Grand Opening för elitgolfens juniorer

Äntligen dags för juniorernas tävlingspremiär! Första dagen i Grand Opening är spelad på Vellinge Golfklubb i Skåne. Det är andra året i rad som tävlingen spelas på klubben - och i år är det i ett nytt format.

121 spelare har idag varit ute och luftat av klubborna efter vinterns uppehåll och eftersom det är första juniortävlingen i år som Svenska Golfförbundet arrangerar vill vi påstå att säsongen nu dragit igång på riktigt.

Dagens lägsta scorer kom från Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb och Wilmer Ederö från Landeryds Golfklubb.

”Min puttning fungerade bra idag. Banan var uppsatt på ett sätt som passade mitt spel även om blåsten var en tuff utmaning” berättade en glad Elsa i recording area efter ronden. Hon kom in på 72 slag vilket motsvarar banans par. Med det resultatet har hon en ledning på tre slag före Rebecca Brink och Kajsa Arwefjäll.

Wilmer Ederö var enda spelaren som gick under par idag och har därmed ledning med två slag före ett gäng spelare på par. För inte så länge sedan var Wilmer uppe på prispallen då han segrade i 13-årsklassen i Sveriges största juniortävling i golf Skandia Cup.  

Efter morgondagens rond dras det en cut där de 45 bästa killarna plus delningar samt 24 bästa tjejerna plus delningar går vidare.

Grand Opening i nytt tävlingsformat

Grand Opening har spelats som en tävlingspremiär under många år. Tidigare har det varit en 36 håls partävling men i år har den sadlat om och blivit en singeltävling med samma format som Teen Tour (fd. Skandia Tour) Elite.

De fem bäst placerade flickorna och tio bäst placerade pojkarna kommer att åka hem med en garanterad plats till årets första Elite-tävling som spelas på Romeleåsens Golfklubb 18-20 maj.

Leaderboard 

Bilder från dagen

Skribent

Porträttbild på Frida

Fler nyheter

 1. De segrade i juniorernas Grand Opening
 2. Grand Opening

  De segrade i juniorernas Grand Opening

  Finaldagen i Grand Opening på Vellinge Golfklubb blev en dag att minnas. Gårdagens ledare Rasmus Hjelm och Elsa Svensson visade inga som helst tveksamheter att ändra sina positioner och det var de som fick höja pokalerna efter dagens slut.

  Det blev en finaldag att minnas. Sedan första start har solen strålat över Vellinge Golfklubb och den tuffa vind spelarna fick känna på under gårdagen var idag helt obefintlig. T-shirt och kortbyxor syntes på både spelare och åskådare vilket tillhör ovanligheterna i april månad.

  - För tre veckor sedan låg banan under snö, vilket är svårt att förstå när vi står i det här vädret idag, berättade ordförande i klubben på prisutdelningen.

  Ingen av tävlingsdagarna har varit den andra lik då väderförhållande skiljt sig markant från dag till dag. De spelare som hanterade det bäst var Rasmus Hjelm från och Elsa Svensson, som precis korats som segrare i Grand Opening.

  - Jag var nervös i morse innan jag gick ut att jag inte skulle hålla ihop spelet och tappa ledningen. Samtidigt påminde jag mig själv att det inte är hela världen om jag inte vinner och det var så jag försökte tänka under varvet. Efter nio hål var jag ett under par för dagen och då hade jag segern i sikte. Min puttning har varit det som gjort att spelet fungerat alla dagarna, berättade Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb, i en segerintervju. Det är inte helt vanligt att samma spelare håller ledningen samtliga tävlingsdagar men Elsa har nu påmint om att det är fullt möjligt.

  På killsidan var det Rasmus Hjelm från Ljunghusens Golfklubb som segrade.

  - Det känns riktigt bra att ta hem en vinst tidigt på säsongen. Jag kom tvåa i en tävling förra veckan och följer nu upp med det här så formen känns lovande. Min tanke var att gå ut idag, spela mitt spel och ha så roligt som möjligt. Sedan fick det gå som det går. Jag pluggar på golfgymnasium här så jag kan banan ganska bra. Segern kändes hemma efter att jag drev green på det sjunde hålet och sänkte en tvåmeters putt för eagle.

  Med ett resultat på tre under par idag landade han på totalt minus fyra, två slag före Dylan Pattersson från Linköpings Golfklubb.

  Överlag har det varit bra scorer från de flesta spelarna idag och ett birdieregn utan dess like. Oscar Abrahamsson från Göteborgs Golf Klubb gjorde hela åtta stycken. Elvis Emanuelsson från Halmstad Golfklubb drog till med sju. Mycket rött i leaderboarden med andra ord.

  Nu rullar tourbussen tillbaka till Stockholm för att ladda om inför Teen Tour Elite omgång 1 som spelas på Romeleåsens Golfklubb 18-20 maj.

   

  Resultat

  Bilder på facebook

   

  Text och bild: Frida Bräster

 3. Delad ledning inför finalen
 4. Grand Opening

  Delad ledning inför finalen

  Dag två i Grand Opening är spelad och cuten är dragen inför morgonens finalvarv. I killarnas klass är det delat i ledning medan Elsa Svensson är kvar i toppen i flickklassen.

  Den andra dagen av säsongspremiären Grand Opening blev tuff. De som gick ut på morgonen fick kämpa med både stark och kylig blåst på Vellinge Golfklubb. Spelarna som var här förra året är dock mer än nöjda att termometern håller sig runt 13 grader och molnen borta, en mycket positivt utveckling jämfört med då. Mot eftermiddagen mojnade det en del och vissa stunder var det riktigt behagligt golfväder. Cuten är nu dragen och det är 25 tjejer och 47 killar som får pegga upp i tävlingens sista rond.

  I toppen på killsidan hittar vi två spelare vid namn Dylan Pattersson från Linköpings Golfklubb och Rasmus Hjelm från Ljunghusens Golfklubb. Båda spelarna känner vi igen sedan tidigare då Dylan vann denna tävling ifjol när det var en partävling tillsammans med Adam Samnegård, som efter dagen är fyra. Rasmus var precis som gårdagens ledare också en av fjolårets segrare i Skandia Cup fast i 16-årsklassen. Killarna delar förstaplatsen på 143 slag vilket motsvarar ett under par.

  Bland tjejerna kvarstår Elsa Svensson från Mariestads Golfklubb som ledare. Med ett totalresultat på fyra över par och 148 slag har hon två slags ledning före Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb.

  Imorgon går de första spelarna ut vid 08:00. Ledarbollarna går ut mellan 09:50 och 10:00. Resten av startlistan finner du på länken nedan.  

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

  Sammanfattning rond 1

  På bild: Elsa Svensson på åttonde green

  Text: Frida Bräster
  Bild: Pontus Kaneberg

 5. Skandia Grand Opening avgjord
 6. Grand Opening

  Skandia Grand Opening avgjord

  Sista hålen i Skandia Grand Opening är nu spelade och efter ett starkt sista varv har vi nu två segrande par i tävlingen.

  Sista dagen bestod av 18 hål foursome för spelarna, en spelform som enligt dem flesta hör till de svåraste. Trots det var det många som tyckte att spelet var bättre idag och att man träffade fler greener.

  Vädret var något mildare idag men att kalla det behagligt vore till en överdrift. Blåsten var fortfarande stark men enligt Vellinge Golfklubbs ordförande Lars-Åke Nilsson är detta normala förhållanden.
  - Skulle det vara vindstilla här hade vi inte vetat hur vi skulle spela, berättar han på prisutdelningen.

  Dagens bästa score bland lagen landade på ett över par, något som räckte hela vägen till vinst i flickklassen. Resultatet stod Isabell Ekström från GolfUppsala och Alice Sundberg från Stockholms Golfklubb för.

  - Det är en grym känsla nu efteråt att vi kammade hem det här. Det var riktigt roligt där ute och efter att vi fick en bra start så flöt spelet sedan på, berättar Isabell Ekström efter prisutdelningen.

  - Ja, vi träffade mycket fler greener idag och matchade varandras spel. Foursome är roligt men svårt, så det var lite otippat att vår score skulle vara bättre idag än igår, tillägger Alice Sundberg.

  Bland pojkarna var det Dylan Patterson (Linköpings GK) och Adam Samnegård (Norrköping Söderköpings GK) som sista nio hålen lade i en extra växel, som ledde hela vägen till vinst.

  - Jättekul att vi tog hem det här. Det kändes rätt mörkt efter första nio idag men sen vände vi och hittade spelet. Vi hade som inställning att vi ville jaga efter segern och det fick vi verkligen göra också. Efter att vi gjorde en grym birdie på femtonde hålet började det komma en känsla att vi nog hade en chans till vinst, berättar killarna efter prisutdelningen.

  Banans skick var också något som kommenterades.

  - Det är härligt att få komma till en bana där bollen rullar ordentligt på green och inte hoppar. Vi alla som har spelat den här helgen kan nog vara överens om att banan är jättefin, sade Dylan vid segertalet.

  Ett stort tack säger vi till Vellinge Golfklubb som ville arrangera tävlingen och hjälpa till med att kicka igång vår tävlingssäsong. Nu ser vi fram emot nästa tävlingshelg som är Skandia Tour omgång 1, 12-14 maj!

   

  Resultat

  Bilder