Namnkunnigt startfält i Katrineholms Challenge Tour-tävling

Robert Karlsson, Katrineholms Golfklubb och Svenska Golfförbundet är redo för nästa golfhöjdpunkt denna heta sommar. Den internationella herrtourtävlingen Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson avgörs på Jättorpsbanan den 2–5 augusti.

Bilden: Golfproffset Robert Karlsson kommer även i år att finnas på plats i Katrineholm, både som spelare och värd för tävlingen.

– Vi har haft fantastiska startfält de senaste åren och 2018 års tävling kommer att hålla samma höga klass. Flera av dem som spelat hos oss under 2016 och 2017 har nu slagit igenom och även vunnit på Europatouren, säger Ingela Lindell, tävlingsledare på Katrineholms GK.

Challenge Tour är undertouren till European Tour, och spelarna håller hög kvalitet, nästan i klass med vad vi fick se under The Open från Carnoustie under den gångna veckan. Sydafrikanen Eric Van Rooyen, som länge var med i tätstriden i The Open 2018, var en av de som var med i toppen i Swedish Challenge i fjol. Två av de svenska The Open-spelarna, Alexander Björk och Marcus Kinhult, var med i Katrineholm för två år sedan.

C More Golf kommer att sända tävlingen live lördag och söndag cirka klockan 13.3016.30 och ett halvtimmes sammandrag kommer att visas lördag och söndag kväll på Sportkanalen. Att ta turen till Katrineholm första helgen i augusti är annars ett hett tips för golfare som vill se spel av riktigt hög kvalitet på nära håll. I fjol var det cirka 800 åskådare per dag. I år finns hopp om fler.

– Fler än 1000 tycker jag absolut bör komma. Det är inte ofta vi får se golf av den här klassen i Sverige. En nyhet i år är att vi visar direktsändningen från C More Golf på en storbilds-tv vid 18:e green under lördagen och söndagen. Det kommer att höja stämningen ute på banan och det finns ingen ursäkt att stanna hemma i tv-soffan, säger Ingela Lindell.
 

Flera toppnamn i årets startfält

Swedish Challenge är en av Challengetourens populäraste tävlingar. Spelarna har öst lovord över såväl banan som servicen under de två tidigare åren. Dragplåstret är naturligtvis värden själv, Robert Karlsson, elvafaldig vinnare på Europatouren, tvåfaldig Ryder Cup-spelare och i år vice kapten för Europalaget i Paris i slutet av september.

De tre svenskar som just nu är topp tio på rankinglistan ser fram emot att spela i Sverige. Sebastian Söderberg, Delsjö GK, ligger trea i Road to Ras Al Khaimah efter sin seger i Italian Challenge i mitten av juli, Jens Fahrbing från Sollentuna GK är sexa och Kristianstad GK:s Oscar Lengdén är på tionde plats. Bland övriga hemmahopp som väntas till Katrineholm kan nämnas Johan Carlsson, Mikael Lundberg, Magnus A Carlsson, Joel Sjöholm och Christofer Blomstrand, samtliga med meriter från Europatouren.

Formstarke Richard McEvoy från England är en av favoriterna till titeln. Dessutom vill argentinaren Estanislao Goya åter visa vad han kan på sin svenska favoritbana. I fjol knep han segerchecken på 32 000 euro efter en magnifik avslutning då han gick söndagens finalrunda på 65 slag.

Robert Karlsson har också gett en inbjudan till Ricardo Gonzalez. Den svenska golfpubliken minns argentinaren från 2009 när han vann SAS Masters på Barsebäck. Totalt har Gonzalez 22 vinster som professionell, varav fyra på Europatouren och två på Challengetouren. När han nu siktar på att återvända till Europa tackar han med stor glädje ja till att få chansen i Katrineholm.
 

Viktigt steg i den svenska tävlingstrappan

Swedish Challenge är den enda svenska tävlingen på Challenge Tour, som består av totalt 29 tävlingar i 20 nationer med tourfinal i Ras Al Khaimah i Förenade Arabemiraten som slutdestination i november. De 15 bästa spelarna tar steget till Europatouren. Rankingen toppas i nuläget av dansken Joachim B. Hansen.

– En svensk tävling på Challenge Tour är viktig för våra spelares chans att utvecklas och ta sig till nästa steg i karriären. Samtidigt som de får en CT-tävling på hemmaplan är tävlingen också ett verktyg för landslagsledningen att ge några av våra unga och lovande golfare spelmöjligheter i andra länders CT-tävlingar, där vi genom Swedish Challenge får ett antal platser till vårt förfogande, säger Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team.

Kommande måndag spelas kvalet till huvudtävlingen där 60 spelare kommer att få möjligheten att spela om fem platser i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.
 

Fem internationella golftävlingar i augusti

CT-tävlingen på Katrineholm är startskottet för en månad med fem internationella golftävlingar i Sverige. Utöver Swedish Challenge spelas en internationell handigolftävling i Stockholm, en Europatourtävling för herrar i Göteborg samt två tävlingar på LET Access Series (undertouren till Ladies European Tour) i Västerås samt Allerum utanför Helsingborg.

5–6 augusti: Swedish Open for Disabled, Golfstar Lindö (H+D)
9–11 augusti: Anna Nordqvist Västerås Open på Västerås GK (LETAS, D)
16–19 augusti: Nordea Masters på Hills Golf (ET, H)
30 augusti–1 september: Turfman Allerum Open (LETAS, D)

Mer information

Kontakt:

Presschef Tomas Hagfeldt, mobil 070-432 21 82, e-post tomas@hagfeldt.se
Tävlingsledare Ingela Lindell, mobil 070-641 02 11, e-post l.ingela@telia.com
 

Relevanta länkar

Startlistor och leaderboard kommer att finnas på europeantour.com/challengetour
Nyhetstexter från varje dags spel kommer att finnas på swedishgolftour.se
Mer om tävlingen och information för publik på katrineholmsgolf.se
Högupplösta bilder från tävlingen kommer att finnas tillgängliga härAnge Foto: Göran Söderqvist.