Mikael Lundberg i ledning inför finalronden

Det är upplagt för en rafflande söndagsavslutning när Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson ska avgöras på Katrineholms Golfklubb. Mellan 18 spelare, varav sex svenskar, skiljer endast tre slag. Tourveteranen Mikael Lundberg är i delad ledning på elva under par, tillsammans med spanjoren Pedro Oriol som behöll ledningen för tredje dagen i rad och skotten Ross Kellett som klättrade rejält efter en fin 64-runda.

20-talet spelare har vinstchans inför söndagens avslutningsrond. Bland dem finns sex svenska spelare, inklusive värden Robert Karlsson som tappade några placeringar efter en 74-runda under lördagen.


Svängigt spel i dagens ledarboll

På det krävande nionde hålet svängde det ordentligt i toppstriden under lördagens rond. Robert Karlsson slog sitt utslag out of bounds, hamnade därefter i den högra greenbunkern varifrån han inte lyckades rädda sin dubbelbogey.

– Det görs många birdies men också bogeys och dubbelbogeys på banan som både är belönande och straffande. Själv blev jag för aggressiv idag. Det kändes riktigt bra de första sex hålen och vi var på väg att rycka, både jag och Pedro Oriol i ledarbollen, men på det sjunde hålet valde jag fel klubba i vinden och tappade rytmen. På det nionde hålet gjordes sedan onödiga misstag, säger Robert Karlsson efter en händelserik lördag ute på sin hemmabana.

Spanjoren Oriol, ledare av tävlingen sedan i torsdags, slog sin chip över greenen och ner i bunkern för att till slut tappa två slag. Efter ytterligare en dubbelbogey på det tolfte hålet var de jagande konkurrenterna i fatt.

Skotten Ross Kellett var en av dem som tog vara på sin tidiga starttid och med en 64-runda avancerade 37 placeringar i resultatlistan. Inför söndagens spel är han i delad ledning med scoren 11 slag under par.

– Hittills har varje dag bjudit på väldigt snarlika förutsättningar. Lätt vind och något snällare greener på förmiddagarna, byig och svår vind på eftermiddagarna. Det är en anledning till att vi fått en sån jämn och oviss ledartavla, säger Robert Karlsson.

Det är inte omöjligt att söndagens avslutning blir lika rafflande som i Swedish Challenge förra året då tävlingen avgjordes mellan tre spelare i särspel och fransmannen Joël Stalter till slut tog hem titeln och prischecken på 32 000 euro.


Mikael Lundberg jagar första segern sedan 2014

Ledningen på elva slag under par delas mellan en trio: Ross Kellett, Pedro Oriol och Mikael Lundberg, den rutinerade helsingborgaren med Barcelona som adress sedan flera år tillbaka. Lundberg har spelat en högklassig och jämn golf under hela veckan. 66 slag i torsdags, 69 i fredags och 70 på lördagen. Närspelet och puttningen har hållit den höga klass som är den rutinerade skåningens signum och styrka.

– Jag sänkte några riktigt viktiga puttar idag, framför allt under avslutningen av ronden. Ingen av puttarna var kortare än två meter. Det känns riktigt skönt, säger Mikael Lundberg, märkbart nöjd med sin position i resultatlistan.

Senast han vann var 2014 – då på Europatouren och i tävlingen Lyoness Open i Österrike.


Nyblivna proffset Hannes Rönneblad står sig i konkurrensen

På nio slag under par (67–72–68) ligger Hannes Rönneblad på en delad sjundeplats. Kungsbacka GK:s nyblivna proffs gör sin tredje tourtävling. När han för första gången spelar om prispengar under en söndag gör han det med vinstchans.

Inom den amerikanska collegegolfen, spelande för Texas Tech University, vann han två tävlingar och var i särspel på Pebble Beach. Omställningen till att bli proffs har han beskrivit som stor. Dock inte så stor att han kan bjuda på ett spel som står sig i konkurrensen på Challengetouren.

– Jag fick en fantastisk start i dag – eagle på första hålet och birdies på hål 4, 5 och 6 – och sedan kunde jag spela så aggressivt som jag önskade. Det är det här man har tränat för och i morgon hoppas jag kunna ha samma attityd som idag, säger Hannes Rönneblad.

På åtta slag under par delar Robert Karlsson elfteplatsen med bland andra Sjöbos Christopher Feldborg Nielsen (71–66–71), AIK:s Jacob Glennemo (73–67–68) och Öijareds Oscar Florén (61–71–69) som är tillbaka i hetluften efter en lång period med skador och uteblivna framgångar.

 

”Beat the pro” ett uppskattat inslag i tävlingen

Den publikfriande utmaningen ”Beat the pro” blev den största snackisen ute på Jättorpsbanan. 17 amatörer fick möta proffsen. En amatör utmanade tre proffs på det tolfte hålet, ett par 3 på 122 meter. Den som slog sin boll närmare hålet än det bästa proffset vann en golfweekend i Alicante, Spanien, sponsrad av Stockholm Skavsta Airport.

Först ut var Mats Hallberg, annars i Katrineholm för att kommentera tävlingen på C More Golf. Han slog en järnnia från tee och såg sin boll landa 1,55 meter från flaggan, en meter innanför den bästa proffsbollen.

– Strax före utmaningen fick jag veta att jag skulle vara med. Jag fick låna järnnian och en handske. Det var bara att gå ut och slå. Fantastiskt att jag lyckades, sa Mats Hallberg och återgick till tv-kamerorna vid kommentatortältet bakom det 18:e hålets green.

Ytterligare en av de utmanande amatörerna tog sin chans att besegra proffsen. Rickard Fagerström från hemmaklubben Katrineholms GK var närmare hål än bland andra Mikael Lundberg. 3 meter och 5 centimeter mättes avståndet till och en lycklig vinnare kan nu se fram emot en Spanienresa.


Mer information och högupplösta bilder:

För detaljer om tävlingen, se katrineholmsgolf.se samt europeantour.com där du även hittar starttider och leaderboard.

Högupplösta bilder finns att  ladda ned här för fri användning, ange fotograf Göran Söderqvist. Sidan kommer att uppdateras med fler bilder under tävlingens gång.

Se också tidigare pressmeddelanden: inför tävlingen, från första speldagen samt andra speldagen


Kontakt:

Tomas Hagfeldt, presschef 
Telefon: 070-432 21 82, e-post: tomas@hagfeldt.se

Ingela Lindell, Katrineholms GK 
Telefon: 070-641 02 11, e-post: l.ingela@telia.com

Claes Grönberg, Svenska Golfförbundet 
Telefon: 08-622 15 82, e-post: claes.gronberg@golf.se