Henrik Stenson delade ut pris till Årets handigolfare

I samband med Nordea Masters på Barsebäck Golf & Country Club delade Henrik Stenson ut stipendier till Årets handigolfare. 16-åriga Rasmus Lia från Idrefjällens Golfklubb och Matilda Jonsson, 13 år, från Karlstad Golfklubb prisades för sina framgångsrika tävlingssäsonger 2016.

Stipendiet Årets handigolfare är på 25 000 kronor och instiftades 2015 av Henrik och Emma Stenson via stiftelsen Henrik Stenson Foundation som ett led i deras engagemang för svensk handigolf. Nytt för i år är att stipendiet delas ut i två kategorier, Årets handigolfare – utveckling och Årets handigolfare – prestation.

– Som jag sagt många gånger tidigare, jag ser glädjen och möjligheterna de får genom golfen för att utvecklas både som spelare och personer. De har så mycket kul och det är fantastiskt att få vara en del i det. Man önskar att man själv hade tyckt att det varit lika kul alla gånger, sa Henrik Stenson i samband med dagens presskonferens.

– Det är stort för Henrik är den stora idolen, det betyder jättemycket. Stipendiet kommer att gå till min golfsatsning så det känns bra. Och så var det jättekul att få träffa Henrik igen, jag träffade honom även vid förra årets Nordea Masters, sa Matilda Jonsson.

– Det känns oerhört stort och jag är väldigt stolt över att få motta detta stipendium av Henrik Stenson. Det känns väldigt motiverande att träna framöver och satsa på golfen, sa Rasmus Lia.

Utöver stipendiet på 25 000 kronor vardera kommer de båda spelarna att vara med på nyetablerade handigolflägret Henrik Stenson Handicamp på Barsebäck Golf & Country Club 6–8 juli. Där kommer tolv utvalda handigolfare att få träna med och inspireras av Henrik Stenson och hans tidigare caddie Fanny Sunesson. Lägret sker i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge och delar av schemat är gemensamt för juniorerna och handigolfarna.


Motiveringar Årets handigolfare 2016

Matilda Jonsson, Årets Handigolfare – utveckling
”Det är oerhört spännande och glädjande att följa Matilda Jonssons utveckling både på och utanför golfbanan. Under säsongen 2016 gick hon från klarhet till klarhet och rankas nu som Sveriges bästa kvinnliga handigolfare. Hennes golfspel har i alla moment mognat och golfen har haft stor betydelse för att också hennes självkänsla, självförtroende och identitet har stärkts.”

Rasmus Lia, Årets Handigolfare – prestation
”Rasmus Lia är en mycket lovande golfspelare. Som 15-åring vann han finalen i Handigolf Tour 2016, den yngsta segraren någonsin. Tack vare sin målmedvetna och hårda satsning på både skolan och golfen har han som en av få handigolfare tagit en plats på ett av Sveriges golfgymnasier. Hösten 2017 börjar han på Åtvidabergs golfgymnasium.”
 

Tidigare handigolfstipendiater

2015              Kristoffer Eklund, Strömstad Golfklubb
2014              Joakim Björkman, Frösåker Golf & Country Club


Högupplösta bilder från presskonferensen och stipendieutdelningen kan laddas ner här. Får användas fritt, ange Foto: Göran Söderqvist. 
 

Kontaktuppgifter:
Helena Brobeck, handigolfansvarig på SGF, 070-910 09 60 eller helena.brobeck@golf.se
Matilda Jonsson nås för kommentarer via sin pappa Conny Jonsson, 070-774 51 31
Rasmus Lia nås för kommentarer via sin pappa Trond Lia, 070-569 59 37


Information om svensk handigolf
Sedan 1996 är handigolf integrerad i Svenska Golfförbundets verksamhet med uppdraget att utveckla golf för personer med fysisk och intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Svenska handigolfare kan tävla på klubbnivå, spela nationella Handigolf Tour, delta i SM och representera Sverige internationellt. Sedan 1990-talet representeras Sverige av ett framgångsrikt handigolflandslag med medaljer i VM och EM på meritlistan. Mer information om svensk handigolf på golf.se/handigolf.

Den svenske världsfemman och majorvinnaren Henrik Stenson är ambassadör för Svenska Golfförbundets handigolfverksamhet. Han har flera gånger skänkt prissumman han tilldelats för Årets Golfare i Sverige till handigolfverksamheten och dessutom skänkt specialbilar, powergolfer, vilka möjliggör golfspel för personer med funktionsnedsättning. Se en film med Henrik Stenson om handigolfengagemanget