Säsongsstart för Handigolf Tour

Flera svenska OS- VM- och EM-medaljörer är med vid premiärtävlingen på Torslanda GK 10–12 maj. En nyhet är att tävlingarna ger poäng i det nya världsrankingsystemet för spelare med funktionsnedsättning, vilket även lockar utländska spelare.

Bilden: Rasmus Lia från Idrefjällens GK, rankad 15:e i världen, är en av spelarna på Torslandas Handigolf Tour-tävling.

Ett 60-tal spelare är anmälda till Handigolf Tour-tävlingen på Torslanda GK utanför Göteborg, den första deltävlingen i en serie av fem tävlingar runt om i Sverige. I kategori 1 (fysisk funktionsnedsättning) spelar bland andra Rasmus Lia från Idrefjällens GK, bronsmedaljör i EM 2018, just nu rankad 15:e i världen, tidigare SM-segraren Niklas Viktor från Hinton GC. och Marcus Malo från Göteborgsklubben Delsjö GK, som bland annat var med och tog VM-guld 2014.

I kategori 2 (intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) kommer bland annat medaljörerna från 2019 års Special Olympics – Richard Hoff från Ljunghusens GK, Felix Norrman från Arboga GK, Jesper Gutke från Dynekilens GK och Alexander Forsman från Kallfors GK.

Från hemmaklubben Torslanda GK ser vi Sebastian Davidsson, Filip Lindkvist och Jakob Persson, som alla är veteraner i Handigolf Tour-sammanhang.

Nytt för i år på handitouren är att den officiella världsrankingen för golfare med fysisk funktionsnedsättning tagits över av organisationen World Amateur Golf Ranking (WAGR), och döpts om till WR4GD (World Rankings for Golfers with Disability).

Med denna förändring räknas svenska nationella tävlingar nu in i världsrankingen, vilket gör det mer attraktivt för utländska spelare att delta. Stian Halvorsen från Larvik i Norge, en av Norges främsta handigolfare, blir den första utländska spelaren att delta under de nya förutsättningarna vid helgens tävlingar.

Tävlingsvarven spelas lördag eftermiddag och söndag förmiddag. Spelarna kommer också finnas tillgängliga under inspelsdagen på fredag. Media är varmt välkomna till Torslanda GK. Fullständig startlista samt resultatlista efter genomförd tävling finns här.

Nästa deltävling är det svenska mästerskapet som ingår under SM-veckan i Skåne och spelas på Sofiedals GK 28–29 juni. Årets samtliga tourtävlingar med datum och plats finns här.
 

Högupplösta bilder

Bilder på flertalet spelare kan laddas ned här för fri användning. Ange fotograf (syns vid markerad bild).
 

Kontaktpersoner

Vid generella frågor om touren eller handigolf i Sverige:

Helena Brobeck, handigolfansvarig SGF
Mobil 070-910 09 60, e-post helena.brobeck@golf.se

Vid frågor som rör Handigolf Tour-tävlingarna:

Robin Håkansson, kommunikatör Handigolf Sverige
Mobil 073-022 37 71, e-post robinhakansson@live.com
 

Om Handigolf Tour

Handigolf Tour är en serie med fem deltävlingar för golfare med fysisk funktionsnedsättning (rörelse- och synnedsättning) samt intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vid varje tävling delas spelarna in i två kategorier. Kategori 1 för personer med fysisk funktionsnedsättning och kategori 2 för spelare med intellektuell/neuropsykiska funktionsnedsättning. Läs mer om touren.