Fortsatt nej till friskvårdsbidrag för golf

Golf är fortsatt exkluderat som skattefri personalförmån när det gäller friskvård. Detta sedan Högsta förvaltningsdomstolen meddelat dom i ett fall som överklagats av Skatteverket. ”Ett bakslag med tanke på det positiva förhandsbeskedet i juni” säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

– Det här är en fråga som stötts och blötts i många år och där golfen fortsatt missgynnas trots många förändringar i tillgänglighet och minskade kostnader för utrustning och spel. Beskedet är förstås ett bakslag med tanke på det positiva förhandsbeskedet i juni. Men vi ger inte upp för detta. Det är en viktig fråga för våra medlemsklubbar, säger Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson.

Skatterättsnämnden meddelade i början av sommaren ett för golfsporten mycket positivt förhandsbesked. Träning på drivingrange och spel på pay and play-banor skulle få räknas som en friskvårdsaktivitet som arbetsgivaren får betala och som därmed skulle bli en skattefri förmån för den anställde.

Skatteverket överklagade förhandsbeskedet till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som nu meddelat dom i ärendet. Dessvärre kom HFD fram till att Skatterättsnämnden gjort fel som meddelat ett förhandsbesked på en ansökan som inte avsåg någon konkret situation eller något avtal som är av viss varaktighet. Priset och upplägget för till exempel spel på en pay and play-bana kan variera stort och i vissa fall vara inom ramarna för skattefri förmån, men i andra fall ligga väl utanför. Förhandsbeskedet undanröjdes därför.

– SGF kommer att, tillsammans med den skattejurist som hjälpt oss tidigare, upprätta en ny ansökan baserad på konkreta exempel från Golfsverige. Vi måste dock konstatera att ingenting har förändrats än och att golfsporten per definition fortfarande inte är en friskvårdsaktivitet som en arbetsgivare kan ge sina anställda som skattefri förmån, säger Bo Bengtsson.

Läs domen i sin helhet
 

För ytterligare information kontakta:
Bo Bengtsson
Biträdande generalsekreterare, Svenska Golfförbundet
bo.bengtsson@golf.se
08-622 15 59