Från Skandia till Ryder Cup

Fyra unga svenska spelare lever den här veckan i den häftigaste av alla drömvärldar. De har kommit från Ringenäs, Skaftö, Halmstad och Hills till Hazeltine i Minnesota. En lång väg, men deras resa inom golfen har ändå bara börjat. För alla fyra startade den med Skandia Cup och Skandia Tour.

Frida Kinhult, Marcus Svensson, Beatrice Wallin och Julia Engström står utanför det gigantiska mediecentret på Hazeltine. De väntar på USA:s Ryder Cup-kapten Davis Love lll som ska hälsa på ungdomarna. De har redan träffat Europas kapten Darren Clarke och hunnit repetera inmarschen för torsdagskvällens stora öppningsshow av Ryder Cup.

Lag Europa har dagen innan förlorat mot USA med 15,5-8,5 på tuffa Interlachen, en halvtimmas bilfärd härifrån. Men i dag bryr sig ingen om det, det råder uppsluppen stämning och efter lunch ska det spelas en uppvisningsmatch över 9 hål på Hazeltine. Alla verkar lugna, men…

drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar

Marcus Svensson ser ut över det gigantiska tävlingsområdet, det är redan ganska mycket publik som följer inspelsrundan för Stenson & Co. Kunde Marcus föreställa sig vara här på Ryder Cup när han en gång som mycket ung började spela Skandia Cup?

– Nej, då tänkte man väl inte så, men efter hand är det klart att drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar. När man hörde om den första gångerna så kanske man inte förstod helheten, men nu ser vi ju att den fungerar. Det är häftigt, och det är häftigt att vara här.

Marcus spelade bra i två av tre matcher i Junior Ryder Cup, inte minst ihop med Beatrice Wallin. Hon nickar instämmande när de första Skandia-erfarenheterna kommer på tal, hur allt började och vilken väg den här resan mot världseliten tagit.

En som visat riktiga fighterinstinkter under Junior Ryder Cup är Frida Kinhult som trots inte helt perfekt spel, vände två matcher för poäng på slutet. Sin singelmatch med fyra birdies de sista fem hålen!

För 15-åriga Julia Engström är hela den här säsongen en drömresa. Segern i Ladies British Open Amateur Championship har tagit henne till majortävlingarna US Women's Open, Ricoh Women's British Open, Evian Championship och nu Junior Ryder Cup.

– Vad som varit roligast? Ja, US Open och så att vara här, men allt har varit kul!

Det var många leenden och lite flamsigt när ungdomarna från båda lagen klev upp på första tee för att spela sin vänskapsmatch. Men med ett antal tusen åskådare på de stora läktarna och längs fairway, med speakern som ropade ut namnen, med hejaropen och med livesändning bland annat in till mediecentrets hundratals journalister, då kom också en hel del nerver. En nyttig erfarenhet och ytterligare ett steg på resan mot världstoppen.

Men alla kom också ihåg vad Darren Clarke och Davis Love tidigare sagt – att hur mycket man än tränar, spelar och tävlar så blir ingen bra om man inte har kul samtidigt!

Nu blir det till att agera åskådare på Ryder Cup och samla ännu mer inspiration för att fortsätta satsningen.

– Vi åker hem söndag för att packa om och vara hemma ett dygn, sedan väntar tävling i Frankrike, säger Beatrice Wallin och Frida Kinhult.

Ytterligare ett delmål på den långa resan. Och någonstans hemma i Sverige börjar ett antal ännu yngre ungdomar sin första resa med Skandia Cup och Skandia Tour, kanske med målet att bli minst lika bra som de fyra svenska juniorerna som blev uttagna till Junior Ryder Cup.

Bilder: Från Junior Ryder Cup och uppvisningsmatchen på Hazeltine där Ryder Cup avgörs 2016. Foto: Christer Höglund

Fler nyheter

 1. Teen Tour och Teen Cup nya namn på SGF:s juniortävlingar
 2. Teen Tour

  Teen Tour och Teen Cup nya namn på SGF:s juniortävlingar

  Nu släpps spelschemat till Svenska Golfförbundets juniortävlingar 2018. Den största nyheten är en namnändring på touren och cupen, som återgår till de klassiska namnen från 1986–1999.

  SGF:s juniortävlingar ger tusentals ungdomar möjlighet att tävla, utvecklas, ha kul och träffa kompisar. Tävlingsutbudet omfattar allt från den nationella cupen och touren till internationella event med Annika Sörenstam samt Henrik Stenson och Fanny Sunesson som värdar. Upplägget samt antalet juniortävlingar under säsongen 2018 är detsamma som föregående år, utöver Teen Tour där det tillkommit ytterligare en tävling i form av en tourfinal.

