Golflandslag siktar på guld i lag-EM

Fyra svenska golflandslag spelar Europamästerskap i lag 10–14 juli. Nu presenteras de två unga men internationellt rutinerade dam- och herrlag som ska representera Sverige i Österrike respektive Tyskland. Målsättningen är medaljer. Uttagningen till pojk-EM i Tjeckien och flick-EM på hemmaplan görs kommande veckor.

Bilden: Damlandslaget fr v Amanda Linnér, Frida Kinhult, Linn Grant, Maja Stark, Beatrice Wallin och coach Fredrik Wetterstrand. Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP. Saknas av de EM-uttagna gör Sara Kjellker.  

Historiskt är Sverige framgångsrika vid lag-EM. Flicklandslaget tog guld förra året när EM avgjordes i Finland och damerna spelade hem ett brons i Portugal. På herrsidan har det historiskt blivit medaljer vid många tillfällen, dock bara två segrar. Den senaste gången ett svenskt herrlag tog guld vid lag-EM var 1961.
 

Fem flickguldmedaljörer från 2017 i årets damlag

Årets damlag är ungt men har stor internationell erfarenhet. Fem av spelarna var med i fjolårets framgångsrika svenska flicklandslag som dominerade på tävlingsbanorna 2017 och bland annat tog guld när flick-EM avgjordes i Finland. Den sjätte var med i laget som tog silver vid lag-EM flickor 2016.

– Vi har ett erfaret lag men på en ny arena. Samtliga har medalj från flick-EM men gör debut i dam-EM. Det är sex hårt satsande spelare som gör det jobb som krävs för att nå internationell elit, säger Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget.

Flera av damspelarna har visat fin form under säsongen. Tidigare i år försvarade Frida Kinhult sin titel i Spanska Öppna och Linn Grant segrade i kvalet till US Women’s Open och klarade sedan kvalgränsen i majortävlingen. Sara Kjellker, den enda collegespelaren i laget, kom hem från ett lyckat första år i USA och tog nyligen hem segern i Carpe Diem Beds Trophy på Swedish Golf Tour.  

– Utan tvekan har vi siktet högt inställt vid EM. Både för att vi tror på oss själva, men också för att det finns mer lärdomar i att sätta höga mål. Det är bättre att krascha mot ett högt mål än att låtsas vara ödmjuk och ta det försiktigt. Samtidigt vet vi att vi kommer att möta betydligt fler duktiga nationer i dam-EM än under flick-EM. Här finns det många länder som kan vinna och det borgar för fler jämna och tuffa matcher, säger Fredrik Wetterstrand.

Fyra av de uttagna spelarna spelar tävling i Sverige denna veckan. Amanda Linnér försvarar sin titel i den europeiska flicktävlingen ANNIKA Invitational Europe på Kungl. Drottningholms Golfklubb 19–21 juni. När Swedish Golf Tour besöker Skaftö Golfklubb 20–21 juni deltar hemmaspelaren Frida Kinhult samt Sara Kjellker och Maja Stark.

Damlaget:
Linn Grant, Rya Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Sara Kjellker, Ljunghusens Golfklubb
Amanda Linnér, Hills Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb

Coach: Fredrik Wetterstrand
Assisterande coach: Marcus Börjesson
Tävlingsbana: Golf Club Murhof, norr om Graz, Österrike
 

Positiv formkurva för herrspelarna

Från förra årets herrlag som föll i bronsmatchen finns Jesper Svensson och Tim Widing med även i år. De är också de enda som spelat ett lag-EM för herrar tidigare, medan tre har spelat lag-EM för pojkar. Den enda utan EM-erfarenhet är Oliver Gillberg, som tidigare i år segrade i South African Stroke Play Championship.

– Sverige kommer till lag-EM herrar med ett ungt lag där alla spelare har gjort bra resultat under våren. Samtliga spelare befinner sig dessutom i en uppåtgående trend, säger Ola Lindgren, coach herrlandslaget.

Även om laget är ungt är siktet högt ställt både till EM och vidare därefter.

– Enligt vår målsättning att stödja spelare på väg mot världselit är lag-EM en milstolpe där spelarna kommer att utsättas för tuffa situationer och bra motstånd, vilket är utmärkt förberedelse för framtiden. Lag-EM är också en möjlighet att tillsammans jobba hårt mot målet att ta EM-guld, säger Ola Lindgren.

Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb, saknas i herrlaget och sett till prestationer och resultat under sitt sista år som collegespelare hade coach Ola Lindgren gärna haft med honom i laget som åker till EM i Berlin.

– Fredrik Niléhn kommer inte att vara med då han vid uttagningstillfället inte är fullt återställd från skada och vi har tillsammans med Fredrik tagit beslutet att han inte skall spela Lag-EM, som ju är en tuff tävling med mycket spel. Fredriks träning och rehab går enligt plan och förhoppningsvis kan han spela individuella EM som ett första test innan han siktar på start i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson, Nordea Masters och senare i höst även lag-VM på Irland, säger Ola Lindgren om beslutet att inte ta ut Sveriges högst rankade collegespelare.

Herrlaget:
Oliver Gillberg, Kårsta Golfklubb
David Nyfjäll, Upsala Golfklubb
Pontus Nyholm, Gävle Golfklubb
Jesper Svensson, Bro-Bålsta Golfklubb
Tim Widing, A6 Golfklubb
Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb

Coach: Ola Lindgren
Assisterande coach: Katarina Vangdal
Tävlingsbana: Faldo Course Berlin Im A-Rosa Scharmützelsee, Berlin, Tyskland.
 

Kontaktpersoner och bilder:

Högupplösta bilder kan laddas ned här och får användas fritt och gratis. Ange fotograf (syns vid markerad bild).

För mer information och kontakt med spelare:
Damlandslaget: Fredrik Wetterstrand +46 70 394 0110 fredrik.wetterstrand@golf.se
Herrlandslaget: Ola Lindgren +46 70 863 3717 ola.lindgren@golf.se