Oliver Wilson vann Swedish Challenge i Katrineholm

En rutinerad engelsman, tidigare Ryder Cup-spelare och europatoursegrare, vann årets svenska Challenge Tour-tävling efter särspel mot danske Joachim B. Hansen. Wilson fick motta prischecken på 32 000 euro av värden Robert Karlsson. Bäste svensk blev Upsala GK:s Anton Karlsson, som gjorde HIO under finalvarvet och hamnade på delad tredje plats.

För nästan exakt tio år sedan spelade de tillsammans för Europa i Ryder Cup på Valhalla Golf Club i Kentucky. På söndagseftermiddagen gav värden Robert Karlsson vinnartrofén i årets Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson till Oliver Wilson i solskenet på den 18:e greenen på Katrineholms Golfklubb.

Under söndagens finalvarv bjöds de totalt 1 300 åskådarna på stor dramatik. Det svängde rejält på ledartavlan och det var ovisst in i det sista. De svenska hoppen, Mikael Lindberg från AIK och Anton Karlsson från Upsala, blandade sig in i toppstriden och satte extra färg på tävlingen. Till slut gav det en meriterande tredje plats för Karlsson och en sjätte plats för Lindberg, ett genombrott för stockholmaren på Challengetouren.

På Challengetouren fostras framför allt framtidens stjärnor. Samtidigt är det touren som ger före detta stjärnor möjligheter att komma tillbaka efter motigare perioden. Oliver Wilson tillhör den senare kategorin. Veckan i Katrineholm blev veckan då han tog sig tillbaka till vinnarcirkeln och bevisade för sig själv och andra att han ännu kan spela golf av allra högsta klass.

År 2008 spelade han Ryder Cup och tillhörde världens 20 bästa spelare
År 2014 vann han Dunhills Links Championship på St Andrews
År 2018 står titeln i Swedish Challenge på hans meritlista

– Jag har jobbat hårt för detta. Både idag och de senaste åren. Det är självklart en oerhört stark känsla att stå här som vinnare igen, sa Oliver Wilson.

Han erkänner att det funnits perioder då han funderat på att sluta. Envist har han arbetat vidare och har framför allt under de senaste månaderna känt att han åter är på rätt väg.

– När jag började få de svar jag ville ha fick jag ett ökat självförtroende och började känna att en vändning var på gång. Jag klarade kvalet till The Open, spelade hyfsat på Carnoustie och bestämde mig för att söka en inbjudan hit till Katrineholm, berättar Wilson.

Efter fyra jämna rundor (68–70–69–68, totalt -13) var Wilson i särspel mot dansken Joachim B. Hansen, tvåfaldig vinnare på Challengetouren den här säsongen. Båda räddade par på första särspelshålet. Wilson efter ett besök i den högra greenbunkern, Hansen efter att ha slagit inspelet upp i läktaren bakom greenen. På det andra särspelshålet föll Hansen efter en bogey.

– Mina tre avslutande puttar i eftermiddag – först på det 72:a hålet, sedan på de båda särspelshålen – var de bästa jag slagit under hela veckan, sa Oliver Wilson.

Som vinnare öste Wilson beröm över tävlingen och Katrineholms golfbana med greener av högsta kvalitet. Den svenska golfpubliken får dock troligen inte se engelsmannen på Nordea Masters på Hills om två veckor.

– Jag har ingen kategori för Europatouren och kan inte räkna med det. Nu följer jag min plan, tar vecka för vecka och spelar med målsättningen att komma tillbaka som en ännu bättre spelare än vad jag var exempelvis 2008. Det är fortfarande långt dit. Men jag är på rätt väg.

Även veckans bäste svensk, Anton Karlsson från Upsala GK, är på det rätta spåret. Efter tredjeplatsen i Katrineholm är han en av 15 som är på rätt sida strecket för att i november få sin plats till Europatouren. På söndagen avancerade han från 27:e plats till den absoluta täten efter karriärens vassaste spurt. Eller vad sägs om birdie på hål 11, 13 och 15, hole in one på hål 16 och birdie på hål 17...

– En helt fantastiskt avslutning. Att jag nyligen gjort två riktigt bra söndagar känns som något riktigt gott att ta med sig till kommande tävlingar, sa Anton Karlsson, veckans bästa Karlsson när värden Robert fick en spelledig helg.

Anton delade på tredjeplatsen med engelsmännen Tom Lewis och Max Orrin, ledaren efter fredagens och lördagens rundor, på söndagen en koppsnurr från särspel. Antons sjätte hole in one i karriären gjordes på det 16:e hålet.

– Jag slog en järnsjua och såg att bollen fick en perfekt studs något till höger om pinnen. En riktigt skön och viktig bonus. Jag var nära birdie också på 18:e hålet. I så fall hade jag fått spela särspelet. Men efter en hole in one ska man inte säga något om små marginaler...

AIK:s Mikael Lindberg, till vardags på Swedish Golf Tour, spelade sin karriärs tredje tävling på Challenge Tour och hanterade sin nya position på bästa möjliga sätt. Efter nio spelade hål var han fem slag under par för dagen. Han signerade scorekortet med birdies även på hål 11 och 17 men tappade slag efter bogeys på hål 10, 14, 15 och 18.

– Det kände som att greenerna mot slutet av eftermiddagen blev extra snabba. Jag kanske blev för aggressiv på ett par puttar. Annars var det förstås en häftig känsla att plötsligt ha stor publik bakom sig på fairway, sa Mikael Lindberg.

I och med topp 10-placeringen finns möjligheter att spela kommande veckans tävling på Challengetouren i Finland.

– Jag ska fundera på det – men det lutar åt att jag följer planen och spelar på Swedish Golf Tour i Knistad, avslutade Mikael Lindberg som reste hem till Stockholm med en prischeck på 8 000 euro, hans karriärs hittills största.

Övriga svenskar i prislistan i Swedish Challenge: 18) Simon Forsström, 36) Sebastian Söderberg, 43) Mikael Lundberg, 50) Christopher Feldborg Nielsen och Björn Hellgren, 59) Jakob Hansson.
 

Mer information:

Hela resultatlistan: Finns hos Challenge Tour


Högupplösta bilder: Finns att ladda ner här och får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist.


Vid frågor, kontakta presschef Tomas Hagfeldt, mobil 070-432 21 82, e-post tomas@hagfeldt.se


Dagliga textsammandrag från tävlingen:

Dag 1: Katrineholm bjöd på birdiefest och låga scorer
Dag 2: Bästa Karlsson i Katrineholm
Dag 3: SGT-liraren Lindberg bästa svensk