Rutinerade Kammerstad vann Swedish Open for Disabled

Det blev svensk seger i den internationella handigolftävlingen på GolfStar Lindö 5–6 augusti. Johan Kammerstad från Lannalodge Golfresort i Örebro, landslagsspelare och tidigare VM- och EM-guldmedaljör, hade tävlingens bästa bruttoresultat med 145 slag, totalt fem över par.

Johan Kammerstad ledde tävlingen efter första dagens spel på 70 slag, banans par. Under finalen blev det riktigt spännande mot slutet när irländaren Brendan Lawlor, som ligger fyra på EDGA:s bruttoranking, spelade bra och närmade sig täten. När alla hål var spelade hade dock örebroaren hållit undan och vunnit vann A-klassen i kategori 1 ( spelare med fysisk funktionsnedsättning) med två slag. Trea kom Michael Gays, England.

– Det var verkligen roligt att jag lyckades vinna tävlingen. Igår satt spelet riktigt bra och jag var nöjd med spelet och dagens runda började bra och jag var ett över par efter tio hål. Sedan tappade jag lite och gick sex över sista åtta, men det räckte ändå till segern, säger en nöjd Johan Kammerstad.

– Nu ser jag fram emot sista omgången av Handigolf Tour hemma i Örebro i september och sedan tourfinalen på Dalsjö GK.

En annan landslagsspelare som visade framfötterna var Marcus Malo, Delsjö GK som vann B-klassen i kategori 1 på 159 slag. Malo ledde efter första dagen men måndagen blev tuffare. På sista hålet slog han inspelet out, men lade upp sig nära med andrabollen och räddade bogey. Det räckte till seger med ett slag över Mehmet Kazan från Turkiet och Mick Horsley från England, båda på 160 slag.

– Det var riktigt svårt idag med tuffa flaggor och snabba greener. Jag valde fel klubba på inspelet på sista hålet, men det var skönt att sätta putten och jag är riktigt glad att det räckte till segern. Nu väntar en deltävling och final i Handigolf Tour och kanske några tävlingar på hemmaplan också, säger Marcus Malo.

A-klassen kategori 2 (intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) vanns av danske Christian Strøm, Helsingør Golf Club. Segerresultatet blev 143 slag netto, ett slag före Matilda Jonsson och tre före Oskar Jonsson  syskonparet från Kumla GK som båda spelar i svenska landslaget.

Övriga svenskar som placerade sig var Björn Jonsson, Hässelby Golfklubb som vann C-klassen kategori 1. Per Hallström, GolfStar Cloud Golf Club och Per-Christian Nygren, Kinds Golfklubb kom tvåa respektive trea i D-klassen kategori 1. I Kategori 2 kom Mathias Eriksson, Lyckorna Golfklubb på andra plats och Maria Brodell, Borås Golfklubb på tredje plats.
 

Topp tre i samtliga klasser kategori 1 (fysisk funktionsnedsättning)

A-klass (slagtävling brutto)

1. Johan Kammerstad, Lannalodge Golfresort: 145 slag
2. Brendan Lawlor, Irland: 147 slag
3. Michael Gays, England: 151 slag
Fullständiga resultat

B-klass (slagtävling brutto)

1. Marcus Malo, Delsjö Golfklubb: 159 slag
2. Mehmet Kazan, Turkiet: 160 slag
3. Mick Horsley, England: 160 slag (S18)
Fullständiga resultat

C-klass (slagtävling brutto)

1. Björn Jonsson, Hässelby Golfklubb: 170 slag
2. Frans Harmsen, Nederländerna: 176 slag
3. Tineke Loogman, Nederländerna: 181 slag
Fullständiga resultat

D-klass (poängbogey netto)

1. Stanislav Jirasek, Tjeckien: 65 poäng
2. Per Hallström, GolfStar Cloud Golf Club: 64 poäng
3. Per-Christian Nygren, Kinds Golfklubb: 61 poäng
Fullständiga resultat
 

Topp tre i samtliga klasser kategori 2 (intellektuell / neuropsykiatrisk funktionsnedsättning)

A-klass (slagtävling netto)

1. Christian Strøm, Helsingør Golf Club: 143 slag
2. Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb: 144 slag
3. Oskar Jonsson, Kumla Golfklubb: 146 slag
Fullständiga resultat

B-klass (poängbogey netto)

1. Sigurdur Gudmundsson, Island: 62 poäng
2. Mathias Eriksson, Lyckorna Golfklubb: 57 poäng
3. Maria Brodell, Borås Golfklubb: 54 poäng
Fullständiga resultat

 

Fakta om tävlingen:

Swedish Open for Disabled spelas varannat år och har lockat både den svenska eliten och ett antal skickliga internationella spelare under drygt två decennier. I år arrangerades tävlingen av Huvudstadens GK och GolfStar Lindö utanför Vallentuna i Stockholm. Tävlingen avgörs i sex klasser beroende på golfhandicap och funktionsnedsättning. Deltagarna har varierande funktionsnedsättningar som amputerad, cp-skada, synnedsättning, stroke, kortväxt och rullstolsburen. I år har tävlingen dessutom utökats med klasser för kategori 2 – personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Mer om tävlingen i pressmeddelandet som skickades ut inför tävlingen.
 

Högupplösta bilder:

Högupplösta bilder från tävlingen finns att ladda ner här för fri användning. Ange Foto: Susanne Persson

 

Kontakt:

Helena Brobeck, handigolfansvarig SGF 
Mobil 070-910 09 60, e-post helena.brobeck@golf.se

Per Sjöberg, coach handigolflandslaget (för kontakt med svenska spelare)
Mobil 070-670 32 22, e-post per.sjoberg@me.com