EM-medaljörer och toursegrare i Lag-SM på Barsebäck

Europatoursegrare, spelare med Ryder Cup- och Solheim cup-meriter, Europamästare och EM-medaljörer. Lag-SM presenteras av Kontorab, inleds på onsdag med ett minst sagt högklassigt startfält.

Helgen blev framgångsrik för svensk amatörgolf. Tre EM-medaljer lag i form av guld för damerna samt brons för både flickorna och pojkarna. Nu dyker flera av medaljörerna upp på Barsebäck GCC för att hjälpa sina klubbar och jaga nya medaljer, nu i Lag-SM den 18-21 juli.

Hills Golfklubb från Göteborg ska försöka försvara titeln på damsidan. Beatrice Wallin och Amanda Linnér ingick i det lag som tog EM-guld i Österrike i helgen. Dessutom finns Ester Fägersten och Andrea Grimberg Lignell som tog brons med flicklandslaget på Forsgården och höll sig långt framme i Annika Sörenstams tävling ANNIKA Invitational Europe. Så laget ser starkt ut även i år. Precis som ifjol förstärks laget av Linda Wessberg, som har tunga meriter i bagen i form av tre segrar på Europatouren, spel på USA-touren och ett framträdande i Solheim Cup.

Edfors och Fasth i samma lag

Ringenäs och Ljunghusen är några av utmanarna till Göteborgs-tjejerna. Ringenäs har bland andra nyblivna bronsmedaljören i Lag-EM för flickor, Ingrid Lindblad, samt nyblivna proffset Julia Engström. Ljunghusen har EM-guldmedaljören Sara Kjellker och bronstjejen Kajsa Arwefjäll i laget. Karlstad förstärks av Europatoursegrarinnan Jenny Haglund, som vann Laila Meryem Cup i Marocko tidigare i år. Hon flyger hem från USA för att stötta sin klubb i Lag-SM.

På herrsidan är Vasatorps Golfklubb titelförsvarare. Daniel Jennevret, hemvist Nordiska Ligan och en avgörande faktor för SM-guldet förra året, är på plats liksom Robin Petersson som spelat bra på Swedish Golf Tour. Hills föll på mållinjen förra året. Johan Edfors, med meriter både från Europatouren och USA-touren, är med i laget även i år och säkert sugen på revansch. Hills har dessutom förstärkt med Niclas Fasth, åtta segrar på Europatouren inklusive ett framträdande i Ryder Cup (2002), samt Joel Sjöholm med meriter från Europatouren. Även Karlstad kan bli en utmanare med rutinerade tourspelarduon Christian Nilsson och Michael Jonzon i laget. Nykomlingen Kårsta Martin Eriksson och Oliver Gillberg i laget. Båda har presterat bra under våren och försommaren på Swedish Golf Tour och Oliver vann en tävling i Sydafrika i inledningen av säsongen.

Som ”Allsvenskan i golf”

Lag-SM presenteras av Kontorab kan närmast beskrivas som ”Allsvenskan i golf” och startfältet vittnar om hur högt spelarna och klubbarna rankar tävlingern. 15 damlag och 18 herrlag samlas för att göra upp om SM-medaljerna under fyra dagar. Spelformen är foursome och fyrboll dag ett och tre, samt singlar dag två och fyra. Damerna spelar Masters-banan onsdag-torsdag medan herrarna spelar Donald Steel-banan. Fredag och lördag är det omvänt.

Parallellt med Lag-SM pågår spel i divison 1-3. De bäst placerade i respektive spelplats och division flyttas upp och får spela en division högre nästa år. Från division ett till Lag-SM flyttas totalt fyra damlag och fem herrlag upp – och lika många flyttas således ned från Lag-SM.

Följ gärna Lag-SM under veckan via Golf.se, Svenska Golfförbundets Facebook-sida och direktlänkarna till respektive resultatlista (resultatrapportering vart tredje hål): Damer och Herrar 

Lag-SM damer: AIK GK, Barsebäck GCC, Bro-Bålsta GK, Delsjö GK, Halmstad GK, Hills GK, Jönköpings GK, Karlstad GK, Ljunghusens GK, Ringenäs GK, S:t Arild GK, Sölvesborgs GK Täby GK, Upsala GK och Vasatorps GK.

Lag-SM herrar: AIK GK, Barsebäck GCC, Chalmers GK, Delsjö GK, Gävle GK, Haninge GK, Hills GK, Karlstad GK, Kristianstads GK i Århus, Kårsta GK, Landeryds GK, Landskrona GK, Ljunghusens GK, Skaftö GK, Stockholms GK, Upsala GK, Vasatorps GK och Öijared GK.

Bilder från Lag-SM 2017 på Barsebäck GCC finns att ladda ner här. Materialet är fritt att ladda ned och använda i alla typer av kanaler för media och golfklubbar. Ange foto: Svenska Golfförbundet.

För mer information kontakta:

Thomas Björn, presschef Lag-SM

Mobil: 070-230 24 84

E-post: thomas@idrottenskraft.se

Håkan Stålbro, tävlingsledare

Mobil: 070-607 70 20

E-post: hakan.stalbro@golf.se