Ett guld och dubbla brons till Sverige vid lag-EM i golf

När årets europamästerskap för lag avgjordes under lördagen var det tre svenska landslag som spelade match om medalj – och alla segrade. Damlandslaget bärgade guldet efter finalspel mot toppseedade Frankrike, flicklandslaget tog hem bronset mot Tjeckien på hemmaplan och pojklandslaget blev trea efter seger mot Tyskland. 

Bilden: Damlandslaget jublar efter guldet i lag-EM i Österrike. Från vänster Frida Kinhult, Maja Stark, Linn Grant, Beatrice Wallin, Sara Kjellker och Amanda Linnér.

Damlandslaget mötte Frankrike i finalen av European Ladies' Team Championship som är det officiella namnet på lag-EM. Efter förmiddagens foursome var det lika och fem singlar väntade under eftermiddagen. I singelspelet tog de svenska damerna tag i matcher en efter en och till slut hade de spelat hem guldet med 5–2. Det svenska laget är exakt detsamma som tog silver i flick-EM i Oslo 2016 och till fem sjättedelar samma lag som i fjol i Helsingfors spelade hem lag-EM för flickor.

– Häftigt att få uppleva detta tillsammans med ett fantastiskt gäng tjejer. De har återigen visat att de är grymmast när det gäller och har bara spelat bättre och bättre ju längre tävlingen lidit. Vi har haft tydligt fokus på att behålla bra och vinnande beteenden oavsett känslor och händelser. Kapten Marcus Börjesson har varit starkt bidragande till många mentala lärdomar, säger Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget.

Det här är Sveriges hittills åttonde lag-EM-titel på damsidan och vår första sedan 2011 då bland andra nuvarande LPGA-proffsen Madelene Sagström och Dani Holmqvist var med i guldlaget. Silvret gick till Frankrike och Danmark tog brons.

Fullständiga resultat
Mer information
 

Flicklandslaget, som spelade EM på hemmaplan på Forsgårdens Golfklubb i Kungsbacka, tog hem spelet om bronset mot Tjeckien med 4,5–2,5. Svenskorna dominerade i förmiddagens båda foursomematcher och båda paren avgjorde redan på hål 15. Singelspelet blev tuffare. Tjeckien tog tidigt greppet om en match och när den var avgjord var de övriga fyra matcherna fortfarande väldigt jämna. Det blev till slut Louise Rydqvist som lyckades avgöra sin match på hål 18 för att direkt springa tillbaka till Andrea Grimberg Lignell och hjälpa henne som caddie på det sista hålet. Även Andrea avgjorde på hål 18 och då bröt jublet ut då Sverige hade säkrat segern i bronsmatchen. När Andrea avgjorde var både Ester Fägersten och Ingrid Lindblad upp i sina matcher. Guldet stod mellan Italien och Spanien, en kamp italienskorna vann med 6–1.

Sverige kom till lag-EM flickor som regerande mästare, men med en helt ny laguppställning inför säsongen. 

– Det känns suveränt, vi kom hit med ett lag där ingen tidigare slagit ett enda slag i lag-EM. När säsongen 2018 inleddes var detta inget lag som på pappret skulle kunna ta ett EM-brons. Flicklandslagstruppen innan har varit riktigt bra och då har det blivit mindre internationellt spel för gruppen strax efter. Men från januari och framåt har detta gäng fått spela, vi har haft träningsläger och alla har flyttat fram sina positioner. Kajsa vann på Irland, Ingrid i Tyskland och så åkte vi med tre spelare till VM i Japan och blev trea där, säger Carl Gustavsson, coach för flicklandslaget.   

– Vi kom hit och slutade trea i slagspelet, vann första matchen mot Danmark och var inte jättelångt ifrån att ta även Spanien i semifinalen. Idag blev det en rejäl fight även mot Tjeckien som är en uppstickarnation med bra spelare. Det känns jättekul för tjejerna att ro detta i hamn. En bronsmatch är alltid rolig att spela, men det tråkiga är att den som förlorar åker hem med ingenting. Hade vi kommit fyra hade vi varit nöjda, men brons känns som en rejäl seger idag, säger Carl Gustavsson.

Det två som fick vara med om avgörandet, Louise Rydqvist och Andrea Grimberg Lignell upplevde dagens bronsmatch så här:

– Jag var väldigt nervös inför hål 18, jag var ett upp och visste jag behövde ta min match för att vi skulle ha chans att ta hem bronset. Vi träffade fairway båda två, hon träffade green medan jag missade men låg så att jag kunde putta den. Första putten slog jag till en meter ifrån och när jag satte den var det klart. Jag blev så himla glad att jag hoppade upp i Elsas famn som hade caddat mig de sista hålen, sedan i KG:s (kapten) famn och sedan fick jag stressa lite för jag skulle bak till Andrea och gå caddie, säger Louise Rydqvist.

