Argentinsk segerglädje i Katrineholm

Estanislao Goya tog hem segern i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Med en avslutande 65-runda vann argentinaren med tre slag. Bästa svensk blev Mikael Lundberg som kom delad tvåa på 13 under par, tillsammans med Sihwan Kim från USA.

Avslutningen av Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson blev en argentinsk solskenshistoria. Estanislao Goyas tog emot pokalen och en prischeck på 32 000 euro av värden Robert Karlsson och framför allt kommer han för evigt att minnas veckan på Katrineholms GK som en av sin karriärs viktigaste.

– Jag funderade allvarligt på att sluta med golfen under en period. Jag höll uppe från allt spel under några månader i vintras. Sedan övertalades jag av min fru att ändå fortsätta. Nu står jag här som vinnare igen, sa 29-åriga Estanislao Goya.

Som treåring fick han sin första golfklubba. Han var talangen som snabbt vann hemma på den latinamerikanska touren. År 2008 vann han på Challenge Tour i Italien. Året därpå vann han också Madeira Island Open på Europatouren. Det skulle dröja åtta år innan han idag bärgade sin nästa titel. Tillsammans med Henni Zuel – tidigare golfproffs på Ladies European Tour, numera kommentator för Sky Sports – har Goya sin bas i London.

– Det var länge en omställning att flytta till Europa. Nu har jag fått den balans och den inställning till golfen som jag behöver. Min fru betyder mycket och jag har henne och andra vänner att tacka, sa Estanislao Goya efter prisceremonin i solskenet på den artonde green.


Goya och Lundberg tampades om segern

Det var upplagt för dramatisk söndag. 18 spelare bedömdes ha vinstchans då endast tre slag skilde dem åt. Dagen utvecklades till en duell mellan Estanislao Goya och Mikael Lundberg, helsingborgaren med sin bas i Barcelona. På det 17:e hålet kom avgörandet till argentinarens fördel. Med en birdie på det utslagsgivande par 5-hålet gav Goya sig en ledning med två slags marginal. Lundberg lyckades inte svara.

Goyas avslutande 65-runda gav totalresultatet 272 slag, 16 under par, vilket var fyra slag bättre än fjolårets segerresultat i Swedish Challenge.


Rejält rankingkliv för Lundberg

Mikael Lundberg slutade på delad andra plats på 275 slag, 13 under par, och kunde sammanfatta en lyckad vecka:

– Det var riktigt kul att vara i position att spela om segern under nästan ett helt finalvarv. Från tee till green var jag i ärlighetens namn inte speciellt bra. Det var närspelet och puttningen som räddade mig. När jag sänkte bunkerslaget på nionde hålet var jag riktigt på gång. Självklart känns det bra att den delen av spelet var så vasst under hela tävlingen, sa Mikael Lundberg.

I och med andraplatsen spelade Lundberg in 18 000 euro och tog ett stort kliv upp till en 14:e plats i Challengetourens penningliga, Road to Oman. Andraplatsen delades med amerikanen Sihwan Kim som tack vare en 65-runda avancerade nio placeringar under söndagen.

Bland övriga svenska spelare delade Oscar Florén, Öijared, och Hannes Rönneblad, Kungsbacka GK, niondeplatsen med ytterligare sex spelare, samtliga nio slag under par. Florén visade att han på allvar är tillbaka efter en längre period med såväl skador som tappad motivation. För Rönneblad blev Swedish Challenge ett genombrott i den proffskarriär som nyligen startat.


Nöjd värd efter idel lovord från spelarna

Robert Karlsson slutade på 17:e plats efter en svängig vecka då han i lördags gick i ledarboll inför sin hemmapublik men under helgens rundor inte lyckades bjuda på den score han hoppats på.

– Det är klart att jag är missnöjd med resultatet. Det viktigaste den här veckan var ändå att arrangemanget fungerade perfekt och att alla var nöjda. Detta är spelarnas vecka. Att de är nöjda är det viktigaste. De tycker att banan är en av de bästa på hela Challengetouren, att det är den här typen av golf de helst vill spela. Det är oerhört kul att höra det, sa Robert Karlsson.


Publiken bjöds på spännande golf i toppklass

Några hundra åskådare tog sig ut till Katrineholms GK under söndagen. Samtidigt sände C More Golf under tre direktsända timmar med Mats Hallberg som kommentator. Stämningen runt slutbollarna var laddad och såväl spänningen som dramatiken höll högsta tourklass.

Spelarna, varav många kan kallas för morgondagens stjärnor på Europatouren, kom från totalt 28 nationer. Att klassen är hög bevisades exempelvis i Hamburg där Porsche European Open avgjordes på Europatouren. Vinnaren i Hamburg, Jordan Smith från England, spelade Swedish Challenge i Katrineholm förra sommaren. Exakt ett år senare har han tagit steget till toppen på Europatouren.

Efter två lyckade år tar nu arrangörerna Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet sikte på 2018 då Swedish Challenge åter spelas på den idylliska och populära Jättorpsbanan.


Mer information och högupplösta bilder:

För detaljer om tävlingen, se katrineholmsgolf.se samt europeantour.com där du även hittar fullständig resultatlista.

Högupplösta bilder finns att ladda ned här för fri användning, ange fotograf Göran Söderqvist. För ännu fler bilder, se Göran Söderqvists Flickr som också kan användas fritt.

Se också tidigare pressmeddelanden: inför tävlingen, från första speldagenandra speldagen samt tredje speldagen


Kontakt:

Tomas Hagfeldt, presschef 
Telefon: 070-432 21 82, e-post: tomas@hagfeldt.se

Ingela Lindell, Katrineholms GK 
Telefon: 070-641 02 11, e-post: l.ingela@telia.com

Claes Grönberg, Svenska Golfförbundet 
Telefon: 08-622 15 82, e-post: claes.gronberg@golf.se