Välförtjänta pristagare vid golfens förbundsmöte

Vid förbundsmötesmiddagen 22 april 2017 delades totalt nio stipendier och utmärkelser ut. Harry Hanell fick ta emot Sven Tumba-stipendiet för sitt engagemang för Golfa Gotland Runt, Per Sjöberg blev Årets ungdomsledare för sitt handigolfarbete på Kallfors GK och Pia Nilsson, golfcoach och grundare av Vision54, tilldelades golfens finaste utmärkelse Erik Runfelt-medaljen. 

Övre raden f v: Harry Hanell, Per Sjöberg, Daniel Grestam och Thomas Hedberg från Hills GK, Stefan Lindvall och Stig Persson från Ljunghusens GK
Nedre raden f v: Björn Sturehed och Anders Redin från Landeryds GK, Maivor Isaksson, Tobias Bergman, Pia Nilsson, Torsten Hansson


Sven Tumba-stipendiet 2017: Harry Hanell
Motivering:
Idrotten blir allt mer kommersialiserad och golfen utgör inget undantag. Men det är fortfarande den ideella kraften som får Golfsverige att andas och verksamheten att blomstra. I 13 års tid har årets Tumbastipendiat arbetat i det tysta med att locka tusentals människor att ta färjan från fastlandet för att möta våren på Gotlands vackra och utmanande golfbanor. Där har Harry Hanell levererat ett evenemang som har skänkt stor glädje och resulterat i cirka 280 000 golfslag. Tävlingen Golfa Gotland Runt har inneburit att intresset för öns banor har tilltagit, samtidigt som deltagarna gemensamt har bidragit till att lyfta den gotländska turistnäringen. I maj 2017 gör han sin sista vecka som tävlingsledare men hans insats för arrangemanget och öns klubbar lever för alltid. Harry Hanell tilldelas ett stipendium på 20 000 kronor.
 

Årets ungdomsledare 2016: Per Sjöberg
Motivering:
I tio år har Per Sjöberg byggt upp handigolf på Kallfors GK och integrerat den för unga spelare med intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Han har även varit pionjär och drivande på nationell nivå för att denna målgrupp ska få sin plats och vara en del av familjen golf. Per Sjöberg tilldelas ett stipendium från Skandia på 10 000 kronor.
 

Årets vinnare SGF Golf Ranking Klubb Junior 2016: Hills Golfklubb
Motivering:
Vinnare av juniorrankingen. Hills Golfklubb tilldelas ett stipendium från Skandia på 10 000 kronor. Hills GK vann även seniorrankingen under 2016. Det är andra gången en klubb tar rankingdubbeln.
 

SGA:s Natur- och miljöpris 2016: Ljunghusens Golfklubb
(Delas ut av Swedish Greenkeepers Association)
Motivering:
Årets vinnare av SGA:s Natur- och miljöpris visar vägen till en mer miljövänlig och hållbar framtid för golfanläggningar inte bara i Sverige utan i hela världen. Vinnaren har tack vare sitt läge en kontakt med en natur som inte finns på många ställen i Sverige. Det har blivit en styrka för klubben och lett till en miljömedvetenhet som präglar inte bara klubbens verksamhet och dess medlemmar, utan också närsamhället. Vinnaren har genom sitt gedigna arbete med miljön varit först i världen att få miljöcertifiering från Golf Environment Organization (GEO). Vinnaren är också den första golfklubben i världen att blir omcertifierad av GEO vilket har höjt golfklubbens liksom svensk golfs anseende globalt som en ledare inom miljömedvetenhet och hållbar utveckling av golfanläggningar. Det är med glädje och beundran som SGA:s Natur- och miljöpris 2016 tilldelas Ljunghusens Golfklubb.

