Italiensk seger i ANNIKA Invitational Europe 2018

Det blev en dramatisk avslutning av den sjunde upplagan av Annika Sörenstams internationella flicktävling på Kungl. Drottningholms Golfklubb i Stockholm. Svenska Ingrid Lindblad och italienska Anna Zanusso gjorde upp i något som kan liknas vid matchspel.

Ingrid Lindblad från Ringenäs Golfklubb och Anna Zanusso från GC Ca'Amata var tre respektive två slag efter ledande Franziska Sliper från Sola Golfklubb i Norge när ledarbollen slog ut på torsdagsförmiddagen i strilande regn.

I takt med att molnen lättade och solen kom fram tog svenskan och italienskan kommandot över händelserna. De följdes åt och delade ledningen till hål 14, när italienskan lade in ett ryck. Zanusso gjorde birdie på de fyra avslutande hålen – varav den på artonde och sista hålet bara var en hålstuds från att bli hole in one. Hålet är ett par 3 och mäter 150 meter från tee under tävlingen och italienskans järnsexa visade sig vara rätt val i motvinden.

Anna Zanusso vann till sist på -7 (209 slag totalt), tre slag före Ingrid Lindblad på -4 (212 slag) och sex före Franziska Sliper från Sola Golfklubb i Norge på ett under par (215 slag).

– Det här är min största framgång som amatör och jag får tacka min puttning för segern. Den har fungerat bra hela veckan, säger Anna Zanusso.

Italienskan är snart tillbaka i Sverige för att spela Lag-EM på Forsgårdens golfklubb i Kungsbacka 10–14 juli och börjar på college i Denver, USA, nästa höst. Efter skolan är planen att bli proffs.

Ingrid Lindblad, nybliven VM-bronsmedaljör med flicklandslaget, var en mycket nöjd tvåa.

– Jag slog många bra slag i dag och träffade alla fairways. Tyvärr fungerade inte puttningen hela vägen, speciellt min korta putt på sjuttonde green. Jag vet inte riktigt vad som hände.

Den försvarande mästarinnan från 2017, Amanda Linnér från Hills golfklubb, hade en tuff vecka men avslutade i dur: Fyra under par sista rundan.

– Skillnaden mot de två första ronderna var att jag träffade fler greener och puttade bättre, säger den 17-åriga göteborgskan som på midsommardagen sätter sig på planet till Storbritannien för att delta i British Amateur Championship.

– Mitt mål är att spela bättre än den här veckan. Eventet som helhet har varit fantastiskt, där Annika Sörenstams clinic var höjdpunkten. Jag har sett den förut, men jag får ny inspiration och lär mig nya saker varje gång.

Nästa år får de 48 högst rankade tjejerna i Europa enligt världsrankingen tillsammans med 30 speciellt inbjudna med handicap under 4,4 styra kosan till Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg, som är spelplats för ANNIKA Invitational Europe 2019.
 

Hela resultatlistan hittar du här.
 

Högupplösta bilder:

Bifogade bilder är fria att använda, ange Fotograf: Kungl. Drottningholms GK/Stefan Andorff. Fler högupplösta bilder från ANNIKA Invitation Europe finns att ladda ner här. Ange fotograf (syns vid markering av bild innan nedladdning).

Högupplösta bilder av deltagare vid ANNIKA Cup, läger för tolv extra talangfulla, svenska ungdomar 12–14 år som tränar och tävlar parallellt med ANNIKA Invitational Europe finns att ladda ner här. Ange fotograf Björn Andersson.
 

Mer information om tävlingen:

Se hemsidan samt den officiella Facebooksidan där det bland annat finns intervjuer med Anna Zanusso, Ingrid Lindblad samt Elena Moosmann, Schweiz, som slog banrekord för damer (65 slag) den sista speldagen
 

Kontakt:

Presschef Thomas Björn
thomas@idrottenskraft.se, 070-230 24 84