Svensk golftrippel i Swedish Open for Disabled

Johan Kammerstad från Lannalodge Golfresort vann A-klassen när några av de bästa internationella handigolfarna tävlade på Kalmar Golfklubb i helgen. 

Sveriges internationella tävling för personer med fysisk eller intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning lockade ett 40-tal spelare från tio nationer.

I A-klassen för kategori 1-spelare (personer med fysisk funktionsnedsättning) blev det trippelt svenskt i form av Johan Kammerstad, Lannalodge Resort, Joakim Björkman, Frösåkers G&CC och Niklas Wiktor från Rönnebäcks Golfklubb. Kammerstad hade tävlingens bästa bruttoresultat, 149 slag över två dagar på banans par 72.

– Jag har inte spelat så mycket golf i år och är därför nöjd med resultatet, även om det fanns mer att önska på avslutningshålen under båda dagarna. Kalmars bana höll riktigt hög klass och är en favorit i Sverige just nu, säger Johan Kammerstad.

B-klassen för kategori 1-spelare vanns av dansken Rasmus Löt efter särspel mot svensken Jakob Persson, Torslanda Golfklubb. En tuff match där det krävdes fem särspelshål för att skilja de två.

I C-klassen lyckades Gustav Götstav från Ryfors Golfklubb bäst och vann fyra slag före fransmannen José Bagnarelli. D-klassen vanns av tysken Heinz Barnbeck.

Nytt inför årets internationella tävling var att handigolfare i kategori 2 (spelare med någon form av intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) kunde delta i två klasser.

– Det är viktigt att vi breddar utbudet av internationella tävlingar även för spelare i kategori 2. Att vi i Sverige gör det ger eko i Europa och världen, där man ofta fokuserar på den fysiska nedsättningen, sa Helena Brobeck, ansvarig för handigolf på Svenska Golfförbundet, före tävlingen.

I A-klassen för kategori 2-spelare var islänningen Sveinbjörn Gudmundsson ett slag bättre än tvåan, bronsmedaljören från Special Olympics World Summer Games i Los Angeles 2015, Alexander Forsman från Kallfors Golfklubb. Trea blev Richard Hoff, Ljunghusens Golfklubb.

Elin Olafsdotter, också hon från Island, vann B-klassen med sju poängs marginal.

Tävlingsfakta Swedish Open for Disabled, 28–29 augusti, Kalmar Golfklubb
Tävlingen spelades i fyra klasser för spelare i kategori 1: handicap 0–4,4, handicap 4,5–11,4, handicap 11,5-18,5 och handicap 18,6–26,4. De två första klasserna avgjordes i slagspel utan handicap, tredje klassen i slagspel med handicap och den sista i poängbogey.
Kategori 2-spelare tävlade i två klasser: handicap 0–18,5 som avgjordes i slagspel med handicap, och handicap 18,6–32 som avgjordes i poängbogey.

För mer information, kontakta Helena Brobeck, ansvarig för handigolf på Svenska Golfförbundet, 08-622 15 07, helena.brobeck@golf.se

Se resultatlistan för spelare i kategori 1
Se resultatlistan för spelare i kategori 2