Dubbla utmaningar när Sverige arrangerar lag-EM för damer

Sverige är värd och titelförsvarare när damernas lag-EM i golf avgörs på Upsala Golfklubb 9–12 september. I en tid när världen är drabbad av en pågående pandemi skapas dubbla utmaningar – en arrangörsmässig och en idrottslig.

Bilden: Linn Grant, Rya GK, vid Lag-EM 2019 i Italien där Sverige tog guld. Foto: European Golf Association. 

De svenska spelare som siktar på att försvara EM-gulden från 2018 och 2019 är Maja Stark, Abbekås GK, Ingrid Lindblad, Ringenäs GK, Beatrice Wallin, Hills GK och Linn Grant, Rya GK. De ligger alla topp 25 på världsrankingen för damamatörer, och samtliga var med och tog guld under fjolårets mästerskap i Italien. Coach är Fredrik Wetterstrand, med Katarina Vangdal som assisterande.


Ett annorlunda EM med publikförbud och distansering

Till Uppsala kommer tolv länder med fyra spelare och en eller två coacher vardera. Ett normalt år är lag-EM mer än dubbelt så stort, med fler länder och sex spelare i lagen. Men även i årets begränsade format krävs noggrann planering och genomtänkta åtgärder för att minimera risken för smittspridning och för att kunna genomföra ett så säkert lag-EM som möjligt för alla på plats.

Inom svensk tävlingsgolf gäller tills vidare publikförbud på alla nivåer, således spelas även lag-EM för damer utan publik på plats. Några av de övriga coronaåtgärder som vidtas är start från en tee, lagtransporter i egen minibuss, inga gemensamma middagar och att mästerskapet genomförs helt utan samlingar med fler än 50 personer närvarande. I alla sammanhang ska också avstånd på två meter hållas mellan personer som befinner sig på anläggningen. De kompletta riktlinjerna finns att läsa här.
 

Sverige har chans på fjärde raka guldet

Sverige ställer upp med ett rutinerat, samspelt och högt rankat landslag, där stommen i laget har stått högst upp på prispallen vid lag-EM tre år i rad – först för flickor 2017 och de två senaste åren i lag-EM för damer.

Fyra regerande europamästare med segrar och erfarenheter från både internationellt spel och spel på college gör att både den svenska coachen Fredrik Wetterstrand och spelarna själva har högt ställda förväntningar inför mästerskapet på hemmaplan.

– Det vore fegt att ha något annat resultatmål än guld. Men den långsiktiga vinsten med att få slå många viktiga golfslag är viktigare än medaljer. Även om EM-guld är viktigt finns det större mål längre bort, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget.


Långtslående svenskor ska spela offensivt

I Lag-EM för damamatörer finns ingen övre åldersgräns för spelarna. I det svenska lag som peggar upp på Upsala Golfklubb är ingen äldre än 21 år.

– Vår ambition är att spela offensivt både från tee, in mot green och på greenerna. Vi är garanterat det mest långtslående laget och det ska vi utnyttja. Kombinerar vi det med att slå puttarna hela vägen fram till hål blir det med säkerhet fler birdies än om puttarna är korta, säger Fredrik Wetterstrand och fortsätter:

– Alla fyra spelarna tog EM-guld förra året. Trots att laget är ungt är det väldigt rutinerat och vi har en häftig mix av olika personligheter där alla accepterar varandras udda sidor.


Coach Fredrik Wetterstrand om spelarna:

► Maja Stark, 20 år, Abbekås GK. En offensiv och långtslående spelare med grymt närspel som ger förutsättningar till låga scorer. Bidrar med attityd och glädje till laget. Började på Oklahoma State University i januari 2020. Aktuell världsranking: 9

► Ingrid Lindblad, 20 år, Ringenäs GK. Har stigit som en raket på världsrankingen och segrade i två tävlingar sitt första år på college. En svårslagen matchspelare med längd och bra puttning som kännetecken. Har ett självförtroende som smittar av sig. Började på Louisiana State University hösten 2019. Aktuell världsranking: 4

► Beatrice Wallin, 21 år, Hills GK. En långtslående och rutinerad spelare som bara blir bättre när pressen ökar. Bidrar alltid med lugn och roliga kommentarer. Spelar för Florida State University sedan 2018. Aktuell världsranking: 22

► Linn Grant, 20 år, Rya GK. Långa drives och grymma wedgar genererar många birdies. Rutinerad vilken nivå hon än hamnar på. Det krävs väldigt mycket för att rubba Linns lugn, både på och utanför banan. Började på Arizona State University hösten 2019. Aktuell världsranking: 7
 

Bilder

Högupplösta bilder på spelare och coacher finns att ladda ner här för fri användning. Ange foto: Göran Söderqvist. Bilder från Lag-EM 2019 kan laddas ner här och användas fritt, ange foto: European Golf Association. 


Starttider och resultatlistor

På EGA:s officiella hemsida kommer startlistor, livescoring, startlistor, nyheter och bilder med mera att publiceras under mästerskapet.
 

För mer info och kontakt med spelare

Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget
Mobil: +46 70 394 01 10, e-post:
fredrik.wetterstrand@golf.se    

 

Mediaackreditering

Media är välkomna till lag-EM damer. Under rådande omständigheter behöver alla journalister anmäla sig i förväg till Göran Söderqvist, ansvarig media och kommunikation:

Göran Söderqvist, ansvarig media och kommunikation
Mobil: +46 70 777 76 13, e-post:
goran.soderqvist@golf.se 

Efter anmälan skickas ett mejl med riktlinjer som Svenska Golfförbundet tagit fram, baserat på det ramdokument som Riksidrottsförbundet tillsammans med Svenska Sportjournalisters förening enats om. Intentionen är att alla på plats – spelare, funktionärer och media – ska kunna genomföra sitt jobb på ett säkert, funktionellt och trivsamt sätt.