Grönt ljus för högsta proffstourerna i Sverige

Från och med 1 juli startar årets säsonger på Nordic Golf Tour och MoreGolf Mastercard Tour upp i Sverige. Det har Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden nu beslutat, efter att Folkhälsomyndigheten den 29 maj uppdaterade sina riktlinjer kring tävlingsidrott.

– Med full förståelse och respekt för rådande situation och de svåra beslut myndigheter och regering behöver ta, är det en stor lättnad att de som försöker leva på sin idrott, i det här fallet golf, får möjlighet att göra det. De får helt enkelt tillbaka sina jobb, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. 

Tourstart i Katrineholm

Först ut att spela tourgolf på svensk mark i år blir herrarna på MoreGolf Mastercard Tour. 2–4 juli besöker de Katrineholms Golfklubb för Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson. Herrtouren återstartar därmed säsongen 2020. Två tävlingar hann spelas i februari, på Lumine Golf i Spanien, innan avbrottet.

Första planerade tävlingen på damernas Nordic Golf Tour är GolfUppsala Open som spelas 23–25 juli på Söderby Golf. Tävlingen blir starten på nya Nordic Golf Tour, ett nordiskt samarbete mellan förbunden i Sverige, Norge, Danmark samt PGA of Sweden, med syftet att höja intresset för proffsgolf för damer.

Glädjande besked för yrkesidrottarna

–  Det känns mycket bra att vi kan starta upp tourerna igen. Att tävla är en viktig del av en spelares utveckling och den här perioden har varit prövande. Spelarna har tränat och jobbat hårt för att komma ur detta starkare och bättre, men det är en utmaning att hålla motivationen uppe när osäkerheten är stor, säger Katarina Vangdal, förbundskapten.

– Det är högtryck i Golfsverige för men för yrkesspelarna har tiden varit oerhört krävande då rådande omständigheter har omöjliggjort tävlingstillfällen och därmed även möjligheten till sitt yrkesutövande. SGF och PGA arbetar mycket nära i frågan och har följt utvecklingen och de rekommendationer och riktlinjer som myndigheter gett. Vi har gjort allt för att få igång tävlandet så fort det bara varit möjligt. Det är glädjande att vi nu kan komma igång med tourerna och att spelarna kan återuppta sitt tävlingsspel, säger Johan Hampf, VD på PGA of Sweden.

Uppdaterade tävlingsprogram

De båda tourernas tävlingsprogram har reviderats en del inför starten i juli. Här finns aktuella tävlingsprogram, med reservation för eventuella ytterligare ändringar:

Nordic Golf Tour
MoreGolf Mastercard Tour

Vissa restriktioner att vänta

Tävlingarna kommer löpande att anpassas efter de rekommendationer som finns för minskad smittspridning. Inledningsvis till exempel utan publik, med start från en tee och inga samlingar varken före eller efter spel – vilket innebär att det inte blir någon gemensam prisutdelning.

Övriga förbundstävlingar 2020

Det är redan nu beslutat att årets upplaga av SM Klubblag (Lag-SM, div 1 och div 2), som var planerat att avgöras 15–18 juli, ställs in. 

Beslut om övriga förbundstävlingar från och med 1 juli, bland annat juniorernas Teen Tour, kommer efter att Folkhälsomyndigheten lämnat besked om allmänna reserekommendationer inför sommaren. Se aktuell sammanställning här.

 

Bilder: Ovanstående bilder (My Leander vid Skaftö Open 2019 och Adam Eineving vid Landeryd Masters 2019) är fria att använda, ange fotograf Göran Söderqvist.
 

För mer information, kontakta:

Gunnar Håkansson, generalsekreterare SGF
Tel: 070-317 24 00, e-post: gunnar.hakansson@golf.se

Katarina Vangdal, förbundskapten SGF
Tel: 070-858 42 01, e-post: katarina.vangdal@golf.se
 
Sofia Pettersson, ansvarig Nordic Golf Tour
Tel: 072-222 4210, e-post: sofia.pettersson@golf.se

Frida Bräster, ansvarig MoreGolf Mastercard Tour
Tel: 070-562 37 68, e-post: frida.braster@golf.se

Johan Hampf, VD PGA of Sweden
Tel: 070-858 43 00, e-post: jh@pgasweden.com

 

Om Nordic Golf Tour
Nordic Golf Tour är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet, PGA of Sweden, Dansk Golf Union och Norges Golfförbund, med syftet att höja intresset för proffsgolf för damer. Läs mer
 

Om MoreGolf Mastercard Tour
MoreGolf Mastercard Tour ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden. Touren är den marknadsledande professionella golftouren i Norden. Här spelar proffs från flera länder som förbereder sig för att ta steget ut i Europa. Läs mer
 

Om MoreGolf Mastercard
MoreGolf Mastercard är golfarens betal- och kreditkort och är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och EnterCard Group AB. MoreGolf Mastercard ger dig bonus på alla köp som sedan kan omvandlas till mer golfande, erbjuder kompletterande försäkring vid resa och för golfutrustning samt en hel del andra fördelar. Läs mer på golf.se/moregolf