Beslut och utmärkelser vid golfens förbundsmöteshelg

Maria Möller omvaldes som ordförande, verksamhetsinriktningen för 2019–2020 klubbades igenom och Anneli Samuelsson valdes till ny ledamot i förbundsstyrelsen när Svenska Golfförbundet höll sitt årsmöte. Helgen inleddes med rådslag och middag där flera utmärkelser delades ut.

Totalt tolv stipendier och utmärkelser delades ut vid golfens årliga förbundsmötesmiddag. Bland årets juniorpriser blev det dubbel glädje för Hills Golfklubb som både vann SGF Golf Ranking Klubb 2017 och är hemmaklubb för Ester Fägersten som blev Årets Rookie Flickor. Ludvig Eriksson, Stockholms GK och Frida Kinhult, Skaftö GK prisades också tvåfaldigt. Ludvig valdes till Årets Rookie Pojkar och vann Annika Sörenstam Trophy pojkar och Frida Kinhult blev Årets Spelare och vann Annika Sörenstam Trophy flickor. Utmärkelsen Årets ungdomsledare gick till Daniel Urander för hans stora engagemang för juniorerna på Sundsvalls GK.

Ekerum Resort Öland fick Natur- och miljöpriset av Svenska Golfförbundet (SGF) och Swedish Greenkeepers Association (SGA) och Urban Rydin fick ta emot Sven Tumba-stipendiet för sitt målmedvetna arbete för golfen i friskvårdsfrågan (se separat pressmeddelande). Martin Söderberg, grundare av Svensk Golfweb som sedan blev golf.se, och Anders Eriksson, Örebro Läns Golfdistriktsförbund, förärades med utmärkelserna Guldklubba respektive Guldmärke. Föreningen Golfjournalisterna delade ut priset för Årets Golfklubb 2018 till Sölvesborgs Golfklubb.

Inför Göran Zachrissons 80-årsdag den 14 maj instiftade Svenska Golfförbundet och MTG Sport Göran Zachrisson-stipendiet som ska delas ut årligen till två juniorer, en flicka och en pojke för att uppmuntra ungdomar att testa sina färdigheter i golf på de brittiska öarna. Mer om stipendiet i separat pressmeddelande.

Fullständiga motiveringar för samtliga pristagare längst ner i pressmeddelandet.
 

Beslut och val på förbundsmötet 

Vid söndagens årsmöte bifölls valberedningens förslag till förbundsstyrelsen. Maria Möller omvaldes till ordförande på ett år och Anders Sjögren, Norrköpings GK och Martin Karlsson, Göteborgs GK omvaldes som ledamöter. Anneli Samuelsson, Ingarö Golfklubb valdes till ny ledamot på två år och ersätter Maivor Isaksson i styrelsen. Anneli Samuelsson mer än 25 års erfarenhet från management consulting och IT inom två stora globala konsultorganisationer, både som konsult, partner och CEO. Hon har dessutom gedigen idrottsbakgrund som spelare, ledare och tränare inom tennis. Läs mer i valberedningens presentation

– Det känns otroligt kul och jag tackar för förtroendet. Jag ser mycket fram emot att tillsammans med resten av styrelsen och Golfsverige arbeta fram och stötta genomförandet av verksamhetsstrategierna på resan Svensk golfidrott mot 2022. Att arbeta med att växa golfen genom att öka golfens attraktionskraft, både attrahera men framförallt behålla fler golfspelare, i synnerhet juniorer kommer vara en stor hjärtefråga för mig. Hur vi kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter för att nå ut till fler, få nöjdare golfare i livets olika faser och samtidigt välmående golfklubbar är ett viktigt nyckelområde, säger Anneli Samuelsson, nyvald in i förbundsstyrelsen.

Hela förbundsstyrelsen 2018–2019 finns här.

