Svenska spelarna uttagna till lag-VM i Dublin

World Amateur Team Championship spelas på irländska Carton House Golf Club mellan 29 augusti och 8 september. Nu presenteras spelarna som tagits ut att representera Sverige. Damlaget består av tre regerande EM-guldmedaljörer och det rutinerade herrlaget har mångåriga meriter från internationell amatörgolf.  

Bilden: Damlaget fr v: Frida Kinhult, Skaftö GK, Beatrice Wallin, Hills GK och Linn Grant, Rya GK. Herrlaget fr v: Oliver Gillberg, Kårsta GK, Fredrik Niléhn, Delsjö GK och Tim Widing, A6 GK. 

Damerna är först ut i årets lag-VM och inleder spelet om Espirito Santo Trophy onsdag 29 augusti på Carton House strax utanför Dublin. Herrarna, som spelar om Eisenhower Trophy, startar påföljande onsdag den 5 september.
 

Damlagets rutinerade debutanter siktar på guld

Det svenska damlaget är ett lag med stora meriter både som lag och som individuella spelare. Alla tre är med i de svenska succélag som bland annat tog EM-guld 2017 för flickor och 2018 för damer. Alla tre är födda 1999 vilket gör dem till förstaårsseniorer och samtliga har internationella segrar individuellt.

– Utan tvekan åker vi till VM för att ta guld och vi gör det med ett lag fyllt av rutinerade debutanter. Ingen i laget har spelat lag-VM tidigare men samtidigt har alla stor erfarenhet av att både tävla och vinna internationella tävlingar. De är vana att bo och tävla tillsammans och vet väldigt väl vad som krävs av dem både som lag och individuellt för att vara i toppen i en sådan här tävling, säger Fredrik Wetterstrand, coach svenska damlandslaget.

Frida Kinhult är i dagsläget Sveriges bäst rankade amatör på damsidan med en åttonde plats på WAGR. Hon och Beatrice Wallin börjar college i höst och båda har valt Florida State University, medan Linn Grant har ett år kvar på Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Wallin spelar US Women’s Amateurs i början av augusti som uppladdning både inför college och lag-VM. Linn Grant och Frida Kinhult kvalade sig i måndags in i veckans majortävling RICOH Women’s British Open på ett imponerade sätt och får därmed mäta sig med världens bästa proffs som VM-uppladdning.  

­– Det finns mycket mer att lära om vi spänner bågen hårt. Lag-VM är en av få chanser vi har att möta de bästa amatörerna i världen och att tampas med dem i toppen den sista dagen vore bra. Våra tre spelare är offensiva och gör mycket birdies. Detta är extra viktigt i en tävling som lag-VM, då ett resultat varje dag får räknas bort och ronder på par generellt sett inte är tillräckligt för att vara med i toppen, säger Fredrik Wetterstrand. 

Damlaget
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb

Coach: Fredrik Wetterstrand
Kapten: Kerstin Rydström
 

Meriterat herrlag ska spela offensivt

Det svenska herrlaget består av tre spelare med mångåriga meriter från internationellt tävlingsspel. Fredrik Niléhn var med i lag-VM förra gången det spelades, 2016 i Mexiko, och har sedan dess haft stora framgångar på college. Året har inneburit två segrar och flera utmärkelser och han var rankad trea bland collegespelare innan en skada hindrade honom att spela de sista tävlingarna för sitt Texas Tech University.

Tim Widing har också valt att spela collegegolf. Han har en individuell seger från årets säsong och är en ledargestalt i både landslaget och collegelaget på University of San Fransisco. Oliver Gillberg tog en meriterande seger i Sydafrika i början på året när han segrade i South African Stroke Play Championship på 27 slag under par och är Sveriges bäst rankade herramatör med en 7:e plats på världsamatörrankingen.    

– Vi har ett mycket rutinerat lag. Fredrik och Oliver kommer att bli proffs under hösten och detta är deras examen. Alla spelarna har vunnit under året och formatet där två av tre resultat räknas varje dag passar oss. Vi kommer att spela mycket offensivt, säger Ola Lindgren, coach herrlandslaget.

Gillberg och Widing finns just nu med när den tredje upplagan av Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson avgörs på Katrineholms Golfklubb 2–5 augusti, medan Niléhn var med i det segrande Continent of Europe-laget i St Andrews Trophy i slutet av juli och nu förbereder sig inför spel i Nordea Masters på Hills i Göteborg 16–19 augusti.

– Att Sverige har en tävling på Challenge Tour är oerhört viktigt för att kunna matcha våra amatörer och förbereda dem på hur deras framtida arbetsplats ser ut. Genom Swedish Challenge kan vi byta starter med andra Challengetourtävlingar i Europa och ge nyblivna proffs en bra erfarenhet. Med två av våra tre VM-spelare i startfältet är det dessutom en viktig förberedelse inför lag-VM, med bra motstånd på en mycket bra uppsatt golfbana, säger Ola Lindgren.

Herrlaget
Oliver Gillberg, Kårsta Golfklubb
Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb
Tim Widing, A6 Golfklubb 

Coach: Ola Lindgren
Kapten: Martin Karlsson
 

Om Lag-VM

World Amateur Team Championship, eller Lag-VM, är en tävling med en lång historia. Sverige har varit med sedan starten där herrarnas första mästerskap spelades 1958 på St. Andrews medan damernas första spelades 1964 i St. Germain, Frankrike. Sverige har en seger på herrsidan 1990 och två på damsidan, 2004 och 2008.

Årets mästerskap spelas på irländska Carton House Golf Club utanför Dublin, där 400 spelare från 72 länder gör upp om mästerskapstitlarna. Anläggningen består av två banor, Montgomerie Course och O’Meara Course, som båda kommer att användas under mästerskapet.  Officiell hemsida: watc2018.ie
 

Högupplösta bilder kan laddas ned här och får användas fritt och gratis. Ange fotograf (syns vid markerad bild).
 

För mer information och kontakt med spelare:

Damlandslaget: Fredrik Wetterstrand +46 70 394 0110 fredrik.wetterstrand@golf.se
Herrlandslaget: Ola Lindgren +46 70 863 3717 ola.lindgren@golf.se