Starka startfält när svenska proffstouren drar igång

Helgen 11–12 maj är det premiär för Swedish Golf Tour – Sveriges största individuella tävlingsserie för professionella idrottare med totalt 28 tävlingar säsongen 2019. Först ut är damerna som spelar på Hinton Golf Sofiedal i Malmö.

Bilden: Filippa Möörk, tourens totalsegrare från 2018 som numera håller till på Europatouren, är en av förhandsfavoriterna i premiärtävlingen Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ 11–12 maj. Andra intressanta namn är titelförsvararen Anna Magnusson, Symetra Tour-spelaren Moa Folke samt 17-åriga hemmaspelaren Emmie Eriksson. 

– Det känns roligt att säsongen startar och det är tillfredställande att vi lyckats ta ytterligare ett par steg i vår ambition att utveckla touren. Att spelare som tagit sig ut internationellt via Swedish Golf Tour kommer tillbaka och spelar när de har möjlighet visar att de trivs och att de även känner en utmaning i att pegga på hemmatouren. Det är glädjande, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Swedish Golf Tour damer.

Årets damtour består av tolv tävlingar – elva i Sverige och en i Norge – med sammanlagt drygt 2,7 miljoner kronor i prispengar. Segraren av rankingen får en plats i Europatourens finalkval medan tvåan och trean får spelrättigheter till undertouren LET Access Series (LETAS).

Tre av tävlingarna på SGT 2019 ingår även i LETAS, vilket är ett steg i att ytterligare öka möjligheten för spelare att ta steget ut internationellt. Dessa tävlingar är de som avgörs på Skaftö GK i juni samt Västerås GK och Allerum GK i augusti.
 

Herrarna har traditionsenlig Sverigepremiär i Fjällbacka

Efter de två Winter Series-tävlingarna på Lumine Golf Club i februari har herrarna Sverigepremiär på västkusten 16–18 maj med TanumStrand Fjällbacka Open. Fjolårssegraren Mathias Gladbjerg från Danmark är tillbaka för att försvara titeln, som han tog efter särspel. Fyra svenska Challenge Tour-spelare syns också i startlistan, Pontus Widegren, Marin Eriksson, Magnus A Carlsson och Oscar Stark.

– Fjällbacka är premiärtävlingen på svensk mark för sjätte året i rad och i år har de satsat stort med både en ny namnsponsor och högre prissumma. Det är en uppskattad tävling bland spelarna vilket märks tydligt i kvaliteten på startfältet. Det är generellt högt anmälningstryck på våra tävlingar och det är ett kvitto på att vi erbjuder en bra produkt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Order of Merit ger fullt kort på Challenge Tour, undertouren till European Tour, nästföljande år.  
 

För mer information och hela tävlingsschemat, se swedishgolftour.se
                                           
Kontakt:

Sofia Pettersson, ansvarig SGT dam
sofia.pettersson@golf.se, 070-741 40 77                              

Frida Bräster, ansvarig SGT herr
frida.braster@golf.se, 070-562 37 68

Göran Söderqvist, presskontakt
goran.soderqvist@golf.se, +46 70-777 76 13