VM-lagen i golf uttagna

Toyota Junior Golf World Cup för flickor och pojkar avgörs 12–15 juni på Chukyo Golf Club utanför Nagoya i Japan. Sverige åker dit med två medaljsugna lag. Bland de uttagna är Kajsa Arwefjäll och Viktor Hagborg-Asp (bilden) som visat form tidigt under säsongen med varsin internationell seger.

USA är titelförsvarare både bland flickor och pojkar medan hemmanationen Japan tog dubbelt silver i fjol. Sverige hade inga deltagare med vid lag-VM i Japan förra året men gör i år comeback med formstarka lag med flera mästerskapsdebutanter.
 

Pojklandslag med kapacitet för låga resultat

I 2018 års upplaga av lag-VM för pojkar är det 15 nationer som gör upp om titeln. Det svenska laget har både kapacitet och ambition att vara med och slåss om VM-titeln. Tre av spelarna har mästerskapserfarenheter sedan tidigare. Dessutom har bland andra Viktor Hagborg-Asp visat fin form i år genom internationella segrar i Spanien i mars och i Wales i april.

– Vi vet sedan tidigare att över 72 hål behöver vi skjuta minst 25 under par för att vara med och slåss om titeln. De fyra spelare vi har i år har definitivt kapaciteten att skjuta tillräckligt lågt tillräckligt ofta för att göra det, säger Carl Magnusson, coach för pojklandslaget.

– Det kommer att handla om att lyckas behålla fokus på uppgiften, ha tålamod och sänka tillräckligt mycket puttar, så jag är övertygad om att vi kommer ha med toppstriden att göra, säger Carl Magnusson.

Uttagna pojkspelare med kommentarer från coachen Carl Magnusson:

Ludvig Eriksson, 17 år, Stockholms Golfklubb
”Har spelet för att skjuta riktigt låga scorer. En spelare som normalt sett skaffar sig väldigt mycket birdielägen över 18 hål och när puttningen är het blir det många birdies.”

Gustav Andersson, 16 år (fyller 17 före VM), Bokskogens Golfklubb
”Är rak från tee och har ett vasst järnspel vilket gör att VM-banan passar honom perfekt. Offensiv och okomplicerad spelare som kan skjuta lågt vilken dag som helst.”

Viktor Hagborg-Asp, 18 år, Onsjö Golfklubb
”Viktor har gjort ett bra jobb vid sidan av banan en längre tid och har fått utdelning tidigt på säsongen med bland annat två segrar. Han har visat att han kan skjuta under par i tuffa förhållanden ett flertal gånger vilket är en bra erfarenhet att ta med sig in i ett mästerskap.”

Ludvig Åberg, 18 år, Eslövs Golfklubb
”Lagets veteran och ankare, har gått från klarhet till klarhet sista året med många internationella topplaceringar och har stadigt höjt sin högsta nivå. Skjutit ett par ronder på låga 60-talet sista halvåret.”

 

Formstarka spelare i flicklandslaget

I flickornas lag-VM är det nio nationer som gör upp om titeln. De tre svenska spelarna är debutanter i mästerskap men har spelat bra under säsongens inledande internationella tävlingar, bland annat seger på Irland för Kajsa Arwefjäll.

– Det blir intressant att åka till VM med tjejerna. De kommer att få spela en bra bana som är tight och som kommer att passa oss. Motståndet är mycket bra där deltagande länder kommer med sina allra bästa spelare. Vi kommer att möta spelare från helt andra delar av världen än vi normalt gör. De asiatiska länderna som Japan och Sydkorea tränar hårt och väldigt bra, säger Carl Gustavsson, coach för flicklandslaget.

Uttagna flickspelare med kommentarer från coachen Carl Gustavsson:

Andrea Grimberg-Lignell, 17 år, Hills Golfklubb
”Andrea är en spelare som spelar klart varje hål och rond utan att låta sig påverkas av hur det går. Hon inledde året med att i ett starkt startfält komma på en delad femte plats i Spanska öppna.”

Ingrid Lindblad, 18 år, Ringenäs Golfklubb
”Ingrid har utvecklats i alla delar av spelet sedan i fjol. I Franska öppna slutade hon på tionde plats i slagspelet och nådde sedan en slutlig delad nionde plats totalt i tävlingen.”

Kajsa Arwefjäll, 17 år, Ljunghusens Golfklubb
”Kajsa har verkligen tagit stora steg framåt sedan 2017. Under inledningen av 2018 har hon placerat sig högt upp i resultatlistan i alla tävlingar hon spelat och i början av april segrade hon i Irish Girls Open Strokeplay Championship.”
 

Fakta

Speldatum: 12–15 juni 2018
Spelplats: Chukyo Golf Club, Japan
Format: 72 håls lagspel. För pojkarna räknas tre av fyra resultat från varje rond medan det för flickorna är två av tre resultat som räknas. Det finns även en individuell klass för både pojkar och flickor. Där räknas spelarens alla fyra ronder.

Mer information på tävlingens officiella hemsida: www.wjgtc.org
 

Högupplösta bilder på spelarna kan laddas ned här. Ange fotograf (se namn på fotograf för respektive bild då du klickar på bilden).
 

För mer information och kontakt med spelare:

Carl Gustavsson, coach flicklandslaget
Tel: +46 70 544 04 76, e-post: carl.gustavsson@golf.se

Carl Magnusson, coach pojklandslaget
Tel: +46 73 320 45 55, e-post: carl.magnusson@golf.se