Två motioner hade lagts till förbundsmötet i år. Bägge avslogs av mötet. Baserat på Hofors Golfklubbs motion om tredjepartsprofitering uppdrogs istället åt FS att belysa dessa frågeställningar och starta ett aktivt rådgivningsarbete i enlighet med FS yttrande till motionen. Motionen om GIT-utveckling (Ingarö GK och Drottningholms GK) hänvisades till FS proposition om GIT Online, som klubbades igenom. Investeringen är beräknad till cirka 16,5 miljoner kronor och innebär att SGF kommer att inleda sin största IT-satsning sedan beslutet om att utveckla Golfens IT-system 2002. Även propositionen om revidering av GIT-bestämmelser inför GDPR bifölls av stämman.

Samtliga handlingar inklusive propositioner, motioner, yttranden och nomineringar finns på golf.se/forbundsmotet. Där kommer även protokollet att publiceras inom cirka 2–3 veckor. Rådslag och förbundsmöte livesändes och kan även ses i efterhand på SGF:s Facebooksida:

Mer information och bilder

Högupplösta bilder på samtliga pristagare finns att ladda ned här. Ange Foto: Patrik Lagerkvist.

För mer information, kontakta Susanne Persson, kommunikationschef Svenska Golfförbundet
susanne.persson@golf.se, 070-969 46 06

­­­­­­­­­­­­­­­­­­---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samtliga prismotiveringar

Årets ungdomsledare – Daniel Urander, Sundsvalls GK
I snart ett decennium har Daniel Urander varit juniorledare på Sundsvalls GK. Där sätter han full fart på barn och ungdomar genom träning, tävling och andra finurliga upptåg. Kombinationen av många aktiviteter med hög kvalitet och en god samverkan med många ledare är en formel som gett en häpnadsväckande utveckling. Daniel Urander tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor samt en träningshelg på Halmstad Golfarena tillsammans med fyra ungdomar från klubben.

SGF Golf Ranking Klubb Junior 2017 – Hills Golfklubb
För andra året i rad blev Hills den golfklubb som var högst på rankingen när alla juniortävlingar var färdigspelade. Hills GK tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor.

Årets rookie 2017 pojkar – Ludvig Eriksson, Stockholms Golfklubb
2017 avancerade Ludvig Eriksson 61 placeringar på SGF pojkranking. Han tog sin första seger på Skandia Tour Elit på Abbekås GK och etablerade sig även internationellt genom att i sitt första internationella uppdrag representera Sverige i Lag-EM i Spanien och var en stor del i framgångarna där. Ludvig Eriksson tilldelas ett stipendium på 5 000 kronor.

Årets rookie 2017 flickor – Ester Fägersten, Hills Golfklubb
Ester Fägersten har förstått att träning ger resultat vilket tagit henne till en ny nivå. En seriös spelare, men som också gör Skandia Tour ännu lite roligare. En lagom galen men tävlingsinriktad och fokuserad tjej. En bra förebild inte minst för de juniorer på hemmaklubben hon hjälper med träningen. Ester Fägersten tilldelas ett stipendium på 5 000 kronor.

Årets spelare 2017 – Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Frida Kinhult är förebilden som visat att Skandia Tour är en bra språngbräda mot högre nivåer. Förutom två segrar på Skandia Tour 2017 har hon även segrar i Spanska Öppna, Lag-EM och en topp-10 på Europatouren. Frida sprider glädje och delar sin kunskap till lagkompisar och yngre spelare. En värdig vinnare! Frida Kinhult tilldelas ett stipendium på 5 000 kronor.

Annika Sörenstam Trophy 2017 – Ludvig Eriksson och Frida Kinhult
Segrare på Skandia Tour Order of Merit 2017 och därmed vinnare av Annika Sörenstam Trophy är Ludvig Eriksson, Stockholms Golfklubb och Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb.

Natur- och miljöpriset 2017 – Ekerum Resort Öland
Det började med ett renoveringsprojekt på golfbanan och slutade som ett av de bästa exemplen på gott samarbete mellan en golfanläggning och lokala myndigheter. I samverkan med Länsstyrelsen Kalmar län har den öländska golfbanan integrerats med sin omgivande natur för att främja en försvinnande lokal flora och fauna. Med ett stort miljötänk och strävan efter att bättre hushålla med sina resurser har Ekerum Resort Öland fått uppmärksamhet både lokalt och internationellt. I år får anläggningen ta emot Golfsveriges största miljöpris. Ekerum Resort Öland tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor.

Sven Tumba-stipendiet – Urban Rydin
Årets Tumbastipendiat har arbetat under många år för att förändra ett regelverk som många idrotter, inte minst golfen, tyckt varit orättvist. Utifrån sin position som skattechef på LRF har han målmedvetet prövat rimligheten i dagens tillämpning genom att låta domstolar ta ställning till att friskvårdsbidrag bör gälla för enklare former av golf som spel på drivingrange och pay & play. Resultatet av hans arbete är att golf som idrott sedan den 1 januari 2018 är fullt berättigat till friskvårdsbidrag. Detta är en insats han för evigt blir ihågkommen för, då det också avslutade golfens 20-åriga kamp för rättvisa. Urban Rydin tilldelas ett stipendium på 20 000 kronor.

Guldklubba nr 52 – Martin Söderberg
Martin Söderberg insåg tidigt möjligheterna med den nya teknik som kallades Internet. Tack vare Martin Söderbergs insikter och driv blev Golfsverige världsledande inom livescoring när han 1995 startade Swedish Golfweb som senare blev golf.se. Martin Söderberg fortsatte med Golfskolan i filmade versioner, en tidig kvinnosatsning på golf.se och initierade även arbetet att överföra och bevara vår golfhistoria. Detta genom att i digital form samla Svensk Golfs samtliga nummer från starten 1946. Martin Söderberg är en pionjär, nybyggare och föregångare vars arbete än idag avspeglar sig i att Golfsverige ligger i framkant när det gäller teknisk utveckling. För det belönas han med Guldklubba nr 52.

Guldmärke nr 56 – Anders Eriksson
Guldmärket tilldelas en person som nedlagt ett synnerligen förtjänstfullt och framgångsrikt arbete inom den svenska golfsportens centrala organisation eller till gagn för det internationella samarbetet inom golfen. Guldmärket instiftades 1956 och har utdelats 55 gånger. Insatserna som årets pristagare gjort kan verkligen beskrivas som lång och trogen tjänst. Anders Eriksson påbörjade sin ledargärning på 80-talet i Askersunds GK och var 1985 delaktig i bildandet av Örebro Läns Golfdistriktsförbund, där han sedan 2003 är ordförande. Till detta kan också läggas att han varit ordförande i Svenska Golfförbundets valberedning under 5 år och numera är lekmannarevisor i Riksidrottsförbundet. Det som karaktäriserar Anders Eriksson är en ständigt vilja att påverka och utveckla svensk golfidrott, där han som ålderman bland distriktsordförandena fortfarande är lika engagerad och påläst.

Årets Golfklubb 2018 – Sölvesborgs Golfklubb
Grunden för golfen här är en utmärkt 18-hålsbana i direkt kontakt med Sölvesborgsviken samt en niohålsbana. Träningsmöjligheter finns bland annat i form av en ny övningsgreen och äventyrsgolf. Till det kommer padeltennis, en välbesökt restaurang och eget stugboende kompletterat med husbils- och husvagnsparkering. Målmedvetet arbete med alla delar samt ett fokus på medlemsnytta har kombinerats med engagemang för elitgolf med årligen återkommande tävlingar, bland annat på undertouren till Ladies European Tour. Bakom kulisserna finns också en miljöambition som gjort att klubben investerat stort i sin maskinpark, med flera eldrivna klippare samt fossilfritt drivmedel till övriga klippare. Verksamheten drivs med en ekonomi som är i balans och klubbkänslan gör att medlemmarna är mycket nöjda med sin anläggning. Årets Golfklubb utses nu för 40:e gången i följd och med ovanstående motivering som grund har Golfjournalisterna alltså valt Sölvesborgs Golfklubb 2018.