Premiär för Golfens dag 20 maj 2017

Svensk golfsports största organisationer gör gemensam sak och lanserar Golfens dag. Premiären blir den 20 maj 2017 och syftet är att tillvarata det stora golfintresset i Sverige och nå nya golfspelare.

Golfens dag är ett initiativ för att visa upp golfen för en bredare allmänhet i en tid då intresset ökar. Golfens återtåg i OS och fina framgångar på proffssidan – med Henrik Stensons historiska majorseger i The Open plus hans silvermedalj i OS, och flera andra toursegrar av exempelvis Alexander Norén och Anna Nordqvist – har skapat uppmärksamhet för sporten även hos icke-golfare. För att ta tillvara på intresset känns det rätt med en speciell dag.

Projektet Golfens dag löper tills vidare över tre år: 20 maj 2017, 26 maj 2018 och 25 maj 2019. Fokus ligger på rekrytering och det huvudsakliga målet är att nå nya golfspelare. Varje år kommer sedan ett gemensamt tema utgöra ramen för Golfens dag på de klubbar och anläggningar runtom i landet som väljer att vara med.

– Landets 700 professionella tränare vill att detta blir en dag då nya golfspelare kan inkluderas i golfen. Golfens dag blir därför en av årets viktigaste dagar, säger Claes Björklund, ordförande i PGA och projektledare för Golfens dag.

Det är Sveriges golfleverantörers förening (SGLF), PGA of Sweden (PGA), Golf Administratörernas Förening (GAF), Swedish Greenkeepers Association (SGA) och Svenska Golfförbundet (SGF) som står bakom initiativet kring en samlingsdag för golfen. Genom att de stora organisationerna är med kan hela golfindustrin marknadsföras och synligheten ökas kring de fördelar golf har när det gäller friskvård, miljö och samhällsekonomi.

I hundra år, 1904–2004, ökade antalet golfare. 2005 minskade antalet medlemskap i klubbarna, men från 2014 är det åter en positiv trend och prognosen för 2016 ser mycket lovande ut med fler medlemmar och rekordmånga golfronder ute på klubbarna. Golfen är idag mer tillgänglig för alla, genom fler typer av medlemskap med lägre kostnad och enklare och billigare utrustning.

– Intresset för golf i Sverige är stort, men ännu är det många som inte hittat tillhörighet i en golfklubb. Golfens dag är därför ett initiativ som ska välkomna nya golfspelare, men också stimulera klubbarna att vässa sin verksamhet ännu mer, säger Gunnar Håkansson, Svenska Golfförbundets generalsekreterare.

Mer information på golf.se/golfensdag. För ytterligare frågor, kontakta Claes Björklund, projektledare Golfens dag, telefon 0708-58 42 82, e-post cb@pgasweden.com