer
 4. Grand Opening

  Grand Opening för elitgolfens juniorer

  Äntligen dags för juniorernas tävlingspremiär! Första dagen i Grand Opening är spelad på Vellinge Golfklubb i Skåne. Det är andra året i rad som tävlingen spelas på klubben - och i år är det i ett nytt format.

  121 spelare har idag varit ute och luftat av klubborna efter vinterns uppehåll och eftersom det är första juniortävlingen i år som Svenska Golfförbundet arrangerar vill vi påstå att säsongen nu dragit igång på riktigt.

  Dagens lägsta scorer kom från Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb och Wilmer Ederö från Landeryds Golfklubb.

  ”Min puttning fungerade bra idag. Banan var uppsatt på ett sätt som passade mitt spel även om blåsten var en tuff utmaning” berättade en glad Elsa i recording area efter ronden. Hon kom in på 72 slag vilket motsvarar banans par. Med det resultatet har hon en ledning på tre slag före Rebecca Brink och Kajsa Arwefjäll.

  Wilmer Ederö var enda spelaren som gick under par idag och har därmed ledning med två slag före ett gäng spelare på par. För inte så länge sedan var Wilmer uppe på prispallen då han segrade i 13-årsklassen i Sveriges största juniortävling i golf Skandia Cup.  

  Efter morgondagens rond dras det en cut där de 45 bästa killarna plus delningar samt 24 bästa tjejerna plus delningar går vidare.

  Grand Opening i nytt tävlingsformat

  Grand Opening har spelats som en tävlingspremiär under många år. Tidigare har det varit en 36 håls partävling men i år har den sadlat om och blivit en singeltävling med samma format som Teen Tour (fd. Skandia Tour) Elite.

  De fem bäst placerade flickorna och tio bäst placerade pojkarna kommer att åka hem med en garanterad plats till årets första Elite-tävling som spelas på Romeleåsens Golfklubb 18-20 maj.

  Leaderboard 

  Bilder från dagen

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 5. Skandia Grand Opening avgjord
 6. Grand Opening

  Skandia Grand Opening avgjord

  Sista hålen i Skandia Grand Opening är nu spelade och efter ett starkt sista varv har vi nu två segrande par i tävlingen.

  Sista dagen bestod av 18 hål foursome för spelarna, en spelform som enligt dem flesta hör till de svåraste. Trots det var det många som tyckte att spelet var bättre idag och att man träffade fler greener.

  Vädret var något mildare idag men att kalla det behagligt vore till en överdrift. Blåsten var fortfarande stark men enligt Vellinge Golfklubbs ordförande Lars-Åke Nilsson är detta normala förhållanden.
  - Skulle det vara vindstilla här hade vi inte vetat hur vi skulle spela, berättar han på prisutdelningen.

  Dagens bästa score bland lagen landade på ett över par, något som räckte hela vägen till vinst i flickklassen. Resultatet stod Isabell Ekström från GolfUppsala och Alice Sundberg från Stockholms Golfklubb för.

  - Det är en grym känsla nu efteråt att vi kammade hem det här. Det var riktigt roligt där ute och efter att vi fick en bra start så flöt spelet sedan på, berättar Isabell Ekström efter prisutdelningen.

  - Ja, vi träffade mycket fler greener idag och matchade varandras spel. Foursome är roligt men svårt, så det var lite otippat att vår score skulle vara bättre idag än igår, tillägger Alice Sundberg.

  Bland pojkarna var det Dylan Patterson (Linköpings GK) och Adam Samnegård (Norrköping Söderköpings GK) som sista nio hålen lade i en extra växel, som ledde hela vägen till vinst.

  - Jättekul att vi tog hem det här. Det kändes rätt mörkt efter första nio idag men sen vände vi och hittade spelet. Vi hade som inställning att vi ville jaga efter segern och det fick vi verkligen göra också. Efter att vi gjorde en grym birdie på femtonde hålet började det komma en känsla att vi nog hade en chans till vinst, berättar killarna efter prisutdelningen.

  Banans skick var också något som kommenterades.

  - Det är härligt att få komma till en bana där bollen rullar ordentligt på green och inte hoppar. Vi alla som har spelat den här helgen kan nog vara överens om att banan är jättefin, sade Dylan vid segertalet.

  Ett stort tack säger vi till Vellinge Golfklubb som ville arrangera tävlingen och hjälpa till med att kicka igång vår tävlingssäsong. Nu ser vi fram emot nästa tävlingshelg som är Skandia Tour omgång 1, 12-14 maj!

   

  Resultat

  Bilder