För barnen gäller Golfäventyret som introduktion till idrotten. Här utgår träningen från spelet och när du klarar utmaningarna i det första steget är det dags att "levla" till nästa steg.

För barn

 • Utgå från spelet 

  Välkommen till golfen! Om du spelar med Golfäventyret och steg för steg levlar vidare kommer du att ha riktigt kul och bli bättre på golf. Tränar du mycket och ofta går du snabbt till nästa level och kan snart spela på stora banan.

   Här hittar du frågor, scorekort och information kring Golfäventyret. Nu är det bara att sätta igång - spela och träna golf och ha riktigt kul på golfbanan! Man lär sig bäst genom att spela golf!

  Så ser de fyra stegen ut

  Bild med texten Level1 i vit text på blå bakgrund.

  Level 1: 30-banan

  Klicka här och svara på frågorna till 30-banan!

  Scorekort Level 1

  Första steget är 30-banan med sina korta hål och enkla regler. På 30-banan kommer du att träna och testa på att de olika slagen.

  Bild med texten Level 2 i vit text på orange bakgrun

  Level 2: 50-banan

  Klicka här för att svara på frågorna till 50-banan!

  Nästa steg är 50-banan där hålen är längre och fler. Även reglerna är svårare, och man behöver veta lite om säkerhet, golfvett och banvård. Här behövs pricksäkerhet!

  Bild med texten Level 3 i vitt på rosa bakgrund

  Level 3: 100-banan

  Klicka här för att svara på frågorna till 100-banan!

  Sen gäller det att klara 100-banan, den riktiga banan, där hålen är mellan 40 och 100 meter. Här spelar du med en riktig golfboll. Du lär dig många regler för spelet och hur man spelar säker golf så att ingen skadar sig. Du lär dig hur du tar dig fram på banan och vet hur man gör för att banan ska fortsätta vara i bra skick.Nu är det även nya spännande hinder på banan!

  Bild med texten Level 4 i vitt på grön bakgrund

  Level 4: Spel på stora banan

  Klicka här för att svara på frågorna till Stora banan!

  Regelboken - Regler för golfspel

  När du har klarat 100-banan är du redo att spela på stora banan med handicap (HCP). Alla golfspelare börjar på handicap 54 och du kan gärna börja att spela från gulsvart (150 markering) eller annan platta eller utslagsplats som finns på din bana. När du är redo kan du spela från annan utslagsplats längre bak. 

  Lycka till!

För klubben och tränare

  • Så blir golfen roligare för barn

   Här beställer du Golfäventyrethäfte.

   Ta kontakt med en golfklubb som använder Golfäventyret i sin verksamhet. Golfäventyret är spelarutveckling för barn, där de steg för steg utvecklas som golfare - en uppgiftsinriktad inlärning istället för resultatinriktad.

   All information för ledare, tränare och föräldrar om hur det fungerar, var man beställer boken Golfäventyret, som även har en webbsida med filmer och bilder, hittar du här på Golfäventyrets utbildningssida. Du kan också läsa mer under fliken ovanför.

   Fyra steg för barnen

   I Golfäventyret lär sig barn hur man spelar golf på banor som är korta samt hur de stegvis tar sig ut på stora banan med handicap. Till varje bana finns övningar, några regler och några golfvettområden. Barnen får också lära sig hur man bygger banorna och hur man varierar dem.Utgå från spelet 

   Utgå från spelet

   Vi tror att barn lär sig bäst om träningen utgår från spelet. Först börjar barnen spela och träna på 30-banan, som har de lättaste övningarna, och gör alla övningar och utmaningar. När barnen tycker att de kan och klarar av övningarna på ett lätt sätt, är de redo att ta nästa steg och kan ”levla” till en något svårare nivå. De tar alltså ett steg i taget, nivå efter nivå, och kommer till slut att ha ”levlat” från de enklaste övningarna till de svårare, och från den korta banan till spel på stora banan med handicap.

   Läs mer i broschyren om Golfäventyret

  Tidigare undersökningar visar att den som är ny inom golfen sätter stort värde i omhändertagandet. Vi tipsar dig som tar emot de nya golfarna att sätta dig in i materialet för Grönt Kort och Golfäventyret. Ditt stöd och din kunskap om materialet ger de nya golfarna ett bra mottagande och stöd i deras utbildning. Det i sin tur kan generera nöjda nya golfare som stannar kvar inom golfen.

  Om de nya golfarna är barn är Golfäventyret det material som gör golfen ännu roligare. Även vuxna uppskattar att prova på golf på kortare banor och med enklare regler. Låt dem få prova!

  Klubbens tränare och ledare är viktiga!

  Tränare och ledare är en av klubbens viktigaste resurser. Utan ledare - mindre verksamhet. Därför är det viktigt att klubben jobbar aktivt med ledarrektytering och ledarutbildning. Engagemang och intresse är betydelsefulla egenskaper som ledare. Alla vill ha roligt på sin fritid, därför är det en fördel om man kan visa hur roligt det är att vara ledare i klubben! Att rekrytera och utbilda unga ledare/äldre juniorer är en bra framgångsnyckel, då de ofta blir förebilder och "idoler" för de yngre barnen som de även träffar i närmiljön. 

  Det gäller också att vara tydlig och konkret. Vad förväntas av den som ska bli ledare, vilka arbetsuppgifter ska utföras och hur mycket tid tar dessa? Är klubben tydlig blir ledarna trygga i sin roll som ledare, de växer som människor och det utvecklar klubbens verksamhet.

  Det råder stor efterfrågan på juniorledare och därför prioriterar Svenska Golfförbundet Golfens ledarutbildning som finns i olika steg.  

  Golfens ledarutbildning 1 Praktik
  Golfens ledarutbildning 2 Fördjupning

  Att barnen har trygga och utbildade ledare och tränare är en del i att få dem att stanna kvar inom golfen. Om det finns fler ledare som kan skapa mer verksamhet utvecklas spelarna vilket i sin tur leder till att de tycker det är kul och vill fortsätta spela golf.

  Förutom de viktiga, engagerade ledarna och tränarna, är en viktig faktor att det finns kompisar att spela och träna tillsammans med. Det ger en extra motivation att komma till träningen. Mot den bakgrunden bör vi reflektera över hur vi agerar och vilken verksamhet vi erbjuder.

  Du hittar mer information om ledarutbildningarna här

  Allt material du behöver som ledare/tränare hittar du i Golfäventyret-väskan

  Väskan innehåller:
  50 innebandybollar
  25 tennisbollar
  6 höga koner
  3 siktringar för 30-banan
  6 teekoner för 30-banan
  6 siktringar för 50-banan
  12 teekoner för 50-banan

  Väskan kostar 2 500 kronor.

  Beställ Golfäventyrsväskan

Golfäventyret Cup

 • Spel och tävling för barn - Golfäventyret Cup

  Du som ledare är viktig och kan påverka våra unga golfare och deras framtid genom att genomföra mycket verksamhet med spel och tävlingar på rätt nivå.

  Tävlingar för barn och ungdomar inom golfen ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga. Men den måste bli just en del av leken och ha som mål att barnet har roligt och lär sig idrotten.

  Golfäventyret Cup är alternativa tävlingsformer för barnen, där de i stor utsträckning tävlar mot sig själva och sina egna resultat i stället för mot varandra.

  Bild som beskriver spel- och tävlingstrappan

  På klubb- och distriktstävlingar för barn 12 år och yngre ska det vara fokus på deltagande, individuell utveckling, personbästa och få feedback på insats och uppgifter som barnen jobbar med. Ingen fokus på resultat vilket innebär att det inte ska förekomma resultatlistor på webben eller fysiska listor på klubben.

  Barn finns med i startlistor men inte i resultatlistor. Det är förinställt i GIT tävling från säsongen 2018. 

  Vi vill att barn ska träna, spela och tävla och fokusera på personbästa. Ledare och tränare på klubben är viktiga och kan påverka våra unga golfare och deras framtid genom att genomföra mycket verksamhet med spel och tävlingar på rätt nivå. Alla barn utvecklas på sin nivå. 

  Vi tror på att göra tävlingar till en naturlig del av golfen redan som ny, ung golfare och steget kan vara stort till Teen Tour med scratchspel på stora banan. Därför har vi skapat Golfäventyret Cup på samma anläggning vid samma tidpunkt. Upplägget är gjort så alla kan vara med och är ett perfekt insteg i golfen. Låt alla vara med!

Golfäventyret i sociala medier

För mer information och frågor

Porträttbild på Ulrika.