Footgolf ny gren inom Svenska Golfförbundet

Svenska Golfförbundet inkluderar footgolf som en gren i sin verksamhet. Footgolf, eller fotbollsgolf som det också kallas, går ut på att sparka en boll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en fotboll och en större hålkopp.

Golfsporten breddas när grenen footgolf – en hybrid mellan fotboll och golf – välkomnas in i den svenska golffamiljen.

Svenska Golfförbundet (SGF) inkluderar nu som första golfförbund i världen footgolf som en gren i sin verksamhet. Footgolf, eller fotbollsgolf som det också kallas, går ut på att sparka en boll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en fotboll och en större hålkopp.

– Det känns oerhört spännande att bredda vår verksamhet med den växande grenen footgolf. Det skapar en inkörsport till golfen som kan marknadsföras på nya platser och mot helt nya målgrupper. Dessutom ger det stora möjligheter för golfklubbar att utöka verksamheten och öka sina intäkter, säger SGF:s biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson.

– Det finns naturliga synergier med ordinarie verksamhet på en golfanläggning eftersom footgolf kan utövas på befintlig golfbana av personer utan förkunskaper. Footgolf kan dessutom enkelt kombineras med vårt utbildningskoncept Golfäventyret, med sina 30-, 50- och 100-banor för juniorer, fortsätter Bo Bengtsson.

SGF har ansökt om och fått medlemskap i den internationella organisationen för footgolf, Federation for International FootGolf (FIFG), där 36 nu länder finns representerade. SGF tar därmed det nationella ansvaret för footgolf i Sverige och ska verka för att det byggs banor på befintliga golfanläggningar och att nationella tävlingar arrangeras, samt tillhandahålla information och regelverk.

– Som footgolfspelare och -bandesigner är jag mycket glad över att SGF som första golfförbund i världen vill satsa på footgolf, säger Tommy Svensson, en av initiativtagarna till sporten i Sverige. Alla har någon gång sparkat på en boll och just detta enkla koncept gör att footgolf mycket väl kan bli en folklig breddsport. Internationellt är intresset stort och jag ser nu fram emot att vi med stöd av SGF kan vidareutveckla sporten i Sverige.

Högupplösta bilder finns att ladda ned här:
https://www.mynewsdesk.com/se/sgf/search?query=footgolf&type_of_media=images

För mer information, vänligen kontakta:
Bo Bengtsson, bitr. generalsekreterare Svenska Golfförbundet
Tel: 08-622 15 59, e-post: bo.bengtsson@golf.se.

Tommy Svensson, bandesigner och footgolfentusiast
Tel: 0733-32 33 00, e-post: tommy.svensson@t2flag.com

###

Fakta om footgolf

Footgolf innebär att man sparkar en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out-of-bounds utgör normala hinder, ospelbar boll kan förekomma och pliktslag och droppning sker enligt golfens regler. Footgolf kan spelas på specialdesignade footgolfbanor men också på en traditionell golfbana.

Sporten samordnas via Federation for International FootGolf (FIFG) som har etablerat internationella regler och riktlinjer för sporten. En FIFG-godkänd footgolfbana består av 9 eller 18 hål mellan 50 och 200 meter med par 3 till 5 och hålkoppar på 53 cm i diameter.

Footgolf är en relativt ung sport och den första tävlingen enligt FIFG:s regelverk spelades år 2008. Det första världsmästerskapet anordnades 2012. Internationellt växer sporten stadigt och samtidigt blir kopplingen till den traditionella golfen allt starkare. Som exempel har PGA of America börjat marknadsföra footgolf som en inkörsport till golfen, och det amerikanska golfbaneägarförbundet NGCOA samarbetar med American FootGolf League AFGL.

I Sverige har footgolf hittills drivits av entusiaster och entreprenörer och det finns i dagsläget cirka 30 dedikerade anläggningar. Ett fåtal golfklubbar har dessutom byggt footgolfbanor på eller vid sidan av sin golfbana. Läs mer på: