Filbornaskolan vann Skol-SM 2017

Andra och sista tävlingsdagen av Skol-SM är över på Burviks Golfklubb i Uppland. Efter mängder av röda siffror i scorekorten och otroligt jämna resultat lagen emellan stod tillslut Filbornaskolan som mästare av Skol-SM.

Dagen började med dagg i gräset på en fuktig bana. Så småning om torkade det upp något trots den svala temperaturen. Under spelet var vädret på vår sida till skillnad från gårdagen. Spelarna startade över hela banan med shotgun klockan 8. Idag spelade fyra spelare från alla 18 lag singelspel, vilket innebar att vi hade 72 spelare ute på fältet. 

Även idag tog vi emot fina ord om banans kondition och layout. Idag var den uppsatt med tuffa flaggor och med lika snabba greener som under gårdagen.

Inför dagen skiljde det endast ett slag i toppen. I täten låg Filbornaskolan Lag 1 på totalt fyra under par, följt av Celsiusskolan Lag 1.

Det ledande laget bestod bland annat av Maja Stark, Abbekås Golfklubb, och Linn Grant, Rya Golfklubb, som båda var med och representerade Europa i Junior Solheim Cup i somras. Med i samma lag denna vecka hade vi också Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb som i fjol vann Skandia Junior Open på Vasatorp. Även i år har han visat framfötterna, bland annat då han vann Fairhaven Trophy i England i maj. Fjärde lagmedlemmen var Emanuel Olofsson från Karlshamns Golfklubb. Liksom Ludvig har Emanuel en vinst i år, på Skandia Tour Future på Romelåsens Golfklubb.

Laget som låg ett slag efter inför sista dagen, Celsiusskolan Lag 1, jagade ledarna under hela rundan. Länge var det riktigt jämt. I slutet drog Filbornaspelarna ifrån ordentligt och efter två nagelbitande dagar skiljde det till slut sju slag mellan lagen i toppen. Segrarna i Skol-SM 2017 blev därmed skånelaget Filbornaskolan Lag 1.

David Nyfjäll, från Upsala Golfklubb och Celsiusskolan Lag 2, stod för dagens lägsta score. Med en eagle och många birdies i scorekortet signerade han för 66 slag, sex under par. Celsiusskolan Lag 2 hamnade därefter på en femte plats.

Det var ett gäng trötta och glada gymnasieelever som kom in till klubbhuset efter två tuffa tävlingsdagar i höstväder. Flera av dem har någon tävling kvar i höst, i vissa fall utomlands. Många har dock spelat sin sista tävling för året vilket innebär att de har en vintersäsong fylld av teknikträning framför sig, innan en ny tävlingssäsong drar igång med nya utmaningar.

 

Resultatlista

 

Text och bild: Vilma Strand

 

 

Fler nyheter

 1. HIO blev startskottet för Skol-SM
 2. Mästerskap

  HIO blev startskottet för Skol-SM

  Denna vecka spelas den prestigefyllda tävlingen Skol-SM på Burviks Golfklubb. Skol-SM spelas varje år i början av höstterminen, och lagen består av fyra till sex spelare från landets golfgymnasium. Bland lagen är både Riksidrottsgymnasium, RIG, och Nationell Idrottsutbildning, NIU, representerade. Totalt är 18 lag och 96 spelare på plats.

  Skol-SM spelas över två dagar och totalt 54 hål. Tisdagen bestod av endast foursomespel. Fyra spelare, alltså två par, från varje lag spelade 18 hål på förmiddagen, och sedan samma sak igen under eftermiddagen. Det blir totalt fyra 18-hålsscorer som räknas in till vardera lagens totalresultat. Under onsdagen är det singelspel slagtävling som gäller och varje lag kommer ha fyra spelare ute på fältet.

  Lagen kom till Burvik, även kallat Oasen i Uppland, under måndagen och spelade in banan samma dag. Redan då var vissa av spelarna riktigt vassa, bland annat Daniel Holmberg från Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och Öijareds Golfklubb. På Burviks hål 5 slog han första slaget rätt i kopp och gick därifrån med en femte Hole In One till samlingen. Grattis Daniel!

  Tisdagen, första tävlingsdagen, startade tidigt i vanlig ordning och klockan 8 ljöd startskottet över Burviks golfanläggning. Banan består av 18 varierande och tekniska hål, jämt fördelade i park- och skogsmiljö. Många av spelarna beundrar banan, både för dess layout och skick. Tråkigt nog hade vi inte vädret på vår sida, utan det föll några ordentliga skurar under dagen och temperaturen höll sig riktigt låg.

  Lag som utmärkt sig idag är bland andra Filbornaskolan, riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Skolan har med sig två lag, och deras lag nummer ett ligger även på placering nummer ett efter dagens spel. Totalt ligger de fyra slag under par. Maja Stark och Ludvig Åberg hade även ett av dagens lägsta resultat, -3 under förmiddagens 18 hål. På bilden ovan ser vi lyckan efter deras eagle på hål 11, som de båda var lika förvånade över eftersom Ludvig tidigare under hålet hade behövt slå provisorisk boll på Majas utslag.

  Ett slag efter Filbornaskolan Lag 1 ligger Celsiusskolan Lag 1 på totalt tre under par. Celsiusskolan är namnet på den skola där riksidrottsgymnasiet i Uppsala ligger, och även de har två lag med sig i tävlingen. Deras Lag 1 hade liksom Filbornaskolan en av dagens lägsta foursomescore på 69, -3, signerad Hugo Hellman och Viktor Hagborg Asp.

  Det är jämnt inför morgondagen men mycket kan hända innan vi korar Sveriges bästa skola i golf. 

   

  Leaderboard

  Startlista inför rond 3 - onsdag

   

  Text och bild: Vilma Strand

 3. Celsiusskolan är nya SM-mästare!
 4. Mästerskap

  Celsiusskolan är nya SM-mästare!

  Det blev en spännande uppslutning på Skol-SM på Arboga GK. Ledarlaget Celsiusskolan lag 2 började dagen med en stor ledning, men flera lag hade siktet inställt mot guldmedaljerna. Det märktes tydligt då vi fått se hole in one, tangerat banrekord och till och med en albatross under dagen.

  Trots flera jagande lag i hälarna var det ingen som kunde mäta sig med Colin Jack, Felix Alnefelt,  Gustav Liljedahl, Isabell Ekström, Markus Lindgren och Rasmus Konradsson som utgör Celsiusskolans lag 2. Efter dagens singelspel och ett resultat på 571 slag, totalt fem under par, kan de glatt titulera sig som svenska mästare i Skol-SM.

  - Jag är både stolt, lycklig och rörd över att vi lyckades segra här. Det är oerhört kul när samtliga spelare i laget under dessa dagar visat upp vilket spel de är kapabla till. Det var framför allt under foursome-spelet som vi hittade formen och kände hur roligt det är att spela golf, berättar lagkapten Fredrik Hedlund efter prisutdelningen.

  Celsiusskolan hade två lag som deltog i tävlingen. Lag ett är elever som går riksidrottsgymnasiet i Uppsala och lag två elever som går nationell idrottsutbildning. Samtliga spelare går i samma skola.  Celsiusskolan lag ett placerade sig på en tredjeplats med 590 slag.  

  Sara Kjellker som precis plockat upp bollen på hål 11.

  Förra årets vinnare Sundsgymnasiet var länge med i tätkänningen. De hämtade igen flera slag gentemot ledarna. I år räckte det inte hela vägen utan de lämnar tävlingen med silvermedalj och resultatet 575 slag, ett under par.

  Under dagen har det hörts jubel från flera håll. Bland annat från Sara Kjellker som spelar för Sundsgymnasiet. På det 11:e hålet sänkte hon bollen i hål på ett enda slag. Inte nog med det hade hon dagens bästa score på 66 slag, sex under par, vilket också är ett tangerat banrekord. David Boman från Katrinelundsgymnasiet slog lika många slag och tangerade även han rekordet.

  Emma Berlin från Österåkers Gymnasium lyckades med bedriften att göra en albatross på hål 3.

  - Jag slog en halvbra drive, så läget att slå den in på green var inte självklart men jag ville ändå försöka. Jag slog en bra järnfyra mot green och när jag lade ned klubban i bagen skrek min caddy att den gick i, berättade Emma på prisutdelningen, när hon tillsammans med de spelare som gjort HIO belönades med fritt spel på Arboga GK nästa år.

  Två intensiva dagar är nu över och lagen ser redan fram emot nästa år.

  Stort grattis önskar vi till Celsiusskolan lag 2!

   

  Resultat

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 5. Celsiusskolan bäst i foursome
 6. Mästerskap

  Celsiusskolan bäst i foursome

  36 hål foursome och första dagen i Skol-SM är nu över på Arboga Golfklubb. 19 lag med fyra spelare i varje rond deltog och bäst av alla idag var Celsiusskolans Idrottsförening 2 som leder med sju slag på totalt nio under par (-9).

  Det var ett år sen sist. Återigen är det dags att kora Sveriges bästa skola på golf. 19 lag har samlats på Arboga Goflklubb och ska under två dagar göra upp om SM-titeln. Två skolor ställer upp med flera lag och det är Sveriges två Riksidrottsgymnasium från Helsingborg och Uppsala. Första dagens spel har bestått av två ronder foursome där fyra spelare deltagit i varje rond.

  Bäst av alla var Celsiusskolans Idrottsförening lag 2 som kommer från riksidrottsgymnasiet i Uppsala. I laget spelar Isabell Ekström, Gustav Liljedahl, Colin Jack, Markus Lindgren, Rasmus Konradsson och Felix Alnefelt. Tillsammans har de slagit 279 gånger vilket innebär ett resultat på nio under par (-9). Sju slag bakom jagar förra årets segrare Sundsgymnasiet som än så länge har ett resultat på två under par (-2).

  Det som återstår i tävlingen är singelspelet. Fyra spelare från varje lag spelar 18 hål och samtliga resultat räknas. När det sedan adderats med dagens resultat har vi årets vinnare i Skol-SM.

  Under dagen fick vi även bevittna ett drömslag av Wilmer Håkanson som spelar för Rörelseteamet. På Arboga GK:s åttonde hål, 150 meter långt, sänkte han bollen i hål på ett slag.

  - Det är femte gången jag lyckas nu, riktigt kul att göra det på tävling också, berättar Wilmer efter ronden.

  Klockan 09:00 imorgon går en kanonstart som innebär att samtliga spelare startar samtidigt, utspridda på olika hål. Se till att följa spelet via länken nedan!

  Leaderboard

  Resultat dag 1

  Startlista singelspelet

  På bild: Rörelseteamet, Wilmer Håkansson läser av puttlinjen.

  Skribent

  Porträttbild på Frida