En unik berättarröst har tystnat

Sportjournalisten, golfkommentatorn, skribenten och historieberättaren Göran Zachrisson har somnat in efter en tids sjukdom. Han blev 83 år gammal.

– En stor förlust för Golfsverige, som förlorat en av svensk golfsports främsta ambassadörer. Göran Zachrissons allmänbildning och djupa kunskaper om golfsporten och dess traditioner återspeglades i hans sätt att berätta, oavsett sammanhang. Mina varmaste kondoleanser till Görans familj och anhöriga, säger Maria Möller, ordförande i Svenska Golfförbundet.

– Jag blev oerhört sorgsen över att höra om Görans bortgång. Sverige har nu förlorat en av sina mest unika berättarröster. Via vårt Göran Zachrisson-stipendium har vi nu en viktig uppgift att föra hans traditioner och hjärta för tävlingar och spel på de brittiska öarna vidare till lovande golfungdomar i Sverige, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.
 

En karaktäristisk röst och stil

Göran Zachrisson var en av Sveriges bästa och mest kända berättare, bland annat som mångårig medarbetare inom Sveriges Television, chefredaktör för Svensk Golf, krönikör i Golf Digest och Svensk Golf samt – kanske det flest minns honom för – mångårig golfkommentator på V Sport Golf (tidigare Viasat Golf).

Genom sin karaktäristiska röst och stil har Zachrisson guidat oss genom otaliga golfsändningar, reportage och krönikor genom åren. Det har bidragit till att stärka intresset för golfspelet hos svenska folket, där hans egen nyfikenhet lade grunden till att skapa intresse hos oss som lyssnat eller läst det han så skickligt förmedlat.

– Zacke var kvalitetsmedveten i allt han företog sig. 40 timmar kommenterande under British Open föregicks av minst lika många timmar researcharbete. Artiklar och krönikor formades i lugn takt och med stor eftertänksamhet. Faktagranskning var ett honnörsord. Varje ord och interpunktering vägdes nogsamt. Många var de gånger då vi träffades eller på telefon diskuterade fakta och stämde av. Diskussionerna om golfens väsen och existens var brännande och långa, säger Anders Nordlund, tidigare chefredaktör på Svensk.
 

Zackes berättelser om golf

Göran Zachrisson samlade i många år berättelser som berör och intresserar, historier och människor som passerat revy eller gjort avtryck i (golf)historien. Berättelserna har getts ut i bokform av Svenska Golfförbundet i samarbete med Nordic Entertainment Group.

Sedan 2016 finns ”Zackes berättelser om golf”, inlästa av Zachrisson själv, att lyssna på som ljudböcker utan kostnad via Acast eller iTunes. Ett fint arv från en fantastisk historieberättare.

Lyssna på berättelserna här
 

Göran Zachrisson-stipendiet

Den 14 maj 2018 fyllde Göran Zachrisson 80 år. Svenska Golfförbundet och Nordic Entertainment Group instiftade då Göran Zachrisson-stipendiet, ett pris som ska uppmuntra ungdomar till att testa sina färdigheter mot både naturens och konkurrenters krafter i tävling(ar) på de brittiska öarna.

Stipendiet delas årligen ut till två ungdomar, kille och tjej, som på resan ska medföljas av tränare eller ledare. Summan är 20 000 kronor vardera.

Syftet med stipendiet är att stimulera fortsatt spel på de internationella golfscenerna och att uppleva och skaffa kunskap om spel på linksbanor samt att lära känna den historia och kultur som präglar de banor och platser där golfen har sitt ursprung.

Mer om stipendiet

 

Om Svenska Golfförbundet
Svenska Golfförbundet (SGF) bildades 1904 och är ett av Sveriges äldsta och största specialidrottsförbund med 448 klubbar och 538 962 medlemskap fördelade på 21 distrikt. SGF:s vision är Världens bästa golf – för alla och förbundet arbetar för att öka synligheten kring golf som motions- och tävlingsidrott och golfens stora samhällsnytta. Läs mer på golf.se.