– Jag visste inte att min match var avgörande, jag visste att Ester (Fägersten) var några upp i sin match så jag tänkte inte på att det var jag som skulle avgöra. Jag blev lite chockad, lite udda reaktion men hoppade upp i Louise famn direkt. Nu känns det superbra att inte komma fyra, det hade nog varit riktigt tungt, säger Andrea Grimberg Lignell.

Fullständiga resultat
Mer information
 

Pojklandslagets brons satt hårt inne. De var två ned mot Tyskland efter att ha förlorat båda foursomematcherna på förmiddagen. Men tre klara segrar i det individuella matchspelet bäddade för Adam Wallin att bli bronshjälte med seger på sista hålet för slutresultatet 4–3. Guldet gick till Spanien efter finalseger mot Schweiz med 5–2.

– I vanlig ordning fick vi tre riktigt tuffa matcher i matchspelet. Det är givetvis extra bonus och en jättehärlig känsla att vinna medalj när man under en lång och krävande vecka levt ihop dygnet runt, men framförallt att pojkarna kommer härifrån med värdefulla erfarenheter, säger Carl Magnusson, coach pojklandslaget.

– Till exempel hur det känns att behöva slå en perfekt drawad drive för att inte hamna i tjockruff eller vatten på sista hålet, med alla ens lagkamrater som står bredvid och hejar och motståndarna som står bredvid och hoppas att man missar. Att förstå att man kan prestera på sin absoluta topp trots att hjärtat är på väg ur kroppen och känseln i händerna har försvunnit för länge sen. Lag-EM är en fantastisk tävling för att skapa alla dessa upplevelser som man så sällan får uppleva i träning eller ”vanlig” tävling och det är också det som gör det extra värdefullt, säger Carl Magnusson.

Fullständiga resultat
Mer information
 

Även herrlandslaget har spelat lag-EM. De segrade i det inledande slagspelkvalet men åkte ut i kvartsfinal i särspel mot Finland (som senare tog hem guldet) och slutade till sist sjua. Herrlandslagets coach Ola Lindgren reflekterade över värdet av spelarnas upplevelser vid den tuffa förlusten i ett blogginlägg.
 

Årets svenska medaljörer i lag-EM:

Damlandslaget – guld
Amanda Linnér, Hills Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Sara Kjellker, Ljunghusens Golfklubb
Coach: Fredrik Wetterstrand
Kapten: Marcus Börjesson
 

Flicklandslaget – brons
Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb
Ester Fägersten, Hills Golfklubb
Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb
Ingrid Lindblad, Ringenäs Golfklubb
Louise Rydqvist, Värnamo Golfklubb
Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb
Coach: Carl Gustavsson
Kapten: KG Nissén
 

Pojklandslaget – brons
Gustav Andersson, Bokskogen Golfklubb
Adam Wallin, Ulricehamn Golfklubb
Ludvig Eriksson, Stockholm Golfklubb
Viktor Hagborg-Asp, Onsjö Golfklubb
Rasmus Hjelm, Ljunghusen Golfklubb
Jesper Von Reedtz, Täby Golfklubb
Coach: Carl Magnusson
Assisterande coach: Markus Otternäs
 

För mer information och kontakt med spelare:

Damlandslaget
Fredrik Wetterstrand; 070-394 0110 fredrik.wetterstrand@golf.se

Flicklandslaget
Carl Gustavsson; 070- 544 0476 carl.gustavsson@golf.se

Pojklandslaget
Carl Magnusson; 073-320 4555 carl.magnusson@golf.se

Herrlandslaget
Ola Lindgren; 070-863 3717 ola.lindgren@golf.se  
 

Högupplösta bilder:

Bilder pojk- och flicklaget (ange fotograf, synligt vid markering av respektive bild)
Bilder dam- och herrlaget (ange fotograf, synligt vid markering av respektive bild)
Fler bilder från Flick-EM på Forsgårdens Golfklubb (Ange foto: Göran Söderqvist)
 

Relevanta länkar

Tidigare pressmeddelande om dam- och herrlandslagen efter uttagning till lag-EM
Tidigare pressmeddelande om flick- och pojklandslagen efter uttagning till lag-EM
Swedish Golf Teams blogg Innanför Repen, med fler inlägg om EM