Dags för footgolf-SM i Laholm

15–16 augusti spelas årets svenska mästerskap i footgolf på Laholms Golfklubb i södra Halland. Utöver SM-medaljer står rankingpoäng till VM i Japan 2021 och den svenska footgolftouren på spel.

Flera av de högst rankade spelarna på Swedish Footgolf Tour (SWEFT) syns i startlistan när de fyra klasserna på SM ska avgöras – lag och individuellt, herr respektive dam. Två av favoriterna i de individuella klasserna är footgolfveteranen Tommy Svensson och fjolårssegraren Julia Berglind Nilsson, som båda representerar Olandsbygdens GK utanför Uppsala. Bägge leder årets SWEFT-ranking stort och vann sina respektive klasser i stortävlingen Swedish Open som spelades i Södertälje tidigare i somras.

– Jag har tränat mindre än normalt men har mycket mer tävlingsvana än förra året. Jag tänker göra mitt bästa och hoppas att det blir pallen i år igen. Jag gillar banan och det känns som att du tjänar mycket om du vågar gå för det, säger titelförsvarande Julia Berglind Nilsson från Olandsbygdens Golfklubb.

Svensson och Berglind Nilsson får konkurrens av bland andra Peter Alenbring och Edvin Johannesson som ligger tvåa och trea på herrarnas SWEFT-ranking 2020 och Yasmine Hollsten, Irene Mårtensson och Pernilla Nordgren som ligger topp tre på damernas ranking. 

I lagklasserna får vi se om Olandsbygden kan försvara sina dubbla SM-guld från 2019 då de vann både dam- och herrklassen. Klubben ställer upp med två lag i båda klasserna i år, och har därmed goda chanser till nya SM-medaljer.

Footgolf en viktig del i Laholms GK:s multisatsning

Den 18 hål långa footgolfbanan på Laholms Golfklubb invigdes så sent som i maj 2019 och löper längs med klubbens 9-hålsbana. Banan är totalt 2 162 meter och spelas som par 70 för herrarna och par 75 för damerna. Klubben ser nu fram emot att välkomna över hundra footgolfspelare från Sverigeeliten till sin anläggning.

– Det här är en del i den utveckling vi genomför för att bli en multifunktionell anläggning. Vi hade en 18-hålsbana samt en fullängds 9-hålsbana för golf och tycker att footgolf passar perfekt i det här utbudet, säger Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms Golfklubb.

– I vinter planerar vi också att bygga en korthålsbana med 60–90 meter långa hål där det inte krävs några förkunskaper alls. Vi kommer då att ha fyra olika banor och olika inkörsportar till golfen, säger Välimäki.

Livescoring och mer information

► Hemsida footgolf-SM

► Deltagarlista och leaderboard

► Aktuell ställning SWEFT ranking

► Aktuell ställning VM-ranking, Road to Japan 2021

Bilder och rörligt material

Högupplösta bilder och filmade intervjuer från footgolf-SM finns tillgängliga för nedladdning och kan användas fritt och gratis, ange fotograf. Redan nu finns filmade intervjuer med Julia Berglind Nilsson, Olandsbygdens GK samt Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms Golfklubb. Mer material kommer under helgen.

Ladda ner bilder och filmer här

Coronaanpassning och mediaackreditering

Det råder publikförbud på tävlingen med anledning av coronapandemin, och mästerskapet följer de tillfälliga tävlingsvillkor som tagits fram för all tävlingsverksamhet i Golfsverige (läs mer här).

Media är dock varmt välkomna till Laholms Golfklubb för att bevaka footgolf-SM. Under rådande omständigheter behöver alla journalister anmäla sig i förväg till johan.kannerberg@golf.se.

Efter anmälan skickas ett mejl med riktlinjer som Svenska Golfförbundet tagit fram, baserat på det ramdokument som Riksidrottsförbundet tillsammans med Svenska Sportjournalisters förening enats om. Intentionen är att alla på plats – spelare, funktionärer och media – ska kunna genomföra sitt jobb på ett säkert, funktionellt och trivsamt sätt. 

Ackreditering och presskontakt

Johan Kannerberg, presskontakt footgolf-SM
E-post: johan.kannerberg@golf.se, telefon: 070-666 15 23