  Den största förändringen för året blir att juniortävlingarna inte kommer att ha en namnsponsor, utan officiella partners i Folksam, Callaway och Puma samt officiella leverantörer i Dormy och Golfstore. Därmed byter flera av tävlingarna namn till följande (tidigare namn inom parentes):

  – Teen Tour (Skandia Tour)
  – Teen Cup (Skandia Cup)
  – JSM klubblag (Skandia JSM klubblag)
  – Grand Opening (Skandia Grand Opening)

  Den tidigare namnsponsorn Skandia är fortfarande med som huvudpartner till ANNIKA Invitational Europe.

  – Skandia är stolt över det långa samarbete vi haft med Svenska Golfförbundet och den gemensamma satsningen på juniorgolf som vi hoppas har skapat stora möjligheter för unga att satsa och njuta av sporten. Ett hälsosamt liv och rörelse är fortsatt viktiga frågor för Skandia och samarbetet med golfen fortsätter med tävlingen Skandia Invitational och ANNIKA Invitational Europe, men efter många år i juniorgolfen är det nu dags för någon annan att tillsammans med SGF ta vid och vi önskar dem all lycka till, säger Stina Liljekvist, chef varumärke & marknad på Skandia.

  Skribent

  Daniel är en man i 35årsåldern. Han har på sig en ljusblå skjorta men vikt krage. Över denna har han på sig en svart pullover. Han har blåa ögon och tittar in i kameran. Han har blont stylat kort hår.
 3. Lediga tjänster SGF Juniortävlingar
 4. Teen Tour

  Lediga tjänster SGF Juniortävlingar

  Är du intresserad av att jobba på Svenska golfförbundet med juniortävlingar?  Då har vi två jobb som kan vara intressanta för dig!

  Säsongsarbetare till tävlingskansliet

  För mer information klicka här.

  Tournament Coordinator på SGF Juniortävlingar och Swedish Golf Tour

  För mer information klicka här.

 5. Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open
 6. Teen Tour

  Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open

  Spelarna har bjudit på en söndag fylld av spänning. Röda siffror fyllde leaderboarden under spelets gång och ställningarna i toppen ändrades konstant.

  Redan vid åtta imorse strålade sensommarsolen över Salems Golfklubb. För de tidiga startande skapade motljuset problem att se utslagen från tee, men därefter har solen varit mycket välkommen av spelarna. Dagen har varit soligare men även blåsigare än de tidigare, vilket har gett extra spänning till finaldagen då årets upplaga av Skandia Junior Open skulle göras upp.

  Matilde Stenqvist, som låg i ledning med två slag på tjejsidan, började med birdie på hål 1. På samma hål gjorde Frida Kinhult bogey och det skiljde därmed ytterligare två slag mellan tjejerna i toppen. Därefter började Fridas birdieregn. Med totalt sju birdies i scorekortet kom hon in på sex under par, en total score på 65 slag som både var hela tävlingens bästa score och även banrekord. Fridas totala score på tre varv blev också -6, vilket ledde till ett guld i Skandia Juior Open 2017. Hon var glad över sin vinst och berättade att hon skulle hem och ladda om inför hösten. Kvar har hon nämligen två stora tävlingar, en på LET och finalen för JSM Klubblag.

  Killarnas leaderboard rörde sig desto mer under dagen. I ledarbollen gick Joel Sylvén, Victor Hagborg Asp och Ludvig Eriksson. Alla tre tappade några slag och strax hade vi tre nya namn i toppen. Både David Nyfjäll, Upsala Golfklubb, och Kristoffer Max, Søllerød Golfklub i Danmark, kom in på 68 slag och klättrade mot prispallen. Det gjorde även Björn Rosengren från Halmstad, med en stabil runda på 70 slag. Kristoffer och Björn landade båda två på en total score om -3, vilket ledde till särspel. Publiken var stor när killarna slog ut på hål 18, ett kort par fyra med flera vattenhinder och bunkrar, för att göra upp om vinsten.

  Två delningar på birdie och ytterligare två delningar på par tog killarna till vad som skulle bli deras femte och sista särspelshål. Björns utslag placerades en bra bit ut till höger, varpå han slog upp inspelet till dryga metern. Kristoffers inspel fick en dålig studs och kickade fram och förbi flaggan. Han sänkte därefter sin relativt långa putt, och när Björns boll tagit ett halvt varv i hålkanten och fortsatt ur var det klart att vinsten blev röd-vit.

  Eftersom tävlingen var internationell har det också pågått en landskamp under helgen. Nations Cup, som tävlingen heter, spelas med fyra deltagare från samma land i vardera lag. Sverige, som hade överlägset flest spelare på både flick- och pojksidan, tog hem vinsten i Nations Cup med god marginal.

  Stort grattis till segrarna Kristoffer Max och Frida Kinhult!

   

  Resultatlista 

  Text och bild: Vilma Strand