Historiska svenska footgolfmästare

En spelare med meriter från VM och EM och tre nykomlingar i footgolfsammanhang tog hem guldmedaljerna efter en spännande avslutningsdag i Footgolf-SM.

De första SM-tecknen någonsin i footgolf delades ut på Isabergs Golfklubb under onsdagseftermiddagen. Drygt 60 deltagare från stora delar av Sverige hade anmält sig i tävlingens fyra klasser – damer, herrar, flickor och pojkar (födda före 2004).

Tävlingarna över två dagar och 36 hål blev precis så roliga och spännande som alla inblandade hade hoppats på. Soligt sommarväder på tisdagen vände till lite svalare och blåsigare på onsdagen, vilket påverkade både spelet och resultatlistan.

Nya stjärnor på footgolf-himlen
Pojksegraren Giovanni Hanna startade tävlingen genom att göra hole-in-one på sin första spark på hål 1. Liksom för många andra deltagare var det här den första footgolftävling han ställde upp i. Ett aktivt idrottande med fotboll, golf och även brottning gjorde dock att grunderna fanns där, vilket ledde till seger med resultatet -3.

I flickklassen var det också en nykomling i footgolfsammanhang som stod som segrare. Ida Abrahamsson från Isaberg GK spelar fotboll och har även börjat spela vanlig golf, vilket säkert bidrog till hennes stabila spel under de två dagarna med +5 och +6, totalt +11.

– Det var definitivt oväntat och jätteroligt. Jag tjatade på min mamma att jag ville vara med och jag var här och spelade in för första gången i måndags, dagen innan tävlingen. Footgolf är minst lika roligt som vanlig golf så jag kommer absolut fortsätta även med detta, säger Ida Abrahamsson.

Före detta VM-spelare i fotboll tog hem damklassen
Precis som för Ida och Giovanni var SM också den första footgolftävlingen för segraren i damklassen, Susanne Fahlström. Hon och väninnan Mia Ehrengren anmälde sig sent och läste in sig på reglerna i bilen på vägen från Västerås. Här handlade det dock om två erfarna fotbollsspelare med bakgrund från Allsvenskan i Gideonsberg respektive Bälinge. Fahlström har dessutom spelat 55 A-landskamper med fotbollslandslaget, med flera VM och EM på meritlistan.

– Det var ett antal år sedan vi slutade som aktiva vilket gjorde sig påmint inte minst genom ömma och stela muskler efter första dagens spel. Jag vet ju hur jag effektivt ska sparka en boll men kroppen är inte längre van vid rörelsen. Det här var dock otroligt roligt, att det blir fler tävlingar i footgolf är definitivt säkert. Ser redan fram mot nästa SM, säger Susanne Fahlström.

Damklassen var jämn och spännande till dess det var fyra hål kvar, då gjorde Susanne det avgörande rycket samtidigt som hennes medtävlare tappade och gjorde kostsamma misstag. Kanske på grund av spänningen. Hon vann till slut med sex sparkar före tvåan, totalt +2.

Spännande avslutning i herrklassen
Om det avgjordes tidigt i damklassen var det desto jämnare i herrklassen. En klass som till stor del dominerades av erfarna spelare från Alunda Fotbollsgolf. Tommy Svensson, som är erfaren footgolfspelare och arbetar som bandesigner och anläggningsrådgivare inom footgolf, hade en stabil ledning med tre sparkar när det var tre hål kvar.

En klassisk snedspark på ett korthål samtidigt som hans närmaste konkurrenter gjorde birdies innebar att ledningen krympt till ett inför sista hålet. Tommy placerade sin andraspark i greenbunkern och plötsligt hade Nicklas Karlsson och Joacim Mårtensson goda chanser att ordna särspel om SM-tecknet. Tommy räddade dock upp situationen snyggt, gjorde par och blev den förste SM-segraren på herrsidan efter två rundor på -9, totalt -18 för tävlingen.

– Vi gratulerar de historiska segrarna till sina guldmedaljer och tackar Isaberg GK och alla deltagare för ett mycket bra arrangemang av Sveriges första SM i footgolf. Nu fortsätter arbetet med att sprida den här unga, spännande och växande idrotten vidare och se till att vi blir ännu fler som ses på SM under nästa år, säger Johan Kannerberg, ansvarig för footgolf på Svenska Golfförbundet.

Mer information:
Fullständig resultatlista här
Intervju med klubbchefen på Isaberg GK här
För mer information om Footgolf-SM, se golf.se/footgolf-SM
För mer information om footgolf i Sverige, se golf.se/footgolf  

Kontakt:
Johan Kannerberg, ansvarig för footgolf på Svenska Golfförbundet
Telefon: 08-622 15 23
E-post: johan.kannerberg@golf.se

Jacob Stenkil, klubbchef på Isaberg Golfklubb
Telefon: 0370-33 61 61
E-post: jacob.stenkil@isaberggolf.com