Matilda Jonsson försvarade sitt SM-guld

Matilda Jonsson, Karlstad Golfklubb och Niklas Viktor, Hinton Golf Club, så heter de svenska mästarna i handigolf efter två dagars SM-tävlingar på Borås Golfklubb.

Handi-SM har blivit ett etablerat inslag under SM-veckan och många letade sig ut till Borås Golfklubb för att titta på fint golfspel. Banan var i toppskick och spelarna i SM-klasserna visade att det gick att skjuta låga scorer på de snabba greenerna.

Överlägset bäst i damklassen var Matilda Jonsson. Snart fyllda 14 år visade Jonsson redan första dagen att hon skulle bli svårstoppad med tävlingens lägsta score, 74 slag och två över par. Finaldagen började lika som den första och även om Matilda Jonsson avslutade med en bogey blev slutresultatet sex över par och totalt 150 slag.

– Det var riktigt kul, tufft på banan i dag men jag kunde inte ha gjort det bättre från de lägen jag slog ifrån. Det senaste året har mina drivar blivit längre och jag har blivit bättre på att hålla koncentrationen. Det har varit tufft i skolan så jag är nöjd med golfåret, säger Matilda Jonsson.

I herrklassen var det betydligt jämnare, sju slags skillnad mellan första och åttonde plats efter första dagen. Niklas Viktor och Joakim Björkman, Frösåkers Golfklubb, gick tillsammans i sista bollen när tävlingen skulle avgöras. Och det blev en kamp mellan de två. Björkman startade dagen två slag före Viktor och båda startade bra, ett över par första nio. En birdie på tian visade sig bli avgörande till Niklas Viktors fördel.

– Jag känner enorm glädje just nu, det här är den första SM-titeln för mig. Min styrka är att jag håller mig på fairway hela tiden och puttar väldigt bra, säger Niklas Viktor.

– Jag hade ingen koll över huvud taget på hur det gick för de andra. Jag försökte bara fokusera på mitt eget spel och släppa tankarna på resultat.

Matilda Jonsson och Niklas Viktor är två av de tolv handigolfare som deltar i Henrik Stenson handicamp 6–7 juli på Barsebäck GCC. Lägret är en del i världsstjärnans ambassadörskap för handigolf via stiftelsen Henrik Stenson Foundation och spelarna får chansen att träna med och träffa världsstjärnan.

– Jag har som mål att vara med i flicklandslaget när jag är 15–16 år, säger Matilda Jonsson.

– Det ska bli riktigt roligt att träna och träffa Henrik Stenson, säger Niklas Viktor.

Resultat damer handi-SM

Resultat herrar handi-SM

Bilder får laddas ner och användas, ange fotograf Lina Hoof.