EM-guld till flicklandslaget i golf

Det svenska flicklandslaget klarade favoritskapet och tog guld när de i finalen av Europamästerskapen för lag besegrade Italien på finska St. Laurence Golf strax utanför Helsingfors. Damlandslaget tog även de medalj vid lag-EM. Det blev brons till Sverige på Montado Golf Resort utanför Lissabon.

 – Just nu känner jag mest lättnad. Vi var favoriter, vi är bäst och har jobbat stenhårt i många år för detta. Men det är enormt att de här tjejerna får uppleva den här glädjen tillsammans. Nu siktar vi mot Junior Solheim Cup, VM och nästa nivå, säger Fredrik Wetterstrand, coach flicklandslaget.

– Kul att få avsluta sitt sista flick-EM med seger och leva upp till förväntningarna, att visa att vi faktiskt är bäst på golf och få göra det tillsammans med det här gänget känns underbart, säger nyblivna Europamästarinnorna Frida Kinhult Julia Engström och Beatrice Wallin i mun på varandra.

Det svenska flicklandslaget har dominerat europeisk amatörgolf under 2017. Lagsegrar i alla tävlingar de ställt upp i och även individuella segrar vid tävlingar i Spanien, Frankrike, Skottland, Tyskland och Sverige innan de åkte till lag-EM.

Europamästerskapen inleddes med två kvalronder i slagspel där svenskorna segrade på 18 under par, nio slag före det som skulle bli finalmotståndarna Italien.

Därefter besegrades Tyskland i kvartsfinal och Frankrike i semifinal. Finalen mot Italien avgjordes genom två foursomematcher på förmiddagen och fem singelmatcher på eftermiddagen.

Linn Grant och Amanda Linnér var först ut i foursome och de tog en övertygande seger med 8/6. Även det andra svenska paret, Maja Stark och Frida Kinhult, tog en säker seger med 3/2. Med en 2–0-ledning behövde Sverige två segrar i de fem singelmatcherna för att säkra guldet.

Beatrice Wallin var först ut på eftermiddagen och segrade i sin match på 17:e hålet med 2/1. Linn Grant blev den som avgjorde finalen när hon besegrade Caterina Don med 4/3. När detta skedde var Amanda Linnér och Frida Kinhult upp i sina matcher och Julia Engström var lika. Samma scenario som i semifinalen där flicklandslaget inte heller släppte en enda match.

Segern innebär att Sverige 2018 bjuds in till lag-VM i Japan. Innan dess är det PING Junior Solheim Cup i augusti i år och kvalspelet dit avslutades i samband med EM.

Sverige kommer att ha minst fyra spelare i det europeiska juniorlaget som 15–16 augusti möter USA på Des Moines Golf & Country Club i Iowa.

De sex främsta spelarna på rankingen är automatisk med i PING Junior Solheim Cup-laget och på de fyra första platserna återfinns Amanda Linnér, Linn Grant, Frida Kinhult och Beatrice Wallin. Laget kompletteras den 18 juli med sex spelare som tas ut av en coachgrupp.        

Europamästarna
Julia Engström, Ringenäs Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Amanda Linnér, Hills Golfklubb

Coach: Fredrik Wetterstrand
Kapten: Marcus Börjesson

Kontakt med flicklandslaget sker genom Fredrik Wetterstrand +46 70 394 01 10 fredrik.wetterstrand@golf.se

PING Junior Solheim Cup


Brons till damlandslaget
Damlandslaget tog brons efter att ha besegrat Spanien i match om tredjeplatsen. Herrlandslaget och pojklandslaget förlorade båda sina matcher om bronset.

– Den svenska laginsatsen totalt är fantastisk, kvalresultaten och att alla lag tog sig till semifinal. Ett guld, ett brons och två fjärdeplatser är riktigt bra presterat. Som förbundskapten är jag stolt över det jobb som görs i Sverige av alla inblandade coacher, spelare och även de hemmanätverk som finns bakom dessa 24 spelare från 21 olika klubbar, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Bronsmedaljgörerna
Linnea Ström, Göteborgs Golf Klubb
Linnéa Johansson, Båstad Golfklubb
My Leander, AIK Golfklubb
Filippa Möörk, Karlstad Golfklubb
Michaela Finn, Vasatorps Golfklubb
Elin Esborn, Delsjö Golfklubb

Coach: Carl Gustavsson
Kapten: KG Nissén

Kontakt damlandslaget: Carl Gustavsson +46 70 544 04 76 carl.gustavsson@golf.se

Bilder får användas fritt och gratis, ange fotograf Göran Söderqvist på alla bilder utom den på damlandslaget där är det Carl Gustavsson som är fotograf.