Finalisterna klara i JSM Klubblag

Det blev en oerhört spännande sista dag i JSM Klubblag slutspel. Tre av fyra lagmatcher behövde avgöras med särspel. I Spanien möts Ljunghusen, Kristianstad, Landeryd och Stockholm för att göra upp om JSM-titeln.

Det var endast Ljunghusens match mot Karlstad som inte krävde särspel för att avgöra lagmatchen. Laget vann fyra av fem matcher och kan nöjt åka hem med siktet på finalen i år igen. Förra året slutade laget på en tredjeplats i tävlingen, så det är ett revanschsuget gäng som åker dit.

I dagens första match mellan Stockholm och Vasatorp blev det valfria foursome som avgjorde. Matchen gick till det nittonde (särspel från hål 1) hålet där båda lagen hamnade utanför fairway på utslaget. Hålet, som är ett par 5 på 438 meter, går att nå på enbart två slag med ett bra utslag. Lagen slog fram sig innan green, Stockholm i skogen och Vasatorp i ruffen. Därifrån fick båda lagen lite trassel, men tillslut hade båda en kortare putt för bogey, men det var endast Stockholm som sänkte sin.

Mellan Landeryd och Onsjö var det mixed foursome-paren som skulle avgöra. Matchen gick till det tjugonde hålet som är ett par tre. Onsjö låg i en skogsdunge efter utslaget men slog in sig tre meter från flaggan. Landeryd låg i ruffkanten till green och slog in sig med en meter kvar för par. Onsjö missade sin putt med någon decimeter och kvar hade Landeryds spelare en av sina viktigare kortputtar denna säsong. Erik Karlsson satte den säkert i hål och säkrade en plats till finalen.

Den sista matchen mellan Delsjö och Kristianstad gick även den till det tjugonde hålet. Delsjö som vann tävlingen förra året gick ut hårt från början och ledde fyra av sina matcher men Kristiansatd kontrade och tog igen flera hål mot slutet. I denna match var det pojksingeln som fick avgöra. Ett säkert par från Kristianstad räckte då Delsjö hade en svår chip in på green och missade parputten.

Landeryds södra bana har visat sig vara perfekt för matchspel. Flera spelare har nämnt att den är rolig att spela för att den kräver taktiskt tänkande på många hål. Det finns flera par 5 som går att nå på två slag vilket lämpar sig utmärkt till denna spelform men samtidigt har det varit kluriga flaggplaceringar som krävt att spelarna planerat vart bollen ska landa.

Finalen äger rum vecka 44 på Lumine Golf Course i Spanien. Det lag som vinner flest matcher där kan stolt titulera sig som 2016 års svenska mästare i klubblag. Vilka det blir väntar vi nyfiket på att se!

 

Resultat

Bilder från tävlingen 

Skribent

Porträttbild på Frida

Fler nyheter

 1. Hills GK segrade i JSM klubblag
 2. JSM Klubblag

  Hills GK segrade i JSM klubblag

  Det blev en dramatisk sista dag i JSM klubblag. Matcherna var så jämna att det krävdes särspel för att veta vilka lag som skulle få medaljer. Hills Golfklubb hade siktet inställt på guld och inget annat och kunde i slutet av dagen ta emot Riksidrottsförbundets SM-tecken.

  Under tredje och sista dagen ställdes Stockholms GK mot Hills GK samt Skaftö GK mot Landeryds GK. Det var extremt jämnt i lagmatcherna. Matchen mellan Landeryd och Skaftö avgjordes inte förrän på det 4:e särspelshålet där Skaftös valfria foursome tillslut kom ut segrande.

  Hills besegrade Stockholm vilket innebar att båda lagen kammade hem två vinster under tävlingens gång. För att kora en segrare spelas då särspel i form match mixed foursome över tre hål. Hills ställde upp med Beatrice Wallin och Alfred Eriksson och de visade ingen nåd mot Stockholms Alice Sundberg och Ludvig Eriksson. Efter en drive mitt i fairway från Alfred, limmade Beatrice inspelet några centimeter från hålet för birdie och ett upp i matchen. På det andra särspelshålet räckte det med ett par och Hills vann särspelet med 2/1.

  När Skaftö besegrade Landeryd säkrade de en poäng i protokollet vilket betydde att dessa klubbar hade en seger vardera. Det blev då ytterligare ett särspel för att avgöra vem som skulle ta hem bronsmedaljen. Även detta särspel avgjordes med mixed foursome, fast hål för hål. Historien blev inte lång när Skaftös Algot Kléen sänkte en 5-meters putt för birdie på första hålet och därmed vinst.

  På prisutdelningen kommenterade Daniel Grestam, kapten för Hills GK, att denna tävling är otroligt värdefull för spelarna. Laget tog sig inte till final förra året och att då lyckas vinna hela tävlingen i år är ett stort steg. ”Ni är grymma” avslutade han med till sina spelare.  

  Imorgon väntar en vänskapstävling på Lumine Golf Clubs andra bana - Hills Course. Ett fantastiskt avslut på en fantastisk vecka, vi längtar redan till nästa år. 

  Stort grattis Hills Golfklubb! 

   

  Livesändning särspel om guld

  Bilder från tävlingen

  Resultat

   

  Text och bild: Frida Bräster 

 3. Stockholm har fördel i finalen av JSM klubblag
 4. JSM Klubblag

  Stockholm har fördel i finalen av JSM klubblag

  Dag två av tre är nu spelad i finalen av Skandia JSM klubblag. Fjolårets vinnare Stockholms Golfklubb står än så länge obesegrade men flera lag har fortfarande chans till guldmedaljerna.

  Lagen som möttes idag var Hills GK mot Landeryds GK samt Stockholms GK mot Skaftö GK. Det var otroligt jämnt mellan klubbarna och båda lagmatcherna avgjordes på det 18e hålet av den valfria foursomen. Det blev en riktig nagelbitare för alla inblandade.

  Vädret idag var betydligt kyligare än igår då solen legat gömd bakom moln, men spelarna var glada ändå och levererade ett högklassigt spel. 

  Efter att vi sammanställt lagens resultat ser det ut på följande sätt:
  Stockholm - 2 vinster
  Hills – 1 vinst
  Landeryd – 1 vinst
  Skaftö – 0 vinster

  Stockholm behöver en vinst till för att återigen kamma hem titeln som årets juniormästare i klubblag. Om det är lag som har lika många vinster efter morgondagens match kommer det spelas särspel om medaljplatserna. För förstaplats spelar man match tre hål i taget och för andra placeringar spelar man hål för hål.

  Det råder en god men laddad stämning inför morgondagen. Alla har som mål att ta medalj i tävlingen men ser sig redan som vinnare som kvalificerat sig till denna roliga finalvecka.

  Här kan du se morgondagens matcher

  Bilder från tävlingen

 5. Hills och Stockholm tar poäng i JSM Klubblag final
 6. JSM Klubblag

  Hills och Stockholm tar poäng i JSM Klubblag final

  Finalen av Skandia JSM Klubblag är igång på Lumine Golf Club i Spanien.  Hills och Stockholm gick vinnande ur deras respektive duell och toppar tabellen efter första dagens spel.

  Hills Golfklubb, Landeryds Golfklubb, Skaftö Golfklubb och Stockholms Golfklubb har spelat sig till en plats i finalen efter att ha tagit sig igenom tre kvalomgångar hemma i Sverige.

  I finalspelets första match möttes Hills GK och Skaftö GK. Det blev en spännande lagmatch som avgjordes först på 18:e hålet i den avgörande delmatchen. Hills GK var starka i foursome-matcherna. Rickard Wallin och Sofie Bringner tog hem sin match med siffrorna 4/2, medan Lisa Djerf och Ester Fägersten segrade med 4/3. Alfred Eriksson säkrade sin singelmatch på 18:e hålet och därmed en lagpoäng till Hills GK. 

  De regerande mästarna Stockholms GK tog en 4–1 seger mot Landeryds GK. Efter vinster av Filip Jinglöv och Felix Alnefelt i en foursome samt Alice Sundberg och Ludvig Eriksson i varsin singelmatch, var saken klar.

  Spanien bjöd på perfekt golfväder med dryga 20 grader och strålande sol. Den 11–16 november står Lumine Golf Club värd för finalkvalet till Europatouren och banan är i ett otroligt fint skick.   

  Imorgon möts Hills GK och Landeryds GK, medan Stockholms GK ställs mot Skaftö GK. På onsdag vet vi vilken klubb som kan titulera sig 2017 års juniormästare.

  Varje lagmatch består av fem delmatcher: mixed foursome, valfri foursome, singel flickor, singel pojkar och valfri singel.

  Bilder från tävlingen

  Resultat och startlista rond 2 

  Skribent

  Sofia Pettersson