De segrade i Skandia Cup

Finalen av Sveriges största ungdomstävling i golf är nu avslutad och åtta segrare har korats. Precis som gårdagen var det jämnt i många klasser långt in på finalrundan och det var inte förrän på de sista hålen som det avgjordes.

Med en bana i toppskick och ett väder lika bra som igår var det många spelare som såg fram mot dagens rond. Det blev många bra resultat även idag och när man tittar på översikt på score per hål i resultaten hittar man flera birdies och även några eagles.

Det var mycket jämnt i klasserna och det var egentligen inte förrän på de sista tre hålen det avgjordes för samtliga, vilket skapade en stor spänning runt klubbhuset. Prisutdelningen för klass 15 och 16 är precis klar och Dalsjö Golfklubb töms nu snabbt på spelare. Det blev en sen eftermiddagsrond och temperaturen sjönk ordentligt på slutet men bortsett från det är alla överens om att denna tävling glömmer man inte i första taget.

Segrare i årets upplaga av Skandia Cup blev:

P13 - Wilmer Ederö, Landeryds Golfklubb (146 slag, 2 över par)

P14 – Viggo Öhrn, Delsjö Golfklubb (145 slag, 1 över par)

P15 – Rasmus Jonasson, Albatross Golfklubb (145 slag, 1 över par)

P16 – Rasmus Hjelm, Ljunghusens Golfklubb (141 slag, tre under par)

F13 – Nelly Wiktorson, Öijared Golfklubb (150 slag, 6 över par)

F14 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb (144 slag, par)

F15 – Ester Fägersten, Hills Golfklubb (145 slag, 1 över par)

F16 – Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb (148 slag, 4 över par)

De som har koll på förra årets final känner säkert igen några namn i listan då både Ester Fägersten och Sara Ericsson segrade i sina klasser ifjol.

Med det tackar vi alla klubbar som deltagit och gjort Skandia Cup möjlig för 42:a året i rad. Vi ser redan fram emot nästa år. Nästa tävling som väntar är JSM Klubblag Slutspel på Örebro City Golf & Country Club och därefter Skandia Tour omgång 6.

Resultat

Bilder från tävlingen

På bild 1 fr. v. Rasmus Jonasson, Sara Ericsson, Ester Fägersten, Rasmus Hjelm
På bild 2 fr. v. Rebecca Gyllner, Nelly Wiktorson, Viggo Öhrn, Wilmer Ederö

Text och bild: Frida Bräster

Fler nyheter

 1. Jämnt vid finalen av Skandia Cup
 2. Teen Cup

  Jämnt vid finalen av Skandia Cup

  För 42a året i rad är det dags för final i Skandia Cup, Sveriges största juniortävling i golf. 142 spelare från hela landet har kvalificerat sig till helgens spel som genomförs på Dalsjö Golfklubb. Efter första ronden är det jämnt i toppen i samtliga klasser vilket ökar spänningen för morgondagen.

  Det har varit en lång väg till final. Omkring 3000 juniorer i åldrarna 13-16 började för några månader sedan sin resa i Skandia Cup på 275 klubbar runtom i Sverige. För de som kvalificerade sig vidare från hemmaklubben började resan med ett gruppkval i distriktet och därefter ett regionkval som gav de två bäst placerade i varje klass en biljett till finalspelet.

  Resan tar dock inte slut där. Segrarna i varje klass får representera Sverige i landskampen Nordic Junior Match som spelas mot Norge och Danmark senare i höst.

  142 spelare har idag spelat sin första rond i tävlingen som tar plats på Dalsjö Golfklubb i Dalarna. Spelarna ser ut att stortrivas ute på banan, som är i toppskick, och levererar många birdies och låga resultat. Ett gott väder verkar ha hjälpt till att hålla humöret uppe och dessutom lockat ut en stor mängd åskådare till klubben.

  En spelare som bjöd på lite extra show var Moa Oddmark från Kristianstads GK i Åhus. På banans 16e hål gjorde hon vad alla golfare drömmer om och satte bollen i hål på ett slag. Dalsjös korthål tillhör den svårare kategorin och att någon gör HIO är inget som tillhör det vanliga så det blev snabbt ett glatt samtalsämne runt klubbhuset.

  Morgondagens rond startar klockan 08:00 imorgon och då går de yngre klasserna ut. De äldre startar vid 12:30. Nedan ser ni ledarna i respektive klass, för att se hela leaderboarden klicka här.

  F13 – Nelly Wiktorson, Öijared Golfklubb (-1)
  P13 – Lukas Forsström, Onsjö Golfklubb (+3)
  F14 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb (+2)
  P14 – Malte Lindell, Landeryds Golfklubb (-1)
  F15 – Ester Fägersten, Hills Golfklubb (-1)
  P15 – Jonas Rasmusson, Albatross Golfklubb (-1)
  F16 – Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb (+2)
  P16 – Oscar Nyberg, Ingarö Golfklubb (-2)

   

  Leaderboard

  Startlista rond 2

  Bilder från dagen

   

  Text och bild: Frida Bräster 

 3. Vinnarna har korats i Sveriges största ungdomstävling
 4. Längst till vänster står en pojke i blå tröja och brunt hår, bredvid står en tjej med håret uppsatt och en grå tröja, bredvid henne står en tjej i blå tröja och uppsatt hår och bredvid henne står en pojke i blå tröja med brunt hår
  Teen Cup

  Vinnarna har korats i Sveriges största ungdomstävling

  Helgens spelare på Huvudstaden GK ska ”klappa sig själv på axeln” efter finalspelet i Skandia Cup. Även om spelet gått bra eller mindre bra har spelarna varit väldigt glada över att de tagit sig hela vägen till riksfinalen och att ha fått uppleva stor tävling som denna.

  I klassen för pojkar tretton år blev det olidligt spännande när alla tre spelare i ledarbollen kom in på exakt samma slutresultat. Direkt efter ”scoringarea”  laddade Ludvig Eriksson Eksjö GK, Lukas Forsström, Onsjö GK och Wilmer Ederö, Landeryds GK upp för ett särspel. Lukas Forsström vann tillslut på det tjugonde hålet. I tjejklassen bland trettonåringar vann Emma Henningsson från Gränna GK med hela fem slag.

  Bland pojkar och flickor fjorton år tog Nils-Emil Lundqvist, Linköpings GK och Ester Fägersten, Hills GK hem segern.

  Med dagens bästa resultat på minus 2 slag (68) vann två glada spelare, Sara Ericsson, Lidingö GK och Ludvig Eriksson, Stockholms GK i klassen för femton år.

  Simon Björkén, Hudiksvalls GK höll i spelet från gårdagen och kan nu se sig som segrare i Skandia Cup för killar sexton år. Andrea Grimberg-Lignell från Hills GK tog hem titeln i tjejklassen.

  Alla vinnare av riksfinalen i Skandia Cup blir uttagna till Nordic Junior Match 2016, en landskamp mellan Danmark, Norge och Sverige som går av stapeln på Ljungbyhed GK i oktober. Vi håller tummarna för dagens finalister att de visar Danmark och Norge vem som är bäst.

  Bilden. Segrarna i fyra av åtta klasser: Ludvig Ericsson, Stockholms GK – P15. Andrea Grimberg-Lignell, Hills GK – F16. Sara Ericsson, Lidingö GK – F15. Simon Björkén, Hudiksvalls GK – P16.

  Resultat

  Bilder

   

  Skribent: Rebecka Arneryd

   

 5. Vindbitna spelare första dagen på riksfinalen i Skandia Cup
 6. Pojke i vita tröja och svart keps svingar en golfklubba
  Teen Cup

  Vindbitna spelare första dagen på riksfinalen i Skandia Cup

  Tuff start på riksfinalen i Skandia Cup som spelas på Huvudstadens GK, stålande sol men extrem blåst som inte gjort spelet alldeles enkelt.

  Hela 142 spelare har tagit sig till Skandia Cups riksfinal vilket de ska vara väldigt stolta över. Helgens spelare har nämligen gått igenom tre steg, klubbkval, gruppkval och regionkval. Skandia Cup är en riktigt stor tävling för ungdomar och att ha tagit sig till finalen är en stor höjdpunkt på året. I tävlingen deltar de bästa golfarna i Sverige inom varje ålder från 13 till 16 år. När veckan är slut ska den bästa tjejen och killen i varje ålderskategori koras.

  Även om det varit en tuff dag med svåra väderförhållanden har spelarna varit glada och haft det roligt ute på banan. Simon Björkén från Hudiksvalls GK var en som hade extra kul och klarade vinden bäst idag. Simon kom in på par (70 slag) och är därmed ledare i pojkklassen för 16 åringar. Bland dagens tjejer kom Elsa Svensson från Mariestads GK in på tjejernas bästa resultat, två över par (72 slag) och leder i flickklassen för 15 åringar.

  Många var nervösa på första start idag, att ta hem Skandia Cup är verkligen en stor merit. Golfstjärnor så som Henrik Stenson har också spelat denna tävling som ung och det är verkligen en öppning för att komma ut på en stor tävling redan i så ung ålder. Totalt 267 klubbar har varit med från starten av årets Skandia Cup, så bara att vara i finalen är en stor bedrift.

  Imorgon ser det ut att bli lite mer lugna vindar och det kommer bli en spännande dag om vem som blir segrare i de olika åldersklasserna.

  Resultat 

  Startlista Rond 2

  Bilder 

   

  Skribent: Rebecka Arneryd