Årets Golfklubb 2016: Landeryds Golfklubb
(Delas ut av Föreningen Golfjournalisterna)
Motivering:
Med ett målmedvetet och långsiktigt strategiskt arbete har Landeryd byggt upp sin verksamhet på en stabil grund och har nu kunnat skörda frukterna av detta arbete. Tre 18-hålsbanor och sju korthål är en utmärkt bas för en välmående golfanläggning. Men det räcker inte alltid så. Tvärtom är det med många golfhål ännu viktigare att man arbetar rätt – och det har Landeryd gjort på ett mycket framsynt sätt!
 

Guldmärke, nr 55: Maivor Isaksson
Motivering:
Svenska Golfförbundets vice ordförande Maivor Isaksson invaldes i förbundsstyrelsen 2008 och har allt sedan dess varit en viktig del i det stora förändringsarbetet som SGF genomfört i vår vision och organisation. Maivor är också initiativtagare och entusiastisk pådrivare av Vision 50/50, ett av golfens största och viktigaste projekt som syftar till att öka antalet kvinnor som ledare och spelare inom vår sport. Ett jämställdhetsarbete där golfförbundet nu har en tydligt ledande roll inom Riksidrottsförbundet och svensk idrott.
 

Guldklubba, nr 51: Tobias Bergman
Motivering:
Tobias Bergman är undantaget från den gamla tidningsregeln att aldrig göra en bra reporter till chef eftersom man då riskerar att få sämre artiklar och en dålig chef. Men Tobias har under sina tio år som chefredaktör för Svensk Golf inte bara utvecklat och moderniserat tidningen, han har också fört in Svensk Golf i den digitala världen av sajter, Facebook, Instagram och filmat material. Han har också skapat och byggt ut event som Golfskolan, Superstart och Drömresan till stora framgångar, samt odlat och utvecklat det goda samarbetet med sin redaktion, golfbranschen och annonsörer. Han har dessutom fortsatt att skiva krönikor med skärpa och bett i – och inte minst har han under dessa tio år utvecklats som person, skribent och chef. Som sagt – ingen regel utan undantag!
 

Erik Runfelt-medaljen, nr 8: Pia Nilsson
Motivering:
Pia Nilsson har allt sedan 1970-talet visat enastående förmågor som spelare, ledare, coach, förbundskapten, föreläsare och författare allt med målet att den enskilde golfspelaren och lagen ska utvecklas såväl fysiskt som mentalt. Hon har också genom sin breda kunskap och erfarenheter internationellt i högsta grad bidragit till det renommé som Sverige och svensk golf och idrott fått. Genom sin ödmjukhet och vänlighet skapar hon positiva effekter på golfens arenor runt om i världen. (Se en film med Pia här.)
 

Guldklubba, nr 50: Torsten Hansson
Motivering:
Torsten Hansson är den Henrik Stenson förlitar sig på och har så gjort sedan Henrik var med i amatörlandslaget i mitten av 1990-talet. Torstens roll är idag att vara headcoach med ansvar för helheten i Stensons nätverk samt extra ansvar för idrottspsykologin, Torstens expertområde. Duon hade ett uppehåll 2008 till 2011 men när Henrik 2012 inte återfanns bland de 200 bästa, återupptogs samarbetet. Därefter har framgångarna kommit slag i slag. Dubbla totala toursegrar på PGA Tour och European Tour 2013, topp-10 på världsrankingen sedan mitten av 2013 och som absolut topp, fjolårets seger i The Open Championship och silvermedalj i OS. Torsten arbetar också med Peter Hanson och yngre svenska spelare samt är framgångsrik även inom andra idrotter. Torstens syn är att avgörande för gott och framgångsrikt ledarskap är en förmåga att ta individ eller grupp genom stora svårigheter oavsett orsak.
 

Högupplösta bilder på samtliga pristagare finns att ladda ned här. Ange foto: Lina Hoof
 

För mer information, kontakta:
Susanne Persson, kommunikationschef på Svenska Golfförbundet
susanne.persson@golf.se, 070-969